10 Februarie 2011

Japonia are nevoie de reforme fiscale pentru a reduce datoria publica



Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat ca neimplementarea unor reforme fiscale in Japonia va avea un impact negativ asupra ratingului tarii, amplificand astfel presiunile asupra guvernului de a elabora un plan credibil de reducere a datoriei publice, informeaza Mediafax.

Moody's a confirmat ratingul suveran al Japoniei la "Aa2", cu perspectiva stabila, si a subliniat probabilitatea foarte scazuta ca statul sa intre in incapacitate de plata, potrivit Reuters.

Tokyo trebuie, insa, sa implementeze reforme fiscale deoarece guvernul nu-si poate atinge obiectivul de avea un buget echilibrat doar prin crestere economica, a declarat pentru Reuters Tom Byrne, analist la Moody's.

Calificativul ar putea fi influentat negativ si de evolutia situatiei politice, daca aceasta va frana reformele, a adaugat el.

"Mai este mult pana cand problemele fiscale ale Japoniei ar putea exploda intr-o criza. Guvernul va trebui in cele din urma sa ia masuri pentru diminuarea deficitului bugetar", a mentionat Byrne.

Moody's se asteapta ca guvernul nipon sa prezinte pana la sfarsitul lunii aprilie modificari in sistemele de pensii si sanatate, urmand apoi sa elaboreze principiile unei reforme fiscale.

Intarzierea implementarii reformelor bugetare ar putea atrage actiuni din partea agentiei precum retrogradarea calificativului sau acordarea unei perspective negative.

Standard & Poor's a retrogradat in luna ianuarie, pentru prima data in ultimii noua ani, ratingul datoriei nipone, motivand decizia prin lipsa unui plan coerent de reducere a datoriilor. In plus, un oficial al Fondului Monetar International a declarat miercuri ca datoria de uriasa a Japoniei este nesustenabila pe termen lung.



Citeste si