11 Iunie 2018

Indexul fericirii. Topul celor mai fericite tari europene



Suedia si Islanda sunt cele mai fericite tari din Europa, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii spanioli. Studiul s-a bazat pe date oficiale de la autoritati si nu pe metoda chestionarului, asa cum se intampla pana acum. Expertii sustin ca aceste date vor ajuta autoritatile statelor vizate sa intervina eficient pentru a creste gradul de satisfactie a cetatenilor.

Indici precum dezvoltarea tarii, libertatea, solidaritatea, justitia, pacea au fost luati in calcul pentru a masura gradul de fericire a cetatenilor statelor. Studiul a fost realizat in 13 tari, Austria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Franta, islanda, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie, potrivit dailymail.co.uk.

Potrivit studiului realizat de cercetatorii spanioni, cele mai fericite tari sunt Suedia si Islanda, cu 76 de puncte obtinute din 100. Pe locul trei s-a plasat Austria, cu 74 de puncte, iar pe locul patru, Marea Britanie, cu 69 de puncte.

Urmeaza in ordine: Franta, Spania, Republica Ceha, Cipru, Slovenia, Croatia, Lituania, Letonia, Portugalia.

Foto: dailymail.co.uk

Oamenii de stiinta de la Universitatea Valencia din Spania au inventat Indexul Fericirii intr-un studiu in care au folosite date de la surse oficiale precum ONU, Banca Mondiala si Eurostat. Potrivit listei ONU cu cele mai fericite tari (care cuprinde 156 de state), Finlanda este cea mai fericita tara, urmata de Norvegia, Danemarca si Islanda.

Insa fericirea costa. De exemplu, in Danemarca, cetatenii platesc o multime de taxe si impozite, insa primesc, in schimb, acces gratuit la studii superioare, la sistemul de sanatate, concediu de maternitate generos si o multime de beneficii pentru someri.

Meik Wiking, CEO-ul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga spunea, intr-un interviu: "Nu platim taxe, investim in societatea noastra. Scopul nostru sa imbunatatim calitatea vietii".

Indexul fericirii creat de expertii spanioli mai tine cont si alti factori: educatia, migratia, importul si exportul de bunuri si servicii.

"Pana acum, atunci cand se lucra la indexul fericirii, cercetatorii se bazau pe datele adunate in urma aplicarii chestionarelor. Pentru fiecare om, fericirea este subiectiva, ii atribuie valori diferite. Spre deosebire de metoda chestionarului, indexul nostru este creat plecand de la date obiective, date statistice care reprezinta intreaga populatie a unei tari", a explicat profesorul Joan Mico, de la Universitatea Valencia.

Expertii spanioli spera ca rezultatele studiului lor le vor arata guvernantilor ce au de facut pentru a contribui la fericirea cetatenilor sai.

Cercetatorii vor sa mearga mai departe si sa gaseasca legaturi intre fericirea oamenilor si regiunile geografice, clima si religie. Iar pe viitor, expertii vor sa includa cat mai multe tari in indexul fericirii.



Citeste si