6 Septembrie 2013

Cele mai scumpe vile istorice vandute in 5 ani de criza



Achizitionate fie in scop investitional, fie pentru a servi ca resedinta, vilele istorice i-au facut pe unii investitori sau pe iubitorii de arhitectura sa scoata milioane de euro din buzunar chiar si in criza. Va prezentam o lista a celor mai scumpe vile istorice achizitionate in Capitala in ultimii 5 ani.

O vila a familiei Lahovari cumparata cu 6 mil. euro

In 2008, primul an in care problemele au inceput sa se simta in imobiliare locale, culminand cu oficializarea de la inceputul toamnei, dupa prabusirea Lehman Brothers, DTZ Echinox a tranzactionat o vila care in trecut a apartinut familiei Lahovari. Proprietatea , ideala pentru resedinta, este situata in zona rezidentiala Dorobanti in vecinatatea unor sedii de ambasade si are o suprafata construita de 950 mp si 900 mp teren. Structurata pe demisol, parter, etaj 1 si mansarda, vila are deschidere la 2 strazi.

Proprietarul, un mare iubitor de cladiri vechi, a achizitionat aceasta vila la pretul de 6 mil euro, pentru a o adauga in portofoliul sau.

Sursa fotografii FreeDigitalPhotos.net. Fotografiile sunt generice.


Vila Dacia, vanduta cu 3,5 mil. euro

Compania de consultanta imobiliara Regatta a intermediat in 2009 vanzarea unei vile, amplasata in apropierea bulevardului Dacia, in schimbul sumei de 3,5 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mai scumpa locuinta vanduta in acel an.

“Este vorba despre o vila construita la inceputul secolului XX, cu o arhitectura ce aminteste de stilul caselor populare romanesti. Are o suprafata de 1.000 mp si este situata in apropierea bulevardului Dacia. Tranzactia a durat sase luni, iar vanzarea a fost finalizata in acest an”, a declarat, pentru Wall-Street, la aceea data, Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al Regatta.


Vila Dorobanti, 2,5 mil. euro

O alta vila tranzactionata in aceasta perioada este situata in inima zonei de Nord, in Dorobanti, intr-o zona rezidentiala eleganta, beneficiind de o vizibilitate excelenta si deschidere la doua strazi. Suprafata construita este de 700 mp, iar terenul are 540 mp. Spatiile sunt extrem de generoase. Achizitia a fost facuta de o persoana fizica pentru uz propriu in anul 2009, iar pretul de vanzare a fost de 2,5 mil euro, spun oficialii DTZ Echinox.


Vila in zona Dacia, tranzactionata cu 1,8 mil. euro

Printre cele mai scumpe locuinte vandut se numara si o vila istorica in zona Dacia. Pretul de vanzare s-a ridicat la 1,8 mil. euro. Tranzactia a fost intermediata de Regatta in 2011.


Vila din zona Calarasi, achizitionata cu 1,5 mil. euro

Coldwell Banker a intermediat vanzarea unei vile cu 10 camere in zona Calarasi. Proprietatea a fost vanduta in 2011 pentru 1,5 mil. euro. Vila construita in 1920 a fost achizitionata cu banii jos in scop investitional.


Vila pe Lascar Catargiu, cumparata in 2013 cu 750.000 euro

Anul acesta, compania Coldwell Banker a intermediat anul acesta tranzactia unei vile din zona Lascar Catargiu, care s-a vandut pentru 750.000 euro. Proprietatea, achizitionata cu cash, are o suprafata de 380 mp si a fost construita in perioada interbelica.

Coldwell Banker a intermediat si in 2012 tranzactia unei vile de 750.000 euro amplasata in zona Romana. Vila de 9 camere are o suprafata de 400 mp si 420 mp de teren si a fost achizitionata cu cash.


Bugetele majoritatii celor care vor sa cumpere cladiri istorice, in jurul a 1 mil. euro

Daca perioada 2006-2008 a reprezentat punctul culminant al pietei imobiliare, atat prin volumul de tranzactii cat si prin preturile la care se inchideau aceste tranzactii, cea de a doua parte a anului 2008 a marcat oficial inceputul crizei imobiliare.

"Anii de criza 2009 si 2010 au schimbat mentalitatea cumparatorului, dar si pe cea a investitorului. Sunt anii care au adus cele mai mari scaderi de preturi, in care o mare parte dintre investitori au fost nevoiti sa renunte la proiectele demarate sau sa piarda sume impresionante. Aceasta perioada a fost marcata probabil de cel mai scazut numar de tranzactii incheiate. Preturile se ajustasera cu 25-35% pe segmentul de lux, iar tranzactiile erau sporadice si doar cei cu nevoi imediate tranzactionau", a declarat Mihaela Pana, sefa departamentului rezidential la DTZ Echinox.

Anii 2011 - 2012 nu au adus schimbari semnificative, caracterizandu-se doar printr-o stabilizare a pietei.

"Ceea ce este interesant pentru aceasta perioada este faptul ca multi dintre cumparatori au renuntat la achizitia de case vechi, cu arhitectura, in favoarea apartamentelor. Bugetele celor dornici sa cumpere astfel de imobile se pozitioneaza in jurul sumei de 1 mil. euro, constienti fiind de faptul ca renovarea este extrem de costisitoare atat din punct de vedere al banilor alocati cat si al timpului. Cu toate acestea au fost tranzactii care prin valorile lor au demostrat ca o proprietate isi conserva valoarea daca locatia este exceptionala", a adaugat Mihaela Pana.




Citeste si