16 Iulie 2014

REPORTAJ - Plimbare in Tara Ovazului: istorie si traditie in comuna Crit



Haferland este locul pentru care, impreuna cu membrii fundatiei Michael Schmidt, am ales sa parasesc Bucurestiul si forfota sa citadina. Situat in inima Transilvaniei, Tinutul Ovazului (traducere Haferland) se intinde din satul Rupea pana in satul Viscri. Insa ca sa ajungi dintr-un punct in celalalt, trebuie sa treci prin Crit, o zona incarcata cu istorie si traditii despre sasii anglo-saxoni, care au trait pe meleagurile transilvanene.

Zona asezarilor sasesti din sudul Transilvaniei se intinde pe o suprafata de aproximativ 300.000 hectare, in zona marginita de vechile orase Sibiu, Sighisoara si Brasov, in interiorul arcului carpatic si adaposteste o populatie de circa 100.000 de persoane imprastiata prin 150 de sate si asezari de dimensiuni reduse. Regiunea este brazdata de vaile a trei rauri principale, toate avand mai multi afluenti, care curg de la est spre vest: raul Olt la sud, Hartibaciu in centru si Tarnava Mare, pe malul caruia se afla Sighisoara, la nord. Dispuse geografic in platoul erodat al unor vai si al unor dealuri line impadurite care se ridica la 700 de metri sau chiar mai mult, satele ofera o perspectiva fascinanta asupra unei Europe mai vechi.

Kreuz, o zona cu incarcatura istorica

Crit sau Kreuz, dupa denumirea veche, este un sat cu o istorie de 700 de ani, la inceputuri fiind proprietate nobilara la conducerea careia se afla regele Stefan al Ungariei. In Anul 1863, printr-o hotarare a Cancelariei Transilvaniei, satul Crit impreuna cu alte localitati din Tarnava Mare, a fost cedat scaunului Sighisoarei. Despre sasi se stie ca sunt traditionalisti si ospitalieri, tocmai de aceea aceasta comuna incearca o readucere in atentia turistilor a patrimoniului cultural, a obiceiurilor si a bucatelor traditionale. Asa se face ca unul dintre punctele turistice la care poposesc iubitorii de traditie este Pensiunea Elena, la a carei conducere se afla familia Suciu.

Zecile de feluri de branza, palinca de pruna, afinata, capsunata, visinata sunt doar cateva dintre sortimentele cu care acestia te intampina. De altfel, ei permit atat turistilor straini, cat si celor din Romania, care se bucura de serviciile lor, sa participe la diferite activitati din agroturism: sa culeaga legumele din serele pe care acestia le pun la dispozitie, sa priveasca animalele de pe camp sau sa se plimbe cu caruta. Bucatele traditionale si mai ales cele care contin ingrediente bio sunt tot mai atractive pentru turisti. Adeptii acestui stil de viata gasesc multe delicii culinare in satul Crit, unde am descoperit-o si noi pe doamna Rozi, renumita pentru sortimentele de dulceata pe care le pregateste: macese, capsuni, zmeura, caise, corcoduse galbene si rosii, mure sau rabarbar.

Proiecte ale fundatiei Michael Schmidt: fortificarea bisericilor si a casei parohiale

Acest sat anglo-saxon a atras si personalitati precum Printul Charles datorita simplitatii si conservarii traditiilor. El si-a cumparat o proprietate aici pe care o viziteaza uneori.

Un alt punct turistic important din comuna Crit este biserica evanghelica fortificata. Istoria spune ca atunci cand erau in pericol de a fi atacati, sasii se adaposteau impreuna cu animalele lor in spatele zidurilor bisericii, fiind protejati impotriva unui asediu. Fiecare familie tinea sunca si slanina la rece in camari construite in zidurile bisericii, chiar si pe timp de pace.

Doamna Sofia, in varsta de 92 de ani, este unul dintre locuitorii originari din comuna Crit. Desi nu mai locuieste acolo, plecand in urma cu aproximativ 40 de ani in Germania, aceasta vine in fiecare an cu ocazia sarbatorii Saptamanii Haferland pentru a le povesti turistilor despre comunitatea saseasca, despre "legile vecinatatii" care presupuneau judecarea celor care greseau, despre impacari sau despre excluderea din comunitate.

Editia a doua a Saptamanii Haferland va avea loc anul acesta in data de 16 august, fiind organizata de Fundatia "Michael Schmidt", apartinand fondatorului Grupului de Automobile Bavaria. Scopul acestui eveniment este inaugurarea casei parohiale si promovarea traditiilor sasesti.



Citeste si