6 Februarie 2018

FOTO Premiera romaneasca in alpinism: Vlad Capusan si Zsolt Torok au cucerit varful Cerro Torre din Patagonia



Vlad Capusan si Zsolt Torok au reusit ascensiunea faimosului varf Cerro Torre (Argentina), in premiera romaneasca. Varful Cerro Torre (cu o inaltime de 3.106 metri) a mai fost cucerit doar in 1974, mult dupa marile explorari si cuceriri himalayene, ceea ce spune mult despre dificultatea acestui munte.

Cerro Torre, aflat in sudul Argentinei (Anzii Cordilieri), cu o inaltime de 3.106 metri, este considerat unul dintre cele mai inaccesibile obiective in alpinism din cauza verticalitatii si specificului ascensiunii. Varful a fost atins de Vlad Capusan si Zsolt Torok pe 25 ianuarie, ora 2 pm ora locala.

Dupa o ascensiune de peste sapte zile, am reusit sa urcam varful Cerro Torre, considerat imposibil in urma cu 40 de ani de exploratorii acelor vremuri. Prin determinare, munca in echipa si efort continuu, am reusit sa punem tricolorul, pentru prima data, pe acest gigant de granit!

Zsolt Torok si Vlad Capusan

Foto: Facebook / Vlad Capusan

Citeste si: INTERVIU Zsolt Torok, romanul care vrea "Oscarul alpinismului": Sunt un om pe niste scari, iar scara se termina dincolo de nori

Vlad si Zsolt au parcurs peste 85 de kilometri si peste 3.200 de metri, diferenta de nivel, in cele sapte zile petrecute pe munte. Echipa romaneasca a urcat in deschiderea traseului impreuna cu o echipa din Statele Unite, iar celelalte echipe au urcat pe traseul croit de romani si americani.

Foto: Facebook / Vlad Capusan

Sectiunile cele mai dificile - Elmo/ Head Wall/si vestita ultima lungime surplombata au fost trecute pe rand - in special ultima lungime cu o lupta grea de peste 8 ore. Romanii au dormit o noapte sub varf pentru a putea continua ascensiunea. Conditiile din traseu au fost neasteptat de dificile, iar temperaturile foarte scazute.

Accesul si retragerea sunt dificile din cauza zonei inaccesibile. Vanturile care ajung sa bata cu peste 140 km pe ora rareori permit ascensiunea, iar, dincolo de dificultatile complexe ale traseului, se intampla ca ultimii 40 de metri sa nu poata fi urcati din cauza surplombei de gheata (vestita ciuperca de gheata de pe Torre).

Ascensiunea pe Cerro Torre reprezinta o noua pagina importanta in alpinismul romanesc.

Citeste si: Cum si-a dat "restart" o tanara programator pe cel mai greu traseu de trekking



Citeste si