4 August 2014

Pozele de tip selfie sau "instinctul matern" al barbatilor: TOP 5 studii de citit saptamana aceasta



Stiati ca pozele de tip selfie determina mai bine trasaturile fetei? Sau ca barbatii au un instinct matern la fel de bine dezvoltat ca al femeilor? Iata o selectie a cinci studii interesante, potrivit Mediafax, publicate saptamana aceasta.

1. Un simplu test sangvin ar putea prezice riscul de sinucidere

Un simplu test sangvin ar putea prezice riscul de sinucidere, potrivit cercetatorilor americani, care au descoperit un indicator genetic al vulnerabilitatii creierului la efectele stresului si anxietatii. Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au studiat modul in care anumite substante chimice, metilii, actioneaza asupra genei SKA2, care joaca un rol cheie in suprimarea efectelor hormonilor stresului.

Potrivit specialistilor, daca functionarea acestei gene este afectata de o modificare chimica, creierul este incapabil sa elimine efectele hormonilor secretati in momentele de stres si anxietate, fapt care poate determina o persoana sa se sinucida.

Sursa foto: Test ADN/Shutterstock


2. Numarul persoanelor diagnosticate cu dementa a crescut cu 62% in ultimii sapte ani

Numarul persoanelor diagnosticate cu dementa a crescut cu 62 de procente in ultimii sapte ani, potrivit unor cercetari recente, informeaza dailymail.co.uk. Potrivit expertilor, motivele acestui procent ridicat ar putea fi populatia imbatranita, imbunatatirea diagnosticarii si o mai buna constientizare a maladiei. Astfel, intre 2013 si 2014, numai in Marea Britanie, au fost diagnosticate cu dementa 344.000 de persoane, in conditiile in care intre 2006 si 2007 numarul acestora era de 213.000, potrivit datelor furnizate de Health and Social Care Information Centre (HSCIC). Printre simptomele dementei se numara pierderi de memorie, schimbari de stare si de comportament, schimbari de personalitate.

Sursa foto: Criza dementa/Shuttrstock


3. Consumul abuziv de alcool in perioada varstei mijlocii poate duce la pierderi de memorie

Consumul abuziv de alcool in perioada varstei mijlocii poate duce la pierderi de memorie in anii urmatori, se arata intr-un nou studiu realizat de cercetatorii britanici, potrivit dailymail.co.uk. Oamenii de stiinta au intervievat 6.542 de americani de varsta mijlocie in legatura cu obiceiurile privind consumul de alcool din trecut si le-au evaluat abilitatile mintale pe o perioada de opt ani.

In urma acestui studiu s-a demonstrat ca riscul de a dezvolta probleme serioase de memorie este mai mult decat dublu in cazul persoanelor care au avut probleme din cauza consumului de alcool. Participantilor li s-a cerut sa raspunda la patru intrebari specifice: au simtit vreodata ca trebuie sa renunte la bautura?, i-au enervat oamenii care ii criticau ca beau?, s-au simtit vreodata rau sau vinovati pentru ca beau alcool?, au consumat alcool dimineata inainte de orice pentru a se calma sau pentru a scapa de mahmureala?.

Sursa foto: Om de afaceri care consuma alcool/Shutterstock


4. Barbatii au "instincte materne" la fel de dezvoltate ca femeile

Barbatii pot avea "instincte materne" la fel de dezvoltate ca femeile, mai ales daca sunt parinti unici, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza dailymail.co.uk. Se spune frecvent ca intre mama si copil exista o legatura speciala, care nu se poate compara cu altele, inclusiv cu cea fomata de micut cu tatal lui, in ciuda calitatilor paterne. Insa un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon arata ca, de fapt, tatii pot forma cu copilul o legatura la fel de puternica, mai ales daca mama este absenta.

Aceasta descoperire impune o reevaluare a rolului pe care tatii il pot juca in dezvoltarea copiilor. Autorii studiului spun ca, atunci cand mama este absenta - de exemplu, in urma unui divort -, tatal isi asuma atat rolul matern, cat si cel patern. "Modificarile care au aparut la nivel cultural si social au dus la o crestere a nivelului de implicare a barbatilor in ingrijirea copiilor", a spus profesorul Sarina Saturn, coordonator al studiului.

Sursa foto: Tatal si copilul/Shutterstock


5. Trasaturile faciale surprinse in poze sunt importante pentru a crea o buna prima impresie

Trasaturile faciale surprinse in poze sunt importante pentru a crea o buna prima impresie unei persoane, iar cunoasterea punctelor forte este benefica in realizarea unor fotografii de tip "selfie", care sa contureze o imagine mai buna despre sine, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk. Potrivit oamenilor de stiinta, chiar si intr-o singura imagine, precum un selfie, micile modificari in dimensiunea fetei pot face ca persoana sa para mai de incredere, dominanta si atractiva.

Pentru prima data, cercetatorii au descoperit caracteristicile care sunt asociate cu anumite judecati sociale. Astfel, noul studiu, realizat de cercetatorii de la departamentul de psihologie al Universitatii din York, arata ca este posibil sa fie prezise cu acuratete primele impresii, luand in calcul trasaturi fizice faciale din poze de zi cu zi, precum cele publicate pe retelele de socializare.

"Prezentarea modului in care aceste prime impresii pot fi captate din imagini foarte diferite ale chipurilor ofera perspective asupra modului in care creierele noastre obtin aceste perceptii aparent remarcabile", a declarat profesorul Andy Young, de la departamentul de psihologie, care s-a ocupat de realizarea acestui studiu. Potrivit studiului, in momentul in care o persoana se uita la chipul altei persoane ilustrat intr-o fotografie isi formeaza imediat o impresie despre caracterul acesteia din urma, de exemplu, daca este prietenoasa, de incredere sau competenta.

Sursa foto: Selfie de grup/Shutterstock




Citeste si