25 Septembrie 2019

Prima campanie de plogging are loc in Padurea Baneasa, pe 5 octombrie



Pe 5 octombrie 2019, in padurea Baneasa din Capitala, va avea loc prima campanie de plogging din Romania, ce are scopul de a imbina activitatea de alergare cu strangerea deseurilor, ca o dovada de responsabilitate fata de mediu.


Conceptul de plogging a aparut in Suedia, in anul 2016, iar in contextul preocuparii internationale fata de reziduurile din plastic, ploggingul a devenit rapid popular in intreaga lume, fiind potrivit pentru persoanele de toate varstele, pasionate de jogging si de mentinerea unui mediu curat. Alergatorii iau cu ei saci sau pungi de gunoi si, pe traseul ales, aduna gunoaiele gasite. Totodata, acestia pot opta si pentru rute noi pe care sa alerge si sa adune deseurile aruncate in spatiul public. Ploggingul imbina asadar activitatea fizica cu cea sociala, aducand beneficii atat practicantilor, cat si ambientului.

„Ploggingul sau joggingul ecologic este un fenomen care ia din ce in ce mai mult amploare la nivel mondial si ne dorim sa il facem cunoscut si simpatizat si in randul romanilor, deoarece uneste doua valori pe care le promovam in mod activ: miscarea si protejarea mediului. Este o alternativa la joggingul clasic, ce le ofera practicantilor posibilitatea, pe de o parte de a se bucura de beneficiile sportului in aer liber, iar pe de alta de a actiona in spirit civic, spre beneficiul naturii si al comunitatii. Mai mult, parintii care vin insotiti de copii le pot oferi acestora un model pentru formarea lor ca adulti sanatosi, cu respect si grija fata de mediul in care traiesc. Actiunea pe care o organizam in aceasta toamna este o invitatie adresata tuturor cetatenilor responsabili in ceea ce priveste natura si, implicit, o viata sanatoasa”, a declarat Razvan Ionescu, Director de Marketing Impact Developer & Contractor, dezvoltatorul Greenfield Residence.

Campania de plogging "Clean&Run" est dezvoltata organizata de Greenfield Residence impreuna cu Baneasa Forest Run. Chiar daca se va realiza in alergare, cursa este una necompetitiva si se adreseaza persoanelor de toate varstele, adulti si copii, practicanti de jogging sau incepatori. Organizatorii vor pune la dispozitia participantilor un kit care va include toate materialele necesare: saci de plastic si manusi de protectie. Inscrierile se realizeaza pana pe data de 3 octombrie 2019 pe pagina evenimentului: cleanandrun.ro. Participantii, organizati in 4 echipe, vor avea de parcurs un traseu de 5-7 km, adica vor acoperi impreuna peste 20 de kilometri de alei si poteci din padure, in aproximativ 2 ore. Deseurile colectate vor fi preluate de catre compania de salubritate Romprest, sustinator al evenimentului.

Situatia deseurilor in Romania si impactul asupra mediului

Romania produce anual 270 de milioane de tone de deseuri municipale, din care se recicleaza doar 13%. Conform obiectivelor stabilite de catre Directiva Europeana Cadru privind Deseurile, pana in 2020 ar trebui sa reciclam 50% din deseurile municipale (care sa includa cel putin hartia, metalul, plasticul si sticla). Gunoaiele aruncate in natura polueaza mediul inconjurator, deoarece sunt foarte greu degradabile.

O punga de plastic se descompune in 10 – 20 de ani, dozele de aluminiu se degradeaza in 200 de ani, in timp ce recipientele din plastic au o durata de pana la 500 de ani. In tot acest timp chimicalele lor contamineaza solul, afectand calitatea florei, a faunei si sanatatea populatiei. Ploggingul este o initiativa care incurajeaza un stil de viata sanatos si mentine un mediu curat, gunoaiele colectate fiind ulterior reciclate.



Citeste si