24 Iunie 2011

De ce sa nu stai acasa in weekend: Serbari medievale si evenimente caritabile



De la Serbarile medievale din Bistrita si Concertele Ursus de la Cluj, la Festivalul de Film Evreiesc si Cafeteca Jazz din Brasov, toate va asteapta sa le vizitati in acest weekend. Vedeti ce va recomanda Wall-Street.ro.

Tennis for people, la Clubul Diplomatic din Bucuresti

Sambata, 25 Iunie 2011, incepand cu orele 09:30 la Clubul Diplomatic din Bucuresti va avea loc finala turneului caritabil Tennis for People desfasurat sub inaltul patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei, potrivit site-ului Fundatiei.

Singurul eveniment caritabil de tenis strange fonduri vitale pentru cei 45 de copii defavorizati, ajutati in cadrul Centrului Comunitar Generatii, unul dintre programele socio- educationale ale Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Centrul ofera o masa calda, suport educational, consiliere psihologica si alte servicii pentru copii si familiile din care provin.

"Astazi, mai mult ca oricand, ma dedic continuarii muncii in folosul celor aflati in nevoie. Sunt mandra de rezultatele pe care Fundatia le-a avut in cei 20 de ani de existenta si profund indatorata fata de toti cei care ne-au sprijinit sa ne indeplinim misiunea: donatori, sponsori, voluntari si prieteni dedicati, care ne inteleg cauza si ne ofera ajutorul!" a declarat Alteta Sa Regala.

In cadrul evenimentului, alaturi de jucatori provenind din randul top managerilor unor importante companii si ambasadori acreditati la Bucuresti, vor juca Ruxandra Dragomir, locul 15 pe lista celor mai buni jucatori de tenis din lume in topul WTA si Lucian Viziru jucator profesionist si vedeta de televiziune.

Competitia se desfasoara pe parcursul a 3 zile, 23, 24 si 25 iunie, incluzand meciuri de simplu cat si de dublu mixt. In ultima zi a evenimentului are loc finala si Meciul demonstrativ al prietenilor Fundatiei . Principesa Margareta si ASR Principele Nicolae al Romaniei vor fi prezenti la eveniment, pentru a onora ceremonia de premiere, cat si la cocktail.

Sursa foto: www.tennisgang.com


Sighisoara Film festival

In perioada 23 - 26 iunie 2011 se va desfasura cea de-a treia editie a Festivalului de Film Sighisoara, dedicat filmului romanesc. Proiectiile filmelor se vor desfasura in clubul „Aristocrat" in timpul zilei si in aer liber seara in Piata Centrala a Sighisoarei, potrivit CalendarEvenimente.

„Printr-un eveniment cu caracter de unicitate, festivalul transforma vechea cetate a Sighisoarei intr-un pol de interes pentru tineri si varstnici din tara si strainatate, care, dincolo de valorile istorice si arhitectonice ale orasului, sunt atrasi si de sarbatoarea filmului romanesc", spune Adriana Titieni, director executiv al „Sighisoara Film Festival".

Ea spune ca „filmul face o foarte buna casa cu o cetate medievala, deoarece, pana la urma, e vorba de valoare si de cultura, indiferent ca este vorba de cultura contemporana sau cultura medievala".

La editia din acest an a festivalului de la Sighisoara vor fi proiectate cele mai bune filme romanesti de lung metraj, documentare si scurt-metraje care s-au bucurat de recunoasterea diferitelor jurii nationale si internationale in 2010.

Astfel, anul acesta, „vedetele" festivalului sighisorean sunt filmele „Aurora", a lui Cristi Puiu, „Marti, dupa Craciun", regia Radu Muntean, „Morgen" - debutul multipremiat la Locarno al lui Marian Crisan sau „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" al lui Andrei Ujica.

Si pentru ca este dedicat filmului romanesc, festivalul il va omagia in acest an pe actorul Stefan Iordache, iar spectatorii vor putea viziona in acest sens, in cadrul sectiunii „In memoriam", filmul „Cel mai iubit dintre pamanteni", la proiectia-eveniment fiind asteptata sora actorului, Ileana Iordache.

Proiectiile filmelor se vor desfasura in clubul „Aristocrat" in timpul zilei si in aer liber seara in Piata Centrala a Sighisoarei.



Artefacte dacice la Muzeul de Istorie din Bucuresti

Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta ca in luna iunie, in cadrul seriei de micro-expozitii „Exponatul lunii”, vor fi prezentate o serie de piese arheologice de prima importanta recuperate in urma cu o luna de autoritatile statului roman in Germania, informeaza CalendarEvenimente.

Este vorba de cea de-a treisprezecea bratara de aur dacica din zona Sarmizegethusei Regia, doua umbo-uri de scut de parada din fier si 229 monede de argint dacice de tip Koson si stateri de tip Lysimachos, emisi la Tomis si Callatis. In cadrul expozitiei vor fi expuse: o bratara regala dacica de aur decorata cu capete de dragoni inaripati si palmete; doua umbo (partea centrala, de intarire a unui scut de lemn acoperit cu piele) provedind de la scuturi de parada decorate cu reprezentari de animale reale sau fantastice; o selectie din cadrul tezaurelor monetare antice recent recuperate.

Piesele recuperate in prima jumatate a lunii mai 2011 constituie cea mai importanta repatriere de piese arheologice si numismatice (232 piese) efectuata de catre autoritatile romane de cand acestea au solicitat aplicarea prevederilor conventie internationale UNIDROIT (Roma 1995).

Pana in prezent s-au desfasurat sase operatiuni de recuperare si repatriere a bratarilor de aur dacice (respectiv patru in 2007, una in 2008 si una in 2009), din care una a vizat o piesa recuperata pe teritoriul Romaniei, celelalte avand ca obiect piese de patrimoniu recuperate, prin aplicarea conventiei UNIDROIT, din Statele Unite ale Americii, Franta, Elvetia si Germania.

La realizarea expertizelor stiintifice ale acestor bunuri arheologice si numismatice exceptionale apartinand patrimoniului cultural national al Romaniei, recuparate cu sprijinul organelor judiciare ale statului roman, Guvernului Romaniei si Ministerului Culturii si Patrimoniului National au participat o serie specialisti romani din cadrul unor muzee si institute de cercetare de profil, iar expertizele s-au realizat si intr-o serie de laboratoare specializate din Franta, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.

Bratara dacica de aur a fost numerotata in continuarea celor 12 bratari recuperate pana in prezent de catre statul roman si care sunt expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei, astfel capatand numarul de ordine 13. Piesa este realizata din aur, avand 6,5 spirale si o greutate de 933,4 grame. Cele doua umbo-uri de scut de parada provin din cetatea dacica de la Piatra Rosie si sunt realizate din tabla de fier prin prelucrare in tehnica au repoussé la cald, avand diametrul maxim actual de circa 42 cm si o greutate de circa 1,5 kg fiecare; pe unul dintre acestea este reprezentat un zimbru, iar pe celalalt un grifon, fiind vorba de piese foarte rare din repertoriul armamentului dacic.

Cele 229 de monede cuprind 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson „clasic” si 163 din argint imitand tetradrahmele de tip Macedonia I. Toate aceste obiecte deosebite au fost sustrase ilicit de jefuitori de comori din zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, monumente antice inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.


Serbarile Bistritei Medievale

Serbarile Bistritei Medievale, ajunse la editia a V-a, se vor desfasura in acest an in perioada 24 - 26 iunie, la Turnul Dogarilor si pe Pietonalul din Centrul Istoric al Bistritei, informeaza CalendarEvenimente.

Evenimentul, organizat de Asociatia Culturala Bistrita Medievala si Centrul Cultural Municipal “George Cosbuc” Bistrita isi propune sa redescopere si sa valorifice istoria medievala a orasului, candva unul dintre cele sapte orase-cetate sasesti din Transilvania, Siebenburgen.

Semnalul deschiderii festivalului medieval bistritean va fi dat, ca si la editiile anterioare, vineri dupa-amiaza la Turnul Dogarilor, iar sambata si duminica spectacolele si animatia stradala se vor desfasura pe Pietonal.

Tema scenariului istoric din acest an va fi “Pfaffenbruder, fierarul din NOSA”, spectacolul urmand sa fie sustinut de Ordinul Cavalerilor Lup (Tg. Mures), Paladinii de Terra Medies (Medias) si Garda de Bistrita.

In cursul zilei de sambata, 25 iunie, intre orele 11.00 si 17.00 publicul va putea vizita Biserica Evanghelica, cu ghidaj asigurat de Serviciul Educatie-Turism din cadrul Primariei Bistrita si va putea urmari filmul “Clopotele orasului”, subtitrat in limba germana (“Die stadtglocken”), realizat de Nicoleta si Gheorghe Cherechesiu si produs de Asociatia Bistrita Medievala.

Actiunea este organizata in colaborare cu Parohia Evanghelica Bistrita. Pe durata Serbarilor Bistritei medievale 2011, pe Pietonal va fi amenajat Targul de vara al sasilor bistriteni, la care au fost invitati mesteri populari si artizani atent selectati de organizatori, din targurile de profil desfasurate de-a lungul ultimilor ani in Transilvania.

Intre ordinele de cavaleri si formatiile invitate la Serbarile Bistritei medievale 2011 regasim Ordinul Cavalerilor Lup, Paladinii de Terra Medies si Garda de Bistrita, respectiv, Bordo Sarkany (Ungaria), Ad-Hoc, Grafic (Lupus Dacus), NOSA, Crispus si altii.

Sambata, 25 iunie, intr-o zi cu o anumita tenta interetnica, pe scena festivalului vor concerta Lavinia Raducanu & Rromak, intr-un inedit recital de “clasice teme gitane”, in dialect Sinti. Festivalul medieval bistritean se va incheia cu un concert “Menestrelii veacului XXI” sustinut de trupa clujeana NIGHTLOSERS duminica, 26 iunie, de la ora 21:30.



Polus Tuning Days la Cluj

Cel mai mare eveniment de tuning si auto din Transilvania va avea loc in weekend-ul 25 - 26 iunie la Cluj-Napoca, in parcarea de la Polus Center, informeaza CalendarEvenimente.ro.

Polus Tuning Days este la a patra editie, reusind de fiecare data sa evidentieze spectacolul din lumea tuning-ului.

In weekend-ul 25-26 iunie puteti vedea:

- Expozitie de masini modificate cu participare nationala si internationala; - Show de drift cu piloti si masini de top;
- Dezvaluirea unor masini in premiera;
- Masini noi (cele mai cunoscute marci auto vor fi prezente cu ultimele noutati);
- Expozanti privati (firme) din domenii aftermarket auto - tuning, piese de schimb, accesorii;
- A doua etapa din Campionatul National de Car Audio - Concurs RC DRIFT si expozitie de modele
- Super party in Obsession - Sambata seara


Tabara medievala pentru copii la Moeciu

Editia 2011 a taberei va avea loc la Fundata, Moeciu de Sus (judetul Brasov), in timpul vacantei de vara, in perioada 19 iunie - 13 august 2011 si va gazdui sase serii de cate o saptamana fiecare, potrivit CalendarEvenimente.

Aflata in cel de-al treilea an de activitate, Tabara Medievala pentru copii este destinata copiilor intre 5 si 16 ani.

Timp de o saptamana aspirantii cavaleri si tinerele domnite vor fi inconjurati de decoruri medievale si se vor imbraca in costume medievale. Domnitele vor purta rochii, iar cavalerii vor avea tunici si scuturi cu insemne heraldice.

Atelierelor de anul trecut (manuire a spadei medievale, tir cu arcul, pictura si heraldica medievala, realizare manuala a hartiei si improvizatie si teatru medieval) li se adauga in acest an inca doua (muzica si dans medieval si modelaj in lut).

Serile, copiii vor asculta legende medievale sau vor viziona filme cu specific istoric. In ultima zi de tabara copiii vor participa la o seara festiva in cadrul careia vor fi investiti cavaleri sau li se va conferi titlul de domnita. Toate activitatile taberei sunt concepute ca o oferta educationala unica, destinata dezvoltarii personale a copiilor.

Copiii vor avea ocazia de a-si imbogati bagajul de cunostinte, de a descoperi istoria, codul de onoare, valorile si spiritul cavalerismului medieval.


Cursa de alergare caritabila in Bucuresti

Athenee Palace Hilton invita comunitatea locala sa se alature unui demers caritabil si sa alerge “In jurul Pamantului intr-o zi”, duminica, 26 iunie 2011, in Parcul Tineretului.

Acest eveniment face parte din seria actiunilor caritabile pe care Fundatia pentru Comunitate Hilton le organizeaza in fiecare vara si la care participa numeroase hoteluri din toata Europa.

Responsabili cu distractia la acest eveniment vor fi trupa de animatori Gadilicea, care vor oferi copiilor baloane modelate si pictura pe fata si Party Arena, care vor fi prezenti cu castelul gonflabil la dispozitia celor mici.

Taxa de inscriere la acest eveniment este de 25 de ron, valabil pentru oricare din curse. Toate fondurile nete stranse din taxa de inscrieri si din donatii vor merge in mod direct catre United Way Romania, pentru a ajuta peste 1000 de copii din spitalele Lacul Bucura, Budimex si Grigore Alexandrescu din Bucuresti, care sufera boli grave si au nevoie de spitalizare indelungata.

Athenee Palace Hilton Bucuresti ia parte pentru prima data la aceasta campanie continentala de strangere de fonduri pentru cauze umanitare, sub egida Fundatiei pentru Comunitate Hilton, parte a Hilton Worldwide.

Bucurestenii sunt invitati sa alerge “In jurul Pamantului intr-o zi” impreuna cu alte 100 de locatii din 8 tari. Scopul sportiv al acestui eveniment este de a cumula impreuna cu toate hotelurile participante circumferinta Pamantului in kilometri.

Inscrierile se mai pot face pe site-ul http://www.hilton-foundation.org.uk/ATWD5/Romania_home.htm sau la receptia hotelului Athenee Palace Hilton din Bucuresti.





Festivalul Filmului Evreiesc

Numeroase filme, dintre care 29 in premiera in Romania, productii laureate la Cannes, Cesar, Oscar si Sundance, vor fi proiectate, in perioada 20-26 iunie 2011, in cadrul primei editii a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti (Bucharest Jewish Film Festival – BJFF, informeaza CalendarEvenimente.

Festivalul Filmului Evreiesc va avea loc in perioada 20 - 26 iunie la Cinema Studio, Cinema Scala, Terasa Green Hours si Muzeul Taranului Roman. Evenimentul, organizat de NOI Media Print S.A. si Fundatia Culturala Art Promo, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti, are ca scop informarea publicului roman privind traditiile si cultura evreiasca, precum si educarea tinerilor in sensul tolerantei interetnice si religioase.

Programul festivalului include atat filme care abordeaza o gama larga de subiecte ale lumii evreiesti, cat si vernisaje si concerte, pentru a oferi spectatorilor o viziune asupra unui univers aparte: imaginea evreilor despre ei insisi si imaginea evreilor in ochii altor culturi.

Selectia de filme cuprinde atat pelicule in premiera in Romania (Camera Obscura, Gainsbourg: A Heroic Life, A Room and A Half, Bar Mitzvah, Land of Genesis, Leap of Faith, Love During Wartime, etc), productii laureate la evenimente cinematografice de prestigiu (Strangers No More - Oscar-ul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar, 2011, A Film Unfinished - Sundance, 2010, My Father My Lord - Tribeca, 2007), cat si o serie de documentare TVR realizate de Mihaela Craciun, Adelin Petrisor, Sandrino Gavriloaia si altii.

Alaturi de filmele din program, la Bucuresti vor fi prezenti realizatori si actori, personalitati devenite subiect al acestor productii, care se vor intalni cu specialistii din cinematografia romaneasca, cu reprezentantii mass-media si, nu in ultimul rand, cu publicul bucurestean.

Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti se inscrie intr-o retea de peste 130 de manifestari similare organizate in intreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival. Prin gazduirea primului eveniment de acest gen, capitala Romaniei se conecteaza la marile metropole care celebreaza valorile cultural-artistice evreiesti.


Ursus Evolution la Cluj

Ursus Evolution se anunta un eveniment de zile mari, pentru toti cei care iubesc muzica adevarata. In zilele de 25 si 26 iunie 2011 va asteptam la CLUJ pentru concerte extraordinare cu Les Elephants Bizarres, E.M.I.L., Luna Amara, Cargo, Parazitii, Zdob & Zdub, Grasu XXL, Puya, Iris, informeaza CalendarEvenimente.

In 25 iunie si 26 iunie 2011 toti iubitorii de Ursus (si nu numai) vor avea ocazia sa se distreze alaturi de trupe mari.

Sambata vor canta : Les Elephants Bizarres, E.M.I.L., Luna Amara, Cargo, Parazitii si Zdob & Zdub . Duminica, trupele care vor concerta sunt: The Mono Jacks, Guess Who, Suie Paparude, ROA, Junkyard, Grasu XXL, Puya si Iris.

Spectacolele vor fi cu intrarea libera si vor avea loc in Piata Unirii din Cluj-Napoca.


Piesa Rinocerii la Iasi

Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi va invita in data de 25 iunie 2011, de la ora 19:00, in Sala Teatru la Cub, la piesa "Rinocerii" de Eugene Ionesco, informeaza CalendarEvenimente.

Piesa mea nu e nici macar o satira, ne spune Eugene Ionesco: e descrierea, destul de obiectiva, a unui proces de fanatizare, a nasterii unui totalitarism care creste, se propaga, cucereste, transforma o lume, si o tranforma total.

Un om asista neputincios la transformarea lumii sale, impotriva careia nu poate face nimic, nu stie daca mai are sau nu dreptate, se zbate fara speranta, este ultimul din spita lui. E pierdut. Ma intreb daca n-am pus cumva degetul pe o rana fierbinte a lumii actuale, pe o boala ciudata care bantuie sub diferite forme, dar care e aceeasi, in principiu.

Ideologiile, devenite idolatrii, sistemele automate de gandire se inalta ca un ecran intre spirit si realitate, falsifica intelegerea, orbesc.

Un bilet la acest spectacol costa 30 de lei, iar cu reducere 15 lei.


Cafeteca Jazz Weekend la Brasov

Centrul Cultural Reduta gazduieste mini festivalul Cafeteca Jazz Weekend in perioada 24-26 iunie, potrivit site-ului IubescBrasovul.

Sambata, 25 iunie
• de la ora 20:00
Alex Anastasiu - vibrafon
Tavi Scurtu - percutie
Michael Acker - bas

Duminica, 26 iunie
• de la ora 21:30
The One Band Show
Project Sam Session
Norzeatic - voce
iordache - saxofon
Tavi Scurtu - percutie
Alex Anastasiu - vibrafon
Michael Acker - bas
Edi Neuman - saxofon

Pretul unui bilet pentru seara de sambata este de 20 lei, iar cel pentru duminica, de 30 lei, dar pentru cei care vor sa mearga la eveniment inclusiv vineri, exista un abonament pe trei zile de 50 de lei.



Tuborg Green Fest Peninsula la Targul Mures

Biletele pentru cea de a IX-a editie a celui mai mare festival din Romania, Tuborg Green Fest Peninsula, pot fi achizitionate incepand de miercuri, 15 iunie, potrivit InOras.ro.

Cea mai mare distractie a verii incepe la Targu Mures pe 25 august, iar pana pe 28 august participantii vor avea parte de peste 70 de concerte si petreceri, pe malul Muresului, langa Complexul de Agrement Weekend.

La fel ca la editiile precedente biletele pot fi cumparate din reteaua Eventim sau pe www.eventim.ro, iar preturile raman aceleasi ca anul trecut. Si ce ar fi preturile mici fara promotiile de rigoare?

Astfel, in perioada 15 iunie - 15 iulie fanii Tuborg Green Fest Peninsula pot beneficia de Early Bird Promotion, platind pentru 4 zile de festival total doar 179 de lei. Intre 16 iulie si 24 august pretul unui abonament va fi de 199 de lei, iar achizitionat la fata locului acesta are valoarea de 240 de lei.

Biletele de o zi pot fi cumparate, si ele, la pretul promotional de 80 de lei in perioada 15 iunie - 24 august (ora 12), iar la fata locului un tichet va costa 100 de lei.

Iar pentru ca distractia e si mai binevenita atunci cand e savurata dupa multa munca, elevii care anul acesta participa la examenul de Bacalaureat - si pot dovedi acest lucru cu actul de identitate si carnetul de elev - vor putea cumpara abonamentul Tuborg Green Fest Peninsula la doar 159 de lei, in perioada 15 iunie - 15 iulie.

Posesorii de STUDCARD pot obtine pana pe 19 august abonamentul Tuborg Green Fest Peninsula la pretul de 169 de lei.






Citeste si