27 Iulie 2018

Sfideaza legile concediului cu o vacanta in Bucuresti. Dimineata sari cu parasuta, iar la pranz mergi la muzeu



Bucurestiul este un oras care provoaca reactii dintre cele mai diverse atat locuitorilor, dar si turistilor care il viziteaza. Bucurestiul este un oras cu de toate, astfel incat e greu sa nu gasesti un loc care sa ti se potriveasca, in care sa iti incarci bateriile si sa te intorci de fiecare data cu placere.

Indiferent de anotimp, Bucurestiul ofera o multime de variante de petrecere a timpului liber, de la vizite in muzee sau tururi organizate pe la cele mai importante obiective, pana la picnicuri in natura sau plimbari cu bicicleta.

Lucruri de facut in Bucuresti: vizite la muzee

Exista peste 30 de muzee si case memoriale in Bucuresti. Cele mai vizitate sunt Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul National de Arta si Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa".

Foto: Facebook / Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

Insa nici celelalte muzee nu ar trebui ocolite:

Foto: Facebook / Gradina Botanica "D. Brandza", Universitatea din Bucuresti

Toate au colectii impresionate, asa ca e recomandat sa te documentezi bine inainte de a alege un muzeu sau altul. Pentru unele este nevoie sa iti rezervi jumatate de zi sau chiar o zi intreaga (cum ar fi Muzeul Satului, Muzeul Grigore Antipa, Muzeul Colectiilor de Arta). Indiferent ce muzeu vei alege, experienta va fi de neuitat.

Tururi la biserici-monumente istorice

Exista cateva lacasuri de cult in Bucuresti care impresioneaza prin arhitectura lor, prin frumusetea picturilor sau prin valoarea istorica pe care o transmit.

Biserica Sf. Spiridon Nou este considerat cel mai mare lacas de cult ortodox din Capitala. Construita la jumatatea secolului al XIX-lea, pe locul altui edificiu mai vechi, acest lacas de cult impresioneaza vizitatorul prin stiluri sale arhitecturale: eclectic-istorist, bizantin, moldovenesc, neoromanic si neogotic, dar si prin arta decorativa si picturala interioara.

Biserica Kretulescu, considerata unul din cele mai valoroase monumente de arhitectura ale orasului de la sfarsitul perioadei brancovenesti, a fost ridicata in anii 1720 -1722 prin grija marelui logofat Iordache Cretulescu si a sotiei sale Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brancoveanu, conform wikipedia.org. Exteriorul bisericii a fost tencuit la origine dar cu ocazia restaurarii efectuate, in anii 1935-1936, sub ingrijirea arhitectului Stefan Bals, el a ramas in caramida aparenta. Pictura din pridvor este cea originala, dar cea din interior apartine lui Gheorghe Tattarescu, fiind realizata intre anii 1859 - 1860.

Foto: Facebook / Biserica Kretulescu

Biserica Stavropoleos este o biserica ortodoxa, construita in stil brancovenesc, in centrul Bucurestilui. Numele Stavropoleos este forma romaneasca a cuvantului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orasul Crucii”, scrie wikipedia.org. Biserica a fost construita in 1724 in curtea unui han care insa nu s-a pastrat. Ansamblul de cladiri din curtea bisericii incadreaza un spatiu interior proiectat la sfarsitul secolului al XIX-lea-inceputul secolului al XX-lea de arhitectul Ion Mincu.

Biserica Domnita Balasa este un lacas de cult impresionant, situat tot in centrul Bucurestiului. Biserica a fost construita in anii 1881 - 1885, in stil neoromantic si neobizantin, potrivit wikipedia.org. In parcul Bisericii se afla monumentul Domnitei Balasa, una dintre cele mai reusite lucrari ale sculptorului Carol Storck-senior. Biserica Domnita Balasa, figureaza ca monument de arhitectura, pe lista oficiala a monumentelor istorice din tara.

Spectacole la teatrul de vara din Bucuresti

Teatrul de vara "Herastrau" este locul perfect pentru pasionatii de natura si de spectacole de teatru. Teatrul se afla in Parcul Herastrau, langa Expoflora. Accesul se face pe la intrarea de la Arcul de Triumf. Programul spectacolelor poate fi urmarit pe site-ul oficial si tot acolo se pot face si rezervari.

Lucruri interesante de facut in Bucuresti: plimbari in parcuri

Si daca tot am ajuns la capitolul "lucruri de facut in Bucuresi, in aer liber", nu putem sa nu trecem pe lista cele mai mari parcuri din Bucuresti, care atrag mii de oameni la fiecare sfarsit de saptamana.

Parcul Herastrau este situat in partea de nord a Capitalei si este cel mai mare parc din oras, are o suprafata de circa 110 hectare, potrivit herastrauparc.ro. Principalele atractii ale parcului sunt teatrul de vara, pavilioanele de expozitii, cluburile nautice si de sport, cafenelele, cluburile si restaurantele. Parcul Herastrau cuprinde zona Expo Flora, Insula Trandafirilor, Insula Plopilor si Gradina Japoneza.

Foto: Shutterstock.com

Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut si ca Parcul Titan sau Parcul IOR) este unul dintre cele mai mari parcuri din Bucuresti. Aproape in fiecare sfarsit de saptamana in parcul IOR se organizeaza evenimente atat pentru copii, cat si adulti. In plus, cei care vor, pot face plimbari cu barca sau hidrobicicleta pe lacul parcului. Pe lac exista cinci insule, numite “Insula Pensionarilor”, “Insula IOR”, “Insula Cainilor”, “Insula Trandafirilor” si “Insula Inecatilor”.

Parcul Cismigiu este situat in centrul orasului si este cea mai veche gradina publica din Bucuresti. Gradina Cismigiu este clasata pe lista monumentelor istorice din Bucuresti, potrivit cismigiuparc.ro. Parcul Cismigiu este amenajat in stilul parcurilor engleze si are vegetatie arboricola diversa. Vara este un loc perfect in care sa te feresti de caldura sufocanta din oras.

Foto: Shutterstock.com

Parcul Cismigiu are mai multe atractii: gradina de trandafiri, rondul roman, foisorul Fanfarei, lacul unde vara se pot face plimbari cu barca, iar iarna se transforma in patinoar, coltul sahistilor, izvorul lui Eminescu.

Sarituri cu parasuta

Cei cu spirit de aventura pot alege activitati ceva mai extreme, care sa le puna adrenalina in miscare. Sariturile cu parasuta, chiar daca au un pret putin ridicat, sunt tot mai solicitate de catre cei care vor sa incerce si o altfel de distractie.

La nici 20 de kilometri de Bucuresti, pe soseaua Bucuresti - Alexandria, la intrarea in comuna Cornetu exista o scoala de parasutism. Cei de acolo ofera salturi in tandem, instructie cu cadere libera accelerata si salturi cu deschidere automata. Tot in Cornetu, la iesirea spre Alexandria DN 6 exista o alta scoala de parasutism, care ofera atat cursuri pentru incepatori, cat si pentru avansati.



Citeste si