8 Martie 2010

Viitorul proiectului Nabucco, incert



UE va decide pana la sfarsitul acestui an daca va mentine proiectul Nabucco sau va renunta la el, a declarat o sursa diplomatica din Comisia Europeana pentru Itar Tass, relateaza Sofia News Agency.
Decizia va fi luata la o conferinta speciala, potrivit sursei.

Potrivit acesteia, viitorul Nabucco este neclar si totul depinde de capacitatea UE de a incheia un acord pe termen lung pentru livrarea de gaz de catre Turkmenistan, informeaza NewsIn.

UE si Turkmenistanul sunt implicate in negocieri intense si UE spera ca pana in aprilie 2010 va reusi sa obtina acordul dorit cu Ashabad, ceea ce ar asigura cantitatile necesare de gaz pentru Nabucco, a spus sursa.

Romania este reprezentata prin Transgaz in consortiul Nabucco, din care mai fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz, Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Proiectul Nabucco, promovat de UE, ar trebui sa transporte 20-30 miliarde metri cubi de gaz pe an incepand din 2014, ocolind Rusia. Concurentul sau este South Stream, care ar urma sa lege Rusia de sudul Europei prin Marea Neagra, ceea ce permite ocolirea tarilor traditionale de tranzit (Ucraina). Rusia furnizeaza in prezent circa un sfert din necesarul de gaz al UE.

Nabucco, proiect lansat in 2002, are un cost estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale, a doua provocare fiind gasirea de furnizori pentru alimentarea gazoductului. Expert german: Proiectul Nabucco este in impas

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru a atinge capacitatea anuala de 31 de miliarde de metri cubi.



Citeste si