22 Decembrie 2010

Ratingul datoriilor Portugaliei, retrogradat de Moody's?



Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat ca ia in considerare reducerea cu o treapta sau doua a ratingului "A1" al Portugaliei pentru datoriile pe termen lung, din cauza impactului masurilor de austeritate asupra evolutiei economice, transmite Mediafax.

Moody's este ingrijorata de cresterea economica slaba din Portugalia, cauzata de problemele pietei interne, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Situatia se va inrautati din cauza impactului masurilor de austeritate bugetara, mentioneaza comunicatul. Agentia se arata, totodata, ingrijorata de capacitatea statului de a accesa piata de capital in conditii financiare acceptabile.

Moody's va lua in trei luni o decizie referitoare la ratingul Portugaliei, insa, daca acesta va fi redus, statul se va incadra in continuare la categoria debitorilor siguri.

"Nu se pune la indoiala solvabilitatea Portugaliei. Insa, avand in vedere deteliorarea probabila a pietei obligatiunilor pe termen mediu si temerile legate de capacitatea statului de a rezista consolidarii bugetare si reducerii gradului de indatorare al sectorului privat, calificativul A1 ar putea sa nu mai fie compatibil cu perspectivele economice", se arata in comunicat.

Moody's a retrogradat deja in luna iulie cu doua trepte, de la "Aa2" la "A1", ratingul Portugaliei.



Citeste si