14 Decembrie 2010

Reducerile de taxe discutate in SUA cresc probabilitatea inrautatirii perspectivei de rating



Un pachet de reduceri de taxe si beneficii de somaj convenit de presedintia americana si liderii republicani saptamana trecuta va creste probabilitatea unei perspective negative a ratingului "Aaa" al SUA in urmatorii doi ani, a avertizat agentia financiara Moody's, potrivit Mediafax.

Pretul de tranzactionare al obligatiunilor executivului american a scazut dupa anuntul de saptamana trecuta al pachetului de masuri, din cauza temerilor privind efectele asupra gradului de indatorare al statului.

"Dintr-o perspectiva de credit, efectele negative asupra finantelor guvernului vor fi mai mari decat beneficiile unei cresteri economice mai ridicate", a afirmat analistul Moody's Steven Hess intr-un raport.

Daca proiectul legislativ devine lege, va avea "un impact negativ asupra deficitului bugetului federal si nivelului de indatorare", se arata in raport.

O perspectiva negativa ar indica o probabilitate ridicata a retrogradarii de la nivelul maxim "Aaa" intr-o perioada de 12-18 luni. SUA au in prezent perspectiva stabila, indicand ca o revizuire negativa a calificativului nu este anticipata pentru acest interval.

Costurile de finantare a scutirilor de taxe, beneficiilor de somaj si altor masuri incluse in proiect ar putea fi de 700-900 miliarde de dolari, ceea ce ar creste gradul de indatorare a executivului la 72-73% din PIB.



Citeste si