1 Decembrie 2021

Cei mai cunoscuți și iubiți români în toată lumea



Angela Gheoghiu, Marcel Iureș și Nadia Comăneci sunt unele dintre cele mai recunoscute nume din România, care au făcut cunoscută țara noastră în lume. Pentru că 1 decembrie este Ziua Națională a României, celebrăm persoanele care au făcut istorie pentru țara noastră de-a lungul anilor.

Marcel Iure?(TM)

Marcel Iureș este unul dintre cei mai apreciați actori pe scena și ecranele din România și nu numai. După Revoluția din 1989, a plecat la Hollywood, dar a preferat să se întoarcă la București unde în 1998 a creat Teatrul ACT - singura scenă independentă din România. S-a bucurat de o carieră pe scenă prolifică, fiind celebru pentru actoria sa în piesele lui Shakespeare, potrivit site-ului IMDB.

Actorul a jucat în multe filme la Hollywood, făcându-i cunoscut numele peste hotare. Printre filmele sale americane se numără The Peacemaker cu George Clooney, Misiune: Imposibilă (1996) cu Tom Cruise și Interviu cu un vampir: Cronicile vampirilor (1994) cu Tom Cruise și Brad Pitt. Printre cele mai remarcate filme românești ale sale se numără Ultimul mesager, Stejarul (1992), Stâlpii societății, Vacanța cea mare (1988).

Sursă foto: Agerpres


Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu se numără printre cei mai distinși artiști din lume. Spectacolele sale principale au dus-o pe cele mai mari scene din lume, după cum arată biografia publicată pe site-ul său.

A urmat Școala de Muzică și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. În urmă cu 27 de ani, a debutat la Royal Opera House din Londra, în spectacolul La Bohème, și s-a făcut imediat cunoscută printre cele mai importante scene de operă din lume: Metropolitan Opera New York și Opera de Stat din Viena.

Astăzi, cântă pe șcenele celor mai importante și mari opere din lume, printre care Metropolitan Opera din New York, La Scala din Milano, Opera de Stat din Viena, precum și pe scena Operei Naționale a Franței din Paris.

Sursă foto: Facebook/Angela Gheorghiu


Nadia Com?neci

Nadia Comăneci este una dintre cele mai cunoscute și apreciate gimnaste din istoria acestui sport. Nadia a început să practice gimnastică la vârsta de șase ani, devenind unul dintre primii elevi la o școală fondată de antrenorul Béla Károlyi.

La Jocuri Olimpice de vară din 1976 de la Montreal, Nadia a primit șapte note de 10, stabilind un „record absolut”. Nadia Comăneci a fost prima gimnastă româncă ce a câștigat titlul olimpic complet. Ea deține, de asemenea, recordul mondial pentru cea mai tânără campioană olimpică la gimnastică universală. De-a lungul carierei, sportiva a câștigat nouă medalii olimpice și patru medalii ale Campionatului Mondial de gimnastică artistică.

Sursă foto: Facebook/Nadia Comăneci


Gheorghe Hagi

Supranumit „Maradona Carpaților”, Gheorghe Hagi este în continuare considerat cel mai mare fotbalist din România. Hagi este singurul fotbalist român care a jucat la cele mai mari ale Spaniei, evoluând atât pentru Real Madrid, cât și pentru Barcelona în anii 1990.

În prezent, Hagi se ocupă de tinerii sportivi care vor să îi calce pe urme la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”, fondată în 2009.
Academia este cel mai mare proiect fotbalistic din sud-estul Europei și cea mai importantă pepinieră din România de tineri jucători valoroși promovați la echipele naționale de seniori și juniori, precum și principalul furnizor al clubului de prima ligă, FC Viitorul Constanța, a cărui echipă de seniori a dobândit titlul de campioană a României în anul 2017, precum și pe cele de câștigătoare a Cupei și Supercupei României în 2019.

Sursă foto: Facebook/ Gheorghe Hagi


Ilie N?stase

Ilie Năstase este unul dintre cei mai talentați jucători din istoria tenisului. Acesta a câștigat patru titluri de Grand Slam, două la simplu, trei la dublu masculin și două la dublu mixt. El a câștigat patru titluri de final de sezon Turneul Campionilor (1971, 1972, 1973, 1975), cea mai răsunătoare performanță fiind cea de la Roland Garros, din 1973, când a câștigat turneu la simplu fără să piardă nici măcar un set.

Acesta a câștigat șapte titluri de Grand Slam, două la simplu, trei la dublu masculin și două la dublu mixt. Cea mai răsunătoare performanță fiind cea de la Roland Garros, din 1973, când a câștigat turneu la simplu fără să piardă nici măcar un set.cea mai răsunătoare performanță fiind cea de la Roland Garros, din 1973, când a câștigat turneu la simplu fără să piardă nici măcar un set. Totodată, Nasty a câștigat de patru ori Turneul Campionilor (1971, 1972, 1973, 1975).

Ilie Năstase este primul tenismen care a ocupat locul 1 în clasamentul ATP. El a ocupat poziția de lider ATP între august 1973 și până în iunie 1974. Din 1970 până în 1977 a fost clasat de opt ori în Top 10 mondial. Puteți citi mai multe despe cariera lui Ilie Năstase pe International Tennis Hall of Fame.

Sursă foto: Ana-Maria Tanasescu/Shutterstock.com


Simona Halep

La fel ca Ilie Năstase, Simona Halep și-a făcut un nume peste hotare și a devenit una dintre cele mai apreciate tenismene. Simona a început să joace tenis la 4 ani, fiind antrenată de fratele ei mai mare. S-a mutat în București la 16 ani pentru a-și continua cariera în tenis, după cum scrie în bibliografia publicată pe site-ul său.

În 2019 Simona a devenit primul jucător român care a câștigat titlul de simplu de la Wimbledon, eliminând-o pe Serena Williams, posesoarea a șapte titluri la turneul din Londra. În 2020, sportiva a fost inclusă de jurnaliștii de la The Delite în top 25 cele mai bune jucătoare de tenis din istorie.

Simona Halep a fost și este în continuare o jucătoare valoroasă, devenind cea mai bună tenismenă din lume în 2017. De asemenea, este prima jucătoare română care a ajuns pe primul loc în WTA, după ce a învins-o pe Jelena Ostapenko la finala de la Beijing în 2017.

Sursă foto: salajean / Shutterstock


Sebastian Stan

Dacă sunteți fani ai Universului Cinematic Marvel, cu siguranță îl cunoașteți pe Bucky Barnes, personaj jucat de românul Sebastian Stan. Născut la Constanţa, actorul s-a mutat la New York când avea 12 ani. A studiat la Şcoala de Arte, iar studiile şi talentul l-au dus la Hollywood. Astăzi, Sebastian Stan joacă în unele dintre cele mai cunoscute filme cu supereroi din Universul Marvel.

Printre titlurile de filme importante în care Sebastian a jucat se numără Black Panther (Pantera Neagră), The Martian (Marțianul), alături de Matt Damon, precum și Black Swan (Lebăda neagră), filmul în care joacă cunoscutele actrițe Natalie Portman, Mila Kunis și Winona Ryder.

Sursă foto: Instagram/Sebastian Stan




Citeste si