29 Noiembrie 2021

Cum arată și cât costă cei mai scumpi adidași din lume



Înainte de criptomonede, existau picturi ale artiștilor de renume mondial și mașini în ediție limitată care erau vândute pentru sume exorbitante. Valoarea obiectelor a provenit din istoria lor, exclusivitate și, cel mai important, impactul cultural. Același set de factori determină și valoarea celor mai scumpi adidași.

De la o încălțăminte fabricată special pentru activitățile sportive, astăzi reprezintă un accesoriu prin care îți poți exprima creativitatea, mulți despre adidași putând fi personalizați pe placul publicului. Iată cum arată și cât costă cei mai scumpi adidași din lume.

Adida?(TM)ii prototip purta?>i de Kanye West

În timpul premiilor Grammy din 2008, Kanye West a apărut pe scenă purtând o pereche de adidași nemaivăzuți, de culoare neagră. Acești pantofi au fost un prototip creați de Nike și Yeezy și nu au fost niciodată lansați pentru comercializare, devenind unul dintre cei mai râvniți pantofi sport din toate timpurile.

Înainte, norocoșii care puteau face rost de prototipuri scoteau din buzunar între 50.000 și 75.000 dolari, însă anul acesta, după ce Sotheby’s, unul dintre cei mai mari brokeri ai artei fine, decorative, bijuterii, bunuri imobiliare și colecționabile, a scos la licitație prototipul Nike Air Yeezy Grammy, prețul a explodat. Perechea rară a depășit toate așteptările și a ajuns să fie vândută pentru un preț record de 1,8 milioane dolari.

Sursă foto: Sotheby’s


Air Jordan 1 purta?>i de Michael Jordan

Când adidașii Air Jordan au apărut în 1984, Michael Jordan a trecut de la un jucător legendar de bachet la un jucător dominant în lumea echipamentului sportiv.

Anul trecut, perechea de adidași Air Jordan 1 purtați de Michael Jordan în timpul unui joc de baschet a fost scoasă la licitație la Sotheby’s, pentru peste jumătate de milion de dolari. Sunt cei mai scumpi adidași marca Air Jordan vânduti vreodată.

Sursă foto: Sotheby’s


Nike Waffle Racing Flat Moon

Acești adidași au fost proiectați de co-fondatorul Nike, Bill Bowerman, pentru calificările la Jocurile Olimpice din 1972. Este singura pereche rămasă din acest model și este, de asemenea, unică, deoarece talpa a fost făcută într-un aparat de vafe. Adidașii au fost scoși la licitație la Sotheby’s de către colecționarul Miles Nadal în iulie 2019, pentru prețul de 475.500 dolari.

Sursă foto: Sotheby’s


Nike Mag Back to the Future (2016)

Unii dintre cei mai faimoși pantofi sport din ultimul an sunt Nike Air Mag Back to the Future. Acest model care face referință la legendarul film Back to the Future a fost lansat în 2011, într-o cantitate de 1.500 de perechi.

Câțiva ani mai târziu, în 2016, fanii au cerut o relansare, însă au fost produși doar 89 de perechi, ceea ce a împins Nike Air Mag Back to the Future 2016 în topul celor mai scumpi adidași.

Faptul că acești adidași au fost creați în serie limitată, valoarea lor a ajuns în prezent la 40.000 dolari, aproape de trei ori mai mult decât modelul lansat din 2011.

Sursă foto: Hype.Lab




Citeste si