20 Septembrie 2013

O vila plina de surprize: cum arata locuinta unui director de banca in Bucurestiul anilor 20



Vila construita in 1919 de renumitul arhitect Victor G. Stephanescu pe strada Ion Mincu din Capitala este plina de surprize. Construita in stil neoclasic romanesc, vila are un exterior in linii simple, care nu epateaza, desi decoratiunile intrarii principale sunt conservate. Simplitatea exteriorului face insa cu atat mai placuta surpriza interiorului, un spatiu somptuos care te intampina cu o serie de surprize: vitralii, mozaic venetian, dar si o cupola pictata cu o inaltime de 11 metri.

Ghid in turul nostru ne-a fost Teodor Caraene, associated broker in cadrul Coldwell Banker Mosilor, compania imobiliare in a carei portofoliu este vila de pe strada Mincu.

El a fost si cel care ne-a impartasit putin din istoria acestei proprietati care adaposteste elemente uimitoare de la scara interioara din marmura masiva si picturile in ulei de pe tavan si pereti, la vitraliile inalte de 4 metri care s-au pastrat intacte sau usile interioare cu geamuri de cristal.

Astfel, aflam ca aceasta locuinta somptuasa a fost construita pentru directorul general al Bancii de Credit Roman, una dintre cele mai importante banci ale Romaniei interbelice. Acest bancher a fost bunicul actualului proprietar, care a ales insa sa isi pastreze confidentiala identitatea.

Casa, cu o suprafata construita desfasurata de peste 1.200 mp, suprafata construita la sol fiind de 340 mp, a fost retrocedata in 2010, iar inainte de retrocedare in imobil a fost sediul Editura Curtea Veche. Imobilul nu a fost inca restaurat.

Vila, scoasa la vanzare pentru 1,9 mil. euro, este realizata de unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti romani, Victor G.Stephanescu, cel care a proiectat printre altele si Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, Gara de Nord sau Palatul Cercul Militar din Bucuresti.

La aceasta suma se vor adauga insa cheltuieli de restaurare si consolidare pentru investitor, mentioneaza oficialul Coldwell-Banker.

O valoare a investitiilor ulterioare este dificil de estima, insa, cu siguranta, se poate vorbi de sute de mii de euro.

Totusi, in ciuda necesitatii unei restaurari, vila din inima Bucurestiului este intr-o stare surprinzator de buna. Mozaicul venetian, detaliile, picturile sunt cele originale si desi exista nevoia unei restaurari isi pastreaza mult din stralucirea de odinioara.

Fotografii de Mircea Dragos.

Fotografii de epoca: vilamincudevanzare.ro



Citeste si