30 Octombrie 2020

Cum a afectat COVID-19 patru dintre cele mai aglomerate destinații turistice



Anul 2019 a fost unul al supraaglomerărilor turistice. Destinații din lumea întreagă s-au bucurat de un număr exponențial de oameni veniți de peste tot pentru a vizita diferitele obiective turistice. Niciunul din mulțumile de turiști nu s-a gândit că turismul va fi îngenuncheat într-o așa formă. Însă oare acesta să fie finalul obiectivelor turistice scăldate în zeci de mii de turiști?! Iată cum arată în prezent patru dintre cele mai aglomerate destinații turistice, potrivit CNN.

Dubrovnik- Croa?>ia

Rocile roșii de pe la mare, dar și Centrul Vechi asemenea unei fortărețe au făcut din Dubrovnik unul dintre cele mai vizitate orașe ale Croației. Pe lângă city break-urile din weekend, Dubrovnikul a cunoscut și turiști veniți din croaziere, care umpleau străzile orașului de dimineață până la apus.
În ultimii ani, primarul orașului, Mato Franković, împreună cu alți oficiali, au încercat să reducă numărul turiștilor din zonă. Potrivit noilor măsuri din 2019, în port puteau ancora maximum două nave de croazieră, rezultatul unui parteneriat cu Cruise Line International Association (CLIA). De asemenea, a fost propusă interzicerea noilor restaurante în aer liber, iar 80% din magazinele de suveniruri ale orașului au fost închise.
La începutul anului, oficialii se gândeau dacă noile măsuri vor funcționa și vor reduce numărul turiștilor. După care, în martie a început pandemia, iar toate granițele au fost închise. Când s-au redeschis granițele, la începutul verii, turiștii întorși în Dubrovnik erau, majoritatea, din Croația. Acest lucru s-a întâmplat până la redeschiderea căilor aeriene, când și numărul de noi cazuri de coronavirus a reînceput să crească. Ghizii locali din oraș susțin că e foarte ciudată liniștea ce domină acum.
În prezent, mulți se întreabă dacă această pandemie poate fi folosită drept modalitate de regândire a turismului. Deși nu vor renunța la măsurile adoptate înainte de COVID-19, oficialii din Dubrovnik susțin că încurajează turiștii să viziteze. Însă insistă că vor soluționa atât problema supraaglomerării turistice, cât și pe cea provocată de COVID-19.
Spre exemplu, față de alte state, Croația permite intrarea turiștilor americani pe teritoriul său, cu prezentarea unui test COVID-19 negativ, nu mai vechi de 48 de ore. Autoritățile insistă asupra unui turism de lux în regiune. Vor permite și accesul celorlalți turiști, însă vor să se axeze pe o anumită latură.

Sursa Foto: Pixabay


Barcelona- Spania

Barcelona, orașul catalan cu plaje cu nisip fin și multe baruri, a devenit un important punct turistic încă de la competiția de scufundări, din 1992. În prezent, aproximativ 14% din PIB-ul Barcelonei este dat de turism, potrivit datelor furnizate de Xavier Marcé, consilier în Consiliul pentru Turism și Industrii Creative din Barcelona.
Însă, ultimii ani au reprezentat o problemă din cauza aglomerării turistice, iar autoritățile au început să reexamineze această variantă. Pandemia a creat oportunitatea stabilirii unor spații turistice în centrul orașului, de care se pot bucura localnicii. În plus, autoritățile au adăugat că restaurantele și alte business-uri din Barcelona au fost impactate în mod diferit de către restricțiile COVID-19.
Ca și în cazul Croației, înainte de pandemie, în Barcelona au fost introduse măsuri de combatere a aglomerărilor turistice. Pentru a vizita orașul era necesară o taxă de turism, iar autoritățile insistau pentru vizitarea obiectivelor din apropierea centrului vechi supraagloemerat.
Înainte ca Spania să devină una dintre ”zonele galbene” pentru multe alte state, Barcelona a mai avut parte de o mică fereastră de turism internațional. Însă, la începutul lunii septembrie, turismul internațional scăzuse cu până la 77%.
În prezent, Barcelona se află sub stare de alertă din cauza răspândirii noului coronavirus, iar autoritățile nu își fac griji pentru căderea turismului, care, potrivit acestora, își va reveni foarte rapid, ci pentru greșelile din trecut, ce ar putea fi repetate de teama pierderilor suferite în timpul pandemiei.

Sursa Foto: Pixabay


Machu Picchu- Peru

Faimoasa citadelă incașă Machu Picchu este unul dintre principalele obiective turistice pentru mulți dintre pasionații de călătorii. Însă în 2020, aceasta nu a mai fost la îndemâna turiștilor. Statul peruan a intrat în lockdown pe 15 martie, unul care a durat inclusiv pe durata lunii iunie.
În vară, Machu Picchu s-a deschis doar pentru turiștii locali, însă decizia s-a anulat odată ce numărul de noi cazuri a crescut exponențial. În prezent, deschiderea lui Machu Picchu este programată pe 1 noiembrie, când multe dintre zborurile internaționale sunt reluate. Autoritățile din Peru au declarat că au luat toate măsurile necesare pentru ca turiștii să fie în siguranță.
Cât despre supraglomerarea turistică, în ianuarie 2019 a fost introdusă obligativitatea achiziționării unui bilet, pentru a controla numărul vizitatorilor. Pentru acest lucru, este valabil un site, unde aproximativ 5.000 de turiști pot intra deodată. Biletul trebuie achiziționat cu patru ore înainte de vizită.
La redeschiderea citadelei, numărul turiștilor va fi redus serios pentru a putea respecta regula distanțării sociale. Potrivit autorităților, 75 de turiști vor putea fi în același timp în Machu Picchu. Astfel, numărul turiștilor va scădea de la 5.000 la 675 pe zi.
Autoritățile susțin că încurajează turismul în regiune, însă reducerea numărului de turiști în Machu Picchu poate reprezenta o oportunitate pentru vizitarea altor obiective turistice din Peru, mai puțin cunoscute.
Sursa Foto: Pixabay

Vene?>ia- Italia

Cel mai probabil, Veneția este una dintre cele mai cunoscute destinații turistice, din punct de vedere al supraalgomerării. O vizită în orașul italian era cea mai rapidă opțiune pentru un city break, însă cu trecerea timpului, localnicii au început să protesteze cu privire la numărul mare al turiștilor.
De-a lungul timpului, mai multe măsuri au fost introduse cu scopul de a stopa numărul mare de turiști, precum interzicerea construirii de noi hoteluri în oraș sau amplasarea fast-food-urilor în centru.
În iulie 2020, ar fi trebui să intre în vigoare taxa pentru turiștii de-o zi care voiau să viziteze locurile aglomerate. Însă decizia a fost amânată, din cauza pandemiei. Nordul Italiei a fost una dintre cele mai afectate regiuni de către pandemia de COVID-19. Astfel, Veneția a intrat în lockdown, iar turiștii nu au mai avut acces în oraș. Redeschiderea granițelor în vară nu a adus același număr mare de turiști, ca în anii precedenți.

Localnicii au sesizat acest aspect și li s-a părut ciudată liniștea de după primele luni de pandemie.

Ca și în Dubrovnik, navele de croazieră erau o adevărată problemă. Înainte de pandemie, aproximativ 32.000 de turiști veneau în Veneția de pe navele de croazieră.

Însă, chiar dacă lipsa turiștilor a adus la viață frumusețea orașului, aceasta a venit cu un cost prea mare de suportat: oamenii au rămas fără locuri de muncă, sectorul cultural a fost foarte afectat, iar magazinele vând din ce în ce mai puțin.

Sursa Foto: Pixabay




Citeste si