15 Septembrie 2014

Calatorie in nordul Scotiei, locul in care te afunzi in peisaje de poveste



Dragos Geletu (41 ani), managing director al KLG Europe Logistics Romania, furnizor de servicii de logistica, le povesteste cititorilor Wall-Street.ro despre planurile sale de a calatori in nordul Scotiei, o destinatie plina de peisaje de poveste, in care descoperi whiskey-ul dincolo de gust.

Destinatia in care veti petrece urmatorul concediu

In 2014, am ales Scotia, de fapt, nordul Scotiei, pentru ca este o regiune incarcata de istorie, de o frumusete aparte, despre care voiam sa stim mai mult, sa vedem mai mult. Ne-am propus sa vizitam pe indelete atat capitala Edinburgh, unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii, sa mergem pe celebrul drum al whiskey-ului dar sa ajungem si la celebrele lacuri, inclusiv la Loch Lomond.

Sursa foto: Scotia/Shutterstock.com


Obiective turistice neaparat de vazut

Mergem la Edinburgh, capitala Scotiei, si nu vom rata, evident, castelul cu acelasi nume, cel mai popular monument national al Scotiei. Tot aici vom explora orasul vechi, care si-a pastrat planul medieval, dar si zona moderna. Nu vom rata nici alte repere celebre ale orasului, precum Muzeul Regal, Surgeon's Hall si McEwan Hall. Vom urca pe celebrul Calton Hill, dealul din mijlocul orasului, aflat in patrimoniu UNESCO.

Vom vizita si Inverness si, de asemenea, ne-am propus sa ne oprim si la Oban, cunoscut drept "Poarta catre Highlands", dar care, pe vremuri era un mic sat pescaresc.

Sursa foto: Kilchurn Castle/Shutterstock.com


Trei lucruri specifice destinatiei pe care le veti face cu siguranta

Vom face o incursiune pe drumul whiskey-ului care va include vizite si, evident, degustari, la cateva dintre cele mai cunoscute distilerii din zona. Ne vom opri la Glenmorangie Distillery, care produce celebra licoare inca din 1843, dar nu ne vom opri doar aici. Vom testa gastronomia locului si muzica scotiana. Vom gusta celebra supa de varza scotiana, poate si traditionala budinca neagra, insa nu cred ca vom testa si celebrele Haggis (un soi de tochitura de organe invelite in stomac de oaie sau de porc).

Pe lista de vizite am inclus si distileria Dallmore, cu o istorie aproape milenara si o legenda impresionanta. Se spune ca in anul 1263 un stramos al clanului a primit de la regele Alexander al III-lea dreptul de a folosi ca blazon al familiei un cap de cerb cu 12 stele pe coarne, drept recompensa ca l-a salvat de la moarte. Acest blazon se regaseste pe etichetele tuturor sticlelor de whiskey produse aici.

Costul estimativ al vacantei: Cred ca bugetul se va ridica undeva la maximum 5.000 de euro.

Sursa foto: Scotia/Shutterstock.com


Ponturi pentru turisti: Daca mergeti cu masina personala folositi drumurile nationale, nu autostrada

Facem o documentare inainte de a alege o destinatie insa nu exageram. Criteriile pe care ne bazam atunci cand alegem o destinatie noua de vacanta sunt relativ putine: sa nu mai fi fost acolo, sa fie un loc din care sa putem veni cu bateriile incarcate: cu istorie, frumusete, cultura, traditie. Inainte de plecare, verificam prognoza meteo, pentru a avea un bagaj cat mai echilibrat. Important este sa nu car prea multe bagaje.

Din vacantele anterioare, de exemplu, am invatat ca daca folosesti masina pentru deplasare, este bine sa iesi de pe autostrada si sa folosesti drumurile interne, nationale. Ai sansa sa vezi locuri extraordinare.

Sursa foto: Edinburgh/Shutterstock.com


Destinatia in care visati sa ajungeti

Noua Zeelanda (Australia) se afla pe lista destinatiilor de concediu pentru viitor, pentru natura, cultura si bunatatea oamenilor. Nu am stabilit inca o data certa pentru vacanta, insa, in mod cert, nu voi rata "intalnirea" cu istoria Maori, o civilizatie si o cultura aproape disparute.

Insa, si Romania are extraordinar de multe frumuseti ascunse pe care le poti descoperi pe indelete. Mie imi plac mai mult tinuturile salbatice de aceea, in Romania as alege sa merg in muntii Parang sau Valea Jiului.

Sursa foto: Plimbare cu caiacul in Noua Zeelanda/Shutterstock.com




Citeste si