14 Iulie 2014

Vacanta in Istanbul, locul in care poti "trece" prin 1.000 de ani de istorie universala



Florin Stoleriu, business unit manager al diviziei Arhitectural din cadrul Policolor, le povesteste cititorilor Wall-Street.ro despre urmatoarea sa destinatie de vacanta, Istanbul - singurul oras din lume in care se intalnesc doua continente si unde traiesti in acelasi timp modernismul Occidentului si traditiile Orientului.

Destinatia in care veti petrece urmatorul concediu

Anul acesta, urmatoarea destinatie de vacanta este Istanbul. Are o istorie fascinanta, este locul in care poti "trece" prin mai bine de 1.000 de ani de istorie universala si, metaforic spus, poti vedea cu ochii mintii progresul omenirii. Pentru ca se afla la intersectia a doua continente (Europa si Asia), ma astept sa descopar acolo un loc cosmopolit, cu un mix de culturi, de stiluri arhitectonice si de moduri de viata. Abia astept sa ajungem.

Sursa foto: Panorama Istanbul/Shutterstock.com


Obiective turistice neaparat de vazut

Palatul Topkapi, Moscheea Albastra, Palatul Dolmabahce, Marele Bazar, Catedrala Sfanta Sofia sunt cateva dintre obiectivele planificate. In mod cert, odata ajunsi acolo, lista va fi extinsa.

Sursa foto: Moscheea Albastra, Istanbul/Shutterstock.com


Trei lucruri specifice destinatiei pe care le veti face cu siguranta

1. Abia astept sa incerc gastronomia locala, sa gust din preparatele cu specific turcesc intr-o atmosfera autentica.

2. Voi face o scurta croaziera in Stramtoarea Bosfor, pentru o priveliste panoramica a palatelor otomane, castelelor medievale si a podurilor suspendate din zona.

3. Voi savura o narghilea autentica alaturi de o cafea turceasca dulce si aromata, pe una dintre terasele din port.

Sursa foto: Stramtoarea Bosfor/Shutterstock.com


Un lucru pe care nu l-ati facut pana acum ca turist si il veti face cu siguranta in urmatorul concediu

Am cautat mereu atmosfera locala si, cu siguranta, si la Istanbul ma voi integra in spiritul locurilor. Abia astept, de exemplu, sa-mi "validez" abilitatile de negociator si sa savurez discutiile aprinse dar prietenoase cu negustorii turci din Marele Bazar. De regula, nu sunt fan al shopping-ului in concediu insa in cazul Istanbul se impune o exceptie. Stim ca turcii sunt negustori innascuti, asa incat nu voi rata ocazia interactiunii cu atmosfera de "afaceri locale".

Sursa foto: Istanbul la apus/Shutterstock.com


Ponturi pentru turisti: Descoperiti lucruri la fata locului!

Din vacantele anterioare, am inteles un lucru extrem de important si anume ca cele mai bune locuri de vizitat si obiective nu sunt neaparat cele trecute in ghidurile turistice. Locuri cu adevarat interesante, care iti raman in minte si suflet, care te fac sa iti aduci aminte cu placere de acel loc, poti descoperi daca vorbesti cu localnicii.

Cu exceptia informatiilor absolut necesare pentru orice calatorie – costul cu variantele de transport si variantele de cazare – nu ma documentez extrem de mult. Imi place sa descopar lucrurile la fata locului. Este adevarat ca, tehnologia actuala ne ajuta din plin sa aflam oricand de pe website-uri, de pe forumuri specializate, foarte multe informatii despre aproape orice destinatie turistica de pe mapamond in care vrem sa ne organizam o vacanta. Ma bazez pe tehnologie si o folosesc intotdeauna din plin.

Sursa foto: Moscheea Albastra, Istanbul/Shutterstock.com


Destinatia in care visati sa ajungeti

Ma atrage Indonezia si am decis ca una dintre destinatii sa fie Bali. Probabil o voi include in planurile de vacanta pentru 2015.

In Romania, am petrecut multe vacante si merg oricand cu placere prin tara. Zona Bucovinei, de exemplu, este una deosebita. De asemenea, imi place zona Maramures si m-as intoarce acolo cu placere oricand. Daca imi mut atentia spre litoral, marturisesc ca Dunarea la Portita are un farmec aparte. Avem multe locuri minunate aici in tara si e pacat ca exista multi romani care nu si-au vizitat inca tara. Am ramas surprins cand am aflat, de exemplu, ca sunt multi oameni care nu au vazut inca Iasiul.

Sursa foto: Templu in Bali/Shutterstock.com


Costul estimativ al unei vacante in Istanbul

Pentru Istanbul, discutam de cateva sute de euro la care se adauga cheltuielile de acolo.

Sursa foto: Istanbul in timpul noptii/Shutterstock.com


Oferte pentru vacanta la Istanbul

Daca nu v-ati facut deja planuri de vacanta, agentia de turism Paralela 45 are in oferta mai multe circuite pentru Istanbul, cu plecare din mai multe orase din tara si pentru diferite perioade in aceasta vara sau de Revelion.

1. Istanbul – plecare din Bucuresti: plecari 03.09, 08.10. Pret circuit - 199 euro

2. Istanbul – plecare din Constanta: plecare 03.09. Pret circuit - 299 euro

3. Istanbul – plecare din Cluj: plecari: 07.10, 04.11. Pret circuit - 175 euro (cu autocarul)

4. Istanbul – Turism Seniori; plecari: 17.09, 24.09, 01.10, 15.10, 29.10, 12.11, 26.11. Pret circuit - 195 euro

5. Revelion Istanbul – plecare din Bucuresti 29.12. Pret circuit - 345 euro

6. Revelion Istanbul – plecare din Cluj 30.12. Pret circuit - 350 euro

Foto: Turnul Maiden, Shutterstock




Citeste si