21 Decembrie 2010

Strangere de semnaturi pentru a determina UE sa emita eurobonduri



Premierul elen, Georges Papandreou, propune lansarea unei campanii prin care se vor strange un milion de semnaturi din partea cetatenilor europeni pentru a determina statele Uniunii Europene sa emita obligatiuni comune ca raspuns la criza financiara, transmite AFP, citata de Mediafax.

"In legatura cu problema guvernantei economice si a eurobondurilor, propun o campanie europeana care poate ajunge pana la strangerea a unui milion de semnaturi. Este o initiativa care se adreseaza oamenilor, sindicatelor dintr-o Europa conservatoare, dar in care mai exista persoane care vor ca regiunea sa mearga inainte", a afirmat Papandreou.

El a mentionat ca aceasta campanie se incadreaza in "initiativa cetatenilor europeni", o procedura adoptata in aceasta saptamana de Parlamentul European care permite cetatenilor Uniunii, cu conditia strangerii unui milion de semnaturi, sa propuna direct Comisiei Europene masuri legislative.

Grecia, primul stat lovit de criza datoriilor din zona euro, pledeaza inca de anul trecut pentru emiterea de eurobonduri ca mijloc pentru evitarea speculatiilor impotriva uniunii monetare. O astfel de masura este criticata in special de Germania, statul care se finanteaza de pe piete cu cel mai redus cost din zona euro.

Proiectul este sustinut in principal de seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.



Citeste si