1 Septembrie 2010

Care criza in Polonia? Economia a avansat cu 3,5% in T2



Economia Poloniei a avansat in trimestrul al doilea cu 3,5%, peste ritmul anticipat initial, de 3,2%, ca urmare a cererii de pe piata interna, dar continuarea declinului investitiilor scoate in evidenta temerile legate de perspectivele de crestere din Europa Occidentala, transmite Reuters.

Potrivit analistilor, cresterea de 3,5%, cu 0,5 puncte peste avansul din primele trei luni, demonstreaza soliditatea economiei si mareste probabilitatea majorarii dobanzilor de catre banca centrala, scrie Mediafax.

Cererea interna s-a majorat cu 3,9% fata de intervalul similar din 2009, de aproape doua ori mai rapid decat au anticipat analistii, in timp ce consumul privat a crescut cu 3%.

"Cel mai important factor este modificarea factorilor care au sustinut cresterea. Accelerarea clara a cererii interne, insotita de contributia negativa a exporturilor, sugereaza ca factorii interni au rolul decisiv", a declarat Marcin Mroz, analist sef la Fortis Bank.

Investitiile au crescut fata de primul trimestru, cand a avut loc o scadere de 12,4%, dar sunt totusi mai mici cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului 2009.

Acest fapt sugereaza ca increderea companiilor in soliditatea redresarii este scazuta.



Citeste si