1 Februarie 2010

Eurostat: Inflatia din zona euro a urcat in ianuarie la 1%



Inflatia din zona euro a urcat in ianuarie la 1%, cel mai inalt nivel din ultimul an, dupa ce vremea foarte rece a determinat scumpirea petrolului la un maxim al ultimelor 15 luni, arata estimarile publicate de Biroul European de Statistica, Eurostat.
Preturile de consum din zona euro au avansat cu 1% fata de luna ianuarie a anului trecut, comparativ cu 0,9% in perioada decembrie 2008-decembrie 2009, arata raportul Eurostat, citat de NewsIn. Aceasta este cea mai mare rata anuala a inflatiei din februarie 2009.

Un raport separat publicat de Eurostat arata ca rata somajului a crescut la 10% in decembrie, de la nivelul revizuit de 9,9% din luna precedenta.
Potrivit Bloomberg, pretul petrolului a crescut cu 76% in 2009, alimentand inflatia, chiar si in contextul in care companiile au redus costurile si au facut disponibilizari pentru a sustine castigurile.

Chiar daca economia zonei euro a iesit din recesiune in al treilea trimestru, Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut in aceasta luna dobanda cheie la un nimin record si a prevazut o revenire "inegala" in acest an.

Potrivit unui sondaj Bloomberg, economistii estimau ca inflatia va avansa la 1,2% in ianuarie.



Citeste si