23 Iulie 2013

Cum sa-l faci pe bucurestean sa creada ca nu gustul conteaza, ci spiritul



Eu cred ca nici macar un singur bob de piper nu e mai « natural » la Nana Natural Food decat la orice alt restaurant din Bucuresti. Nu spun ca nu ar fi, doar ca eu nu cred asa ceva. Ce pot garanta, insa, e ca gustul mancarii e mai prost decat la multe altele.

De fapt, conceptul pe care mi se pare ca incearca sa-l transmita cei de la Nana Natural Food e acela de « mancare ca acasa », si ca « natural food »-ul acela e doar un ambalaj de marketing. Gol de continut, ca aproape toate mesajele cu care suntem bombardati zi de zi. La aspect, da, e ca acasa, numai ca la gust iti aduce aminte de cantinele din studentie. Asta daca nu ai fost de curand in spital si ai de acolo niste amintiri si mai proaspete.

Dar sa o luam cu inceputul! Cred ca acest Nana Natural Food a fost deschis prima data la parterul unui bloc de pe Campineanu, chiar vizavi de Novotel, intr-un spatiu foarte mic, in care erau vreo trei mese. Tin minte sigla cu numele, era aceeasi, aceleasi culori, verde crud, ca sa-ti lipeasca « naturalul » mai bine de creier. Am auzit ca i-a mers bine, bucurestenii sunt sensibili la lucrurile declarat facute « din suflet », si baga repede mana in buzunar. Ca o baga, e foarte bine, dar sa bage si cealalta mana in foc cum ca mancarea e « nemaipomenita », cum am auzit de cateva ori spunandu-se despre acest mic bistrou, asta aduce a…

Asadar, doamna (« Nana », presupun, daca nu o fi si asta doar marketing) a cumparat sau a inchiriat o casa pe Emanoil Porumbaru, intre Statuia Aviatorilor si Charles de Gaulle, in una dintre locurile cele mai frumoase ale Bucurestiului. E o casa lunga, tip « vagon », cu un etaj scund, despre care nu sunt sigur ca e locuibil. Are si o curte in spate, destul de spatioasa. Totul e amenajat auster, a cantina, cu mese si scaune de plastic, iar salita in care e expusa mancarea arata la fel, ca un mic restaurant cu autoservire. La subsol e o salita mica si ea, fara geamuri, cu oarecare urme de amenajare, cu mobilier de lemn, parca, si cu ceva decoruri simple pe pereti. In timpul verii, insa, toata lumea sta in curte, unde te-ai astepta sa vezi si niste flori sau alte plante. Insa nu le vezi.

Conceptul culinar de la Nana Natural Food e interesant si foarte bine-venit intr-un oras ca Bucurestiul, care duce mare lipsa de solutii simple, oneste si ieftine in materie de mancat rapid. Mancarea s-ar putea incadra in trei categorii: cateva feluri gata facute, mancare « de casa », cu sos, calda; apoi sunt felurile a la carte, pe care le comanzi dintr-un meniu si pentru care imi inchipui ca astepti mult si bine, de vreme ce toata lumea isi ia numai dintre cele din galantar. Iar in ultimul rand, am vazut scris pe undeva ca poti sa le spui dinainte celor de la Nana Natural Food ce vrei sa mananci – cu focusul tot pe « mancarea sanatoasa » – si ei te asteapta cu ea gata facuta.

Dupa cum am spus, toti clientii par sa vina la Nana Natural Food ca la o cantina, adica sa manance repede si nu cu multi bani, asa ca isi iau mancarurile gata facute, pe care le mai si vezi, pe deasupra. Asta am facut si eu, cu toate ca nu aveau mare lucru in afara de cateva feluri de carne. Nimic cu legume, nimic cat de cat deosebit. Nu au fost bune. In niciun caz « mancare de casa »! Era o mancare de cantina, ieftina si facuta la gramada, la repezeala. Nici de nemancat nu as spune ca era, insa eu nu m-as mai duce a doua oara acolo. Sub nicio forma!

Si, daca tot ar fi sa mananc prost, de cei 50 de lei pe care i-am lasat pentru ceea ce se vede in poza, as lua altceva, ca de « sanatate » nu cred ca se pune problema la Nana Natural Food. Serviciul impersonal, foarte diferit de ceea ce te-ai astepta sa gasesti intr-un asemenea loc. Clienti erau destui, corporatisti cu lefuri mai mici de la numeroasele cladiri cu birouri din jur. Unii dintre ei au venit doar pentru ca se mananca ceva mai rapid si mai ieftin decat in alta parte, insa pot sa jur ca sunt si cativa care gasesc « spiritual » un asemenea loc si cu un astfel de concept. Si eu l-as fi considerat asa, fara indoiala, daca ar fi avut mancare cinstita. Eu, personal, nu dau doi bani pe amenajarea unui restaurant, atata vreme cat mancarea e buna si facuta cu buna-credinta, cu pasiune si cu interes. Dar nu e cazul.

Deci, Nana Natural Food nu e ceea ce va inchipuiti cand cititi numele, cand vedeti ceea ce scriu ei insisi despre acest mic bistrou, si ceea ce credeti ca ar trebui sa fie, de fapt. Nu e o « gospodina » acolo care face tot felul de bunatati, ca acasa, doar din placerea gatitului si pentru a vedea multumirea pe fata musafirului care se mangaie pe burta dupa ce a mancat mai mult decat isi propusese. O fi fost asa la inceput, cine stie, insa acum e doar o cantina mica si industriala, la fel ca toate celelalte din Bucuresti, doar ca mai putin amenajata. O fi cateodata spiritual sa mananci prost, sa infuleci un snitel sleit si sa bei un pahar cu vin, insa nu la Nana Natural Food…



Citeste si