22 Mai 2019

Cum se bea cafeaua in alte parti ale lumii?



Oricat de departe ai merge, in orice colt de lume, si oricat de neobisnuite ar fi preparatele pe care le vei gusta, vei gasi intotdeauna si un gust familiar: cafeaua.

Fiecare popor are, insa, propriile idei despre cum se prepara cea mai buna cafea: in Italia o poti savura cu o felie de lamaie alaturi, locuitorii Marocului ii adauga condimente, iar in Arabia Saudita ceasca de cafea e insotita de un platou de curmale.

Cafea picanta (Maroc)

Daca ajungi in Maroc, trebuie sa stii ca acest tip de cafea nu e de gasit in cafenelele asezate la colt de strada, ci doar in casele localnicilor. Este o combinatie de cafea si condimente precum nucsoara, scortisoara, piperul negru, semintele de susan si de anason, adaugate intr-o presa franceza.

Cafea si curmale (Arabia Saudita)

Locuitorii de aici adauga in cafeaua slab prajita putina scortisoara sau nucsoara si insotesc intotdeauna ceasca de cafea cu un platou de curmale.

Kaapi (India)

In India, cafeaua se prepara la filtru, cu putin lapte, sau preparata la ibric. Prima varianta, numita kaapi, este preferata in zona de sud a tarii, in special la micul dejun.

Cafe de olla (Mexic)

Cafe de olla este o specialitate mexicana intalnita mai ales in zonele rurale ale Mexicului. Se prepara intotdeauna intr-un vas de lut, din cafea macinata, scortisoara si piloncillo sau panela (zahar brut nerafinat).

Cafea turceasca (Turcia, Grecia)

Preparata la ibric, la fel ca in Grecia sau Armenia, cafeaua turceasca este apreciata in multe alte parti ale lumii. Pentru o ceasca de cafea turceasca, ai nevoie de apa pana sus, o lingurita de cafea (cu varf) si o lingurita de zahar. Reteta traditionala cere ca boabele de cafea sa fie macinate intr-o rasnita, cu doar putin timp inainte de prepararea cafelei.

Cortado (Spania)

Cortado este - in Spania, Portugalia sau Cuba - termenul general pentru cafeaua obtinuta dintr-un amestec de espresso si lapte condensat incalzit. Cafe Cortado seamana cu latte macchiato si se serveste intotdeauna in pahare de sticla (Cortado glass).

Espresso Romano (Italia)

Espresso Romano este un espresso dulce-acrisor: se adauga o lingurita de zahar si se consuma cu o felie de lamaie alaturi. Lamaia are, se pare, rolul de a accentua gustul cafelei.

Wiener Melange (Austria)

Pentru Wiener Melange, nu exista o reteta unica: poate contine espresso si spuma de lapte; cafea neagra, lapte si spuma; sau cafea, cacao si spuma. Aceasta specialitate vieneza a fost comparata de multe ori cu un cappuccino.



Citeste si