29 Martie 2010

Rusia, dispusa sa renegocieze tariful gazului pentru Ucraina



Contractul pentru gaz dintre Rusia si Ucraina este "echilibrat", dar poate fi discutat in cadrul unor "consultari" mai ample pe tema energiei, a spus premierul Vladimir Putin.
Premierul ucrainean, Mikola Azarov, aflat la Moscova, a pledat in fata omologului sau rus Vladimir Putin pentru o "refacere" a relatiilor dintre tarile lor, in cursul primei sale vizite la Moscova, dedicata gazului. "Obiectivul nostru este refacerea relatiilor cu Rusia", a spus Azarov, in cursul primei sale intalniri cu Putin de la preluarea functiei, informeaza NewsIn.

"Va cer sa uitati ceea ce a fost intre tarile noastre in ultimii cinci ani si sa relansam relatia, intorcand o noua pagina", a declarat premierul, precizand ca a adus cu el "mai multe propuneri noi" de cooperare economica.

Putin s-a declarat foarte bucuros sa discute cu omologul sau, precizand ca il cunoaste bine.

Azarov, care s-a intalnit si cu seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat inaintea de a pleca la Moscova ca vrea sa abordeze chestiunea sensibila a pretului gazului rusesc platit de Kiev.

"Pretul nejustificat de mare al gazului provoaca serioase probleme pentru economia noastra", a explicat premierul.

Noul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici vrea sa pregateaca un acord in acest sens inaintea vizitei la Kiev a omologului sau rus, Dmitri Medvedev. El vrea si formarea unui consortiu care sa reuneasca Gazprom, Naftogaz si companii europene, pentru gestionarea retelelor de gazoducte ale tarii. Insa partea rusa a spus, prin scurgeri in presa, ca negocierile vor fi dure.

Vicepresedintele Dumei de stat si presedinte al societasii ruse de gaz, Valeri Iazev, a declarat ca nu vede niciun motiv pentru revizuirea pretului gazului rusesc. "Rusia a spus deja Ucrainei ca formarea unui consortiu nu este o concesie suficienta pentru acordarea Kievului unei reduceri a pretului gazului", scrie Kommersant.

Moscova vrea revizuirea deciziilor luate sub regimul lui Viktor Iuscenko, in cursul caruia "mai multi oligarhi rusi au fost privati de activele lor", potrivit cotidianului.



Citeste si