18 Martie 2016

10 carti recomandate de Richard Branson



Unul dintre cei mai de succes antreprenori ai momentului, Sir Richard Charles Nicholas Branson este, fara doar si poate, una dintre cele mai influente personalitati contemporane. Ecologist, pacifist si aventurier, Branson este fondator al Virgin Group, un adevarat colos care include peste 400 de companii. Iata 10 dintre cartile sale preferate, lecturi despre care Branson spune ca l-au influentat si pe care le recomanda, in interviuri, conferinte sau chiar in propriile sale carti. Unele dintre aceste carti se gasesc la noi in limba engleza, pentru ca editiile in romana se vand imediat.

The Long Way To Freedom, de Nelson Mandela

Autobiografia marelui om de stat sud-african este una dintre cartile care l-au influentat cel mai mult pe Richard Branson, dupa cum marturiseste in cartea sa „Screw it, let’s do it”. Dincolo de valoarea istorica a unei carti despre Nelson Mandela scrisa chiar de Nelson Mandela, aceasta lectura are si un puternic caracter motivational. In fond, este povestea unui invingator, a unui luptator pentru drepturile omului, care dupa 27 de ani de inchisoare ajunge presedintele tarii. Cartea The Long Way To Freedom se gaseste pe libris.ro, in limba engleza.


Stalingrad: The Fateful Siege, de Antony Beevor

Aceasta carte despre momentul de cotitura al Celui de-al Doilea Razboi Mondial este un alt reper important in biblioteca lui Richard Branson. Cartea lui Antony Beevor este considerata de istorici drept una dintre cele mai serioase si exacte descrieri ale bataliei pentru Stalingrad.

Autorul aduce marturii si probe din ambele tabere, conturand tabloul celei mai sangeroase batalii din istoria omenirii. Dupa un asediu de cinci luni si sute de mii de vieti pierdute, Germania nazista a fost nevoita sa faca primul pas important inapoi. O poveste despre curaj, sacrificiu, suferinta si infrangere.

Cartea Stalingrad: The Fateful Siege se gaseste pe okian.ro, in limba engleza. Din nou, editia in limba romana este mai greu de gasit.


Wild Swans: Three Daughters of China, de Jung Chang

Este povestea a trei femei din familia autoarei – bunica, mama si autoarea insasi – care prin destinele lor descriu istoria recenta a Chinei. Dura si emotionanta in acelasi timp, povestea celor trei femei inregistreaza transformarile majore prin care a trecut aceasta tara in secolul 20, precum intrarea in comunism si virajul catre capitalism.

Cartea este un bestseller, cu 13 milioane de exemplare vandute in intreaga lume. Wild Swans: Three Daughters of China poate fi cumparata de pe elefant.ro, in limba engleza.


The Dice Man, de Luke Rhinehart

Un psihiatru care ia decizii dand cu zarul este o premisa suficient de ofertanta pentru un roman, deci faptul ca acest joc cu providenta da nastere unui cult este o consecinta aproape anticipata de cititor. Un joc al deciziilor mutat in spatiul obscur dintre rational si aleatoriu ajunge sa contureze nevoia de aventura a omului, o nevoie pe care Richard Branson pare sa o inteleaga foarte bine, daca tinem cont de biografia lui. The Dice Man se gaseste la okian.ro in limba engleza, pentru ca in limba romana dispare fulgerator din stocuri.


O scurta istorie a timpului, de Stephen Hawking

Una dintre cele mai populare carti stiintifice publicate vreodata, O scurta istorie a timpului aduce teme de fizica avansata in orizontul intelegerii unui cititor care nu are studii de specialitate, ci doar o curiozitate sanatoasa. Considerat unul dintre cei mai importanti fizicieni din lume, Stephen Hawking raspunde intr-un limbaj intuitiv unor intrebari cat se poate de stiintifice: Cum s-a nascut Universul? Este timpul reversibil? Este spatiul nemarginit? Exista alte dimensiuni spatiale, care scapa perceptiei noastre?

De cand a fost publicata, cartea a fost un bestseller pe toate pietele in care a patruns. O scurta istorie a timpului se gaseste pe elefant.ro.


Mao: The Unknown Story, de Jung Chang si Jon Halliday

Aceasta biografie a liderului comunist Mao Zedong a devenit un documente cu autoritate printre istorici. Autorii, Jung Chang si sotul ei, Jon Halliday, au tratat subiectul aproape exhaustiv, intr-un volumul de aproape o mie de pagini.

In mod clar, avem aici o carte incomoda pentru autoritatile chineze. Dincolo de cruzimea pe care cititorul o descopera in Mao, autorii scot la lumina legaturile regimului comunist din China cu URSS-ul. In cuvintele lui Richard Branson, cartea este “o biografie sclipitoare, care demoleaza miturile pe care acest om teribil le-a construit in jurul sau”. Mao: The Unknown Story este disponibila pe books-express.ro.


The Quiet American, de Graham Greene

Un tanar idealist este trimis de Washington intr-o misiune misterioasa in Saigon. Relatia dintre narator - si el personaj in carte - si improbabilul sau tovaras oscileaza intre rivalitate si parteneriat. Naratiunea mizeaza mult pe “to be wrong for the right reasons”, dar si pe viceversa.

Cartea, desi controversata inca de la aparitie, a fost ecranizata de doua ori, fara riscul de a plictisi. The Quiet American se gaseste in oferta book-express.ro, in limba engleza.


In-N-Out Burger, de Stacy Perman

O incursiune in lumea afacerilor cu hamburgeri, cartea este povestea stradaniei fast-food-ului mic de a supravietui pe o piata americana dominata de francize si lanturi de restaurante. Stacy Perman spune un american success story, in esenta, doar ca este succesul unui alt model de business, unul in care antreprenorul refuza sa joace dupa regulile pietei si se incapataneaza sa nu francizeze, sa nu-si faca reclama cu vedete si sa nu iasa in fata prin advertising.

In-N-Out Burger se poate comanda pe books-express.ro, tot in limba engleza.


Un adevar incomod, de Al Gore

O carte despre pericolele poluarii si importanta conservarii planetei, scrisa de un fost vicepresedinte al SUA – iata deja doua posibile explicatii pentru care Un adevar incomod este pe lista recomandarilor lui Richard Branson. Inca de la aparitie, in 2006, cartea lui Al Gore a starnit controverse puternice. De unii aclamata pentru franchete si justetea cauzei, de altii contestata pentru lipsa de probe si alarmism, Un adevar incomod si-a castigat reputatia unei carti greu de ignorat.

Un adevar incomod de Al Gore se gaseste in oferta libris.ro, in limba romana.


The Weather Makers, de Tim Flannery

Tema cartii lui Tim Flannery este incalzirea globala, iar prezenta ei pe lista recomandarilor lui Richard Branson arata cat de serioasa este preocuparea lui pentru sanatatea mediului. Bine documentata, cartea are darul de a-i convinge chiar si pe cei sceptici ca incalzirea globala chiar exista si ca ea trebuie oprita pana nu e prea tarziu. Autorul face previziuni foarte sumbre in ce priveste viitorul planetei, insa propune si cateva solutii pentru a evita dezastrul care ne asteapta.

The Weather Makers se gaseste in oferta okian.ro, tot in limba engleza.




Citeste si