6 Ianuarie 2014

Povestea uimitoare a unei cladiri din Lipscani: caruselul de lumina al familiei Chrissoveloni



O cladire impresionanta, o oaza de lumina a carei arhitectura interioara este asemanatoare cu cea a galeriilor Lafayette, este in prezent pe ultima suta de metri a lucrarilor de consolidare si renovare, proces care a atras pana in prezent investitii de circa un milion de euro din partea mostenitorilor cladirii, urmasii familiei Chrissoveloni.

Jean Chrissoveloni, urmasul celebrei familii de bancheri Chrissoveloni, ne-a fost ghid in cladirea de pe Lipscani 55-Blanari 15, imobil pe care straluceste din nou blazonul uneia dintre cele mai bogate familii interbelice.

Imobilul a fost construit in 1860 si cumparat apoi la licitatie de bancherul Nicolas Chrissoveloni la inceputul anilor 1900. Aici a functionat institutia de credit Crissoveloni in primii ani de prezenta in Bucuresti. Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai importante banci ale Romaniei interbelice. “Banca a functionat neincetat cu succes intre 1848 si 1948, cand a fost lichidata de comunisti”, povesteste cu mandrie Jean Chrissoveloni. Banca a fost infiintata de Nicolas Chrissoveloni, strabunicul lui Jean Chrissoveloni in 1848 in Galati, iar primul sediu al bancii in Bucuresti a fost cel din Lipscani 55.

“In parte din fata pe Lipscani erau ghiseele, iar in spate locuia familia. Exista la etaj o parte ce oferea vizibilitate asupra ghiseelor unde stateau membri familiei si urmareau ce se intampla in banca”, ne povesteste Jean Chrissoveloni.
Cladirea aflata acum pe ultima suta de metri cu renovarea a intrat acum cativa ani in proces de consolidare si reabilitare, iar pana recent a existat si un contract pentru inchirierea imobilului dupa finalizarea procesului- aici ar fi urmat sa fie deschisa o librarie. Din nefericire insa lantul de librarii care isi dorea spatiul a intrat in insolventa in 2013, iar acum se cauta din nou un chirias pentru cladirea elegande de peste 1.000 mp din Lipscani.

Istoria cladirii din centrul istoric al Capitalei nu este insa legata doar de ghiseele bancare, dupa ce banca Chrissoveloni si-a mutat sediul din Bucuresti, tot pe Lipscani, intr-o alta cladire, in care in prezent functioneaza sucursala BNR din Lipscani 16.

Dupa mutarea bancii, coloanele zvelte ale cladirii au gazduit Bazarul Popular, un magazin cu articole vestimentare pentru barbati. La accea data familia Chrissoveloni era atat de puternica si cunoscuta, incat Nicky Chrissoveloni isi lasa cartea de vizita comerciantilor de Bazar atunci cand isi cumpara camasi.

Ulterior, in perioada comunistilor, epoca in care si bunurile familiei au fost confiscate, Bazarul Popular s-a transformat in magazinul Familia. Abia dupa ’90, dupa ani de lupta prin tribunale, mostenitorii familiei au inceput sa-si recupereze proprietatile si sa inceapa lucrarile de reabilitate pentru a aduce acesti martori tacuti din nou la viata.

Foto: Imobiliara Chrissoveloni SA

Cladirea construita in stilul francez regasit si la Galeriile Lafayette, un adevarat carusel de lumini si forme, a fost renovata si reconsolidata cu migala. Totul a fost pastrat asa cum a fost original, fiind adaugate doar unele coloane si transversale necesare in procesul de consolidare. Pe fatada proaspat dezvaluita privirilor trecatorilor din Lipscani se regaseste demn si blazonul familiei Chrissoveloni.

Fotografii de Mircea Dragos.

Material realizat cu sprijinul companiei imobiliare Esop.



Citeste si