24 August 2015

Inspiratie pentru managerii Unicorn: miliardari sprijiniti de carti, picturi, arta



Atunci cand esti fondatorul unui startup care a primit deja investitii de peste 1 miliard de euro iti permiti sa oferi lectii si sfaturi; ba chiar sa „obligi” angajatii tai sa citeasca o anumita carte care consideri ca este extraordinara – si nu putini manageri fac asta. Ce citesc, ce apreciaza si cum impartasesc invataturi nume grele din industrie – CEO de la companii precum Uber, Airbnb, Snapchat sau Pinterest.

Elon Musk - SpaceX, Tesla

Elon Musk nu a avut o copilarie tocmai linistita; a crescut in Africa de Sud si, la varsta de opt ani, parintii lui au divortat. Mama sa, Maye Musk, povesteste ca uneori Elon o acompania la mese festive pentru a intalni cativa adulti interesanti insa tanarul uneori ascundea o carte sub masa si se refugia in lectura.

Refugiul era reprezentant in general de carti fantasy si SF – Stapanul Inelelor, de J.R.R. Tolkien, Fundatia, de Isaac Asimov, printre ele.

Printre cartile lui preferate, in viata de adult, putem enumera "Benjamin Franklin: An American Life" de Walter Isaacson, "Einstein: His Life and Universe" de Walter Isaacson si "Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future" de Peter Thiel.


Evan Spiegel - Snapchat

L-am ales pe Evan Spiegel, creatorul Snapchat, o aplicatie mobila de mesagerie pe care poti trimite text, poze si video care pot disparea dupa 10 secunde de la vizualizare, pentru ca el este atipic.

Tanarul a recunoscut ca nu a citit in adolescenta si nici cand a creat Snapchat, in jurul a 20 de ani, intrucat era prea preocupat pentru a construi aplicatia. In schimb, idolul sau, si sursa de inspiratie sunt…artisti (pictori) – Robert Rauschenberg si Willem de Kooning. „Il apreciez pe Kooning pentru ca a avut puterea sa recunoasca ca cel mai mare lucru pe care il poate face este sa construiasca o fundatie pe care altii sa construiasca, o fundatie pentru cei care ii vor urma”, a spus Spiegel. „Trebuie sa ne salutam sfarsitul si sa gandim pentru cand nu vom mai fi”, a continuat el.


Travis Kalanick - Uber

CEO-ul Uber, serviciu de ride sharing prezent si in Romania, a fost influentat de nuvelele lui Ayn Rand – Atlas Shrugged si The Foundainhead. Ideile si credintele libertariene ale acestor doua carti l-au ajutat sa construiasca ideea din spatele companiei.


Sachin Bansal - Flipkart

In general o persoana tacuta si sobra, Sachin, cofondator al platformei de comert Flipkart, este influentat foarte mult de numere si date exacte, pe baza lor punand rotile in miscare si luand deciziile. El incurajeaza de asemenea spatiul de lucru deschis, unde oamenii pot comunica fara a fi ingraditi si unde ideile nu se lovesc de ziduri.

„Ultimii ani au fost extrem de provocatori, aventuri continue. Imi place sa conduc, sa vad filme, sa calatoresc si, in weekend-uri, sa petrec timp cu fiul meu”, spune el. Nu este un fan al sporturilor, insa ii place sa citeasca – cartea lui preferata este Midnight’s Children, de Salman Rushdie, in timp ce filmele preferate sunt seria The Dark Knight, Tears of the Sun, Grave of the Fireflies, alaturi de filmele regizate de Quentin Tarantino.


Brian Chesky - Airbnb

Cofondatorul serviciului de cazare are o modalitate interesanta de a fi inspirat – cere ajutorul celor care il urmaresc pe Twitter.

Una dintre cartile sale preferate este PEAK: How Great Companies Get Their Mojo from Maslow, de Chip Conley.


Alex Karp - Palantir

Alex Karp, cofondator al Palantir, companie de software, numeste doua carti preferate – Impro, de Keith Johnstone si Legacy of Ashes de Tim Weiner.


Ben Silbermann - Pinterest

Una dintre cartile pe care cofondatorul Pinterest Ben Silbermann o tine pe birou este Ryan Gosling: Feminist Theory From Your Favourite Sensitive Movie Dude.

Insa aceasta este doar o carte – vine dintr-o familie modesta si, tot timpul, a incercat sa isi depaseasca conditia. A lucrat o perioada la Google, dar nu ca programator ci in call center. A avut insa ambitii mai mari asa ca a inceput sa citeasca TechCrunch, site de tehnologie. Ii place istoria si a realizat ca istoria vremurilor noastre, cel putin in SUA, a fost facuta pe coasta de Vest.

Asa ca s-a mutat la San Francisco si, de acolo, citind foarte multa tehnologie, a inceput sa faca istorie si sa atraga sute de milioane de dolari.


Drew Houston - Dropbox

Drew Houston, creatorul serviciului de cloud, recunoaste ca nu stia mare lucru despre ce conteaza in business, marketing, vanzari pana la management, asa ca s-a apucat sa faca ceea ce considera ca l-ar putea ajuta – sa citeasca. Mult.

„A citi o carte despre management nu te va transforma intr-un bun manager, la fel cum o carte despre cum sa canti la chitara nu te va transforma intr-un bun chitarist, dar te poate ajuta sa te gandesti la conceptele importante”, spune el.

Cu unele carti este de acord, pe altele le contrazice. Este cazul Outliers, de Malcolm Gladwell, care sugereaza ca este nevoie de 10.000 de ore pana cand sa poti deveni expert in orice. Houston nu este de acord si are o multime de exemple care il ajuta – Google, Apple, Dell si Facebook, toate companii Unicorn, toate incepute de tineri fara experienta.

„Locuiam in Boston, lucram pentru un startup in timpul verii, insa in fiecare week-end imi luam sezlongul si ma urcam pe acoperis cu o multime de carti de la Amazon. Stateam acolo si citeam. Imi petreceam practic intreg weekendul citind, citind, citind”, isi aduce el aminte de perioada dinainte de Dropbox.

Tot timpul voia sa afle ceva nou – il obseda procesul de vanzare? Ok – cauta carti despre vanzari, uitandu-se in topul Amazon. Facea asta pentru toate domeniile – marketing, finante, produs, inginerie, management.


Daniel Ek - Spotify

Este unul dintre cei care ofera carti angajatilor. Nu orice fel de carti, ci cele care i-au placut lui, in mod special. Suedezul Daniel Ek a apreciat atat de mult The Long Tail, semnata de Chris Anderson, incat a oferit copii multor angajati ai sai.


Jack Dorsey - Square

Si seful Square face parte din aceeasi categorie de oameni. Difera doar volumul facut cadou - The Checklist Manifesto: How To Get Things Right de Atul Gawande.




Citeste si