24 Mai 2022

România va avea Noaptea Muzeelor la sate. Când va fi prima ediție



Consiliul Director al Rețelei Naționale a Muzeelor din România a aprobat noul proiect intern ”Noaptea Muzeelor la Sate” sau ”Nocturna Rurală”.

Prima ediție va avea loc în anul 2023, probabil în luna septembrie, și se va adresa exclusiv muzeelor, colecțiilor și caselor memoriale localizate în comune și sate din România, unele aflate în subordinea unor instituții publice (complexe muzeale, muzee județene etc.) sau altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental.

Ediția va fi derulată în parteneriat cu organizații active în valorificarea patrimoniului cultural rural, care au dezvoltat proiecte în beneficiul muzeelor de la sate.

În principiu, desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare pe care RNMR o practică cu ocazia Nopții Muzeelor.

Muzeele membre ale RNMR care dețin case memoriale sau muzee în zonele rurale sunt rugate să participe cu toate aceste entități muzeale la prima ediție pentru a asigura succesul proiectului încă din faza de debut. Nu există restricții pentru aceste muzee de a participa și la ediția clasică a Nopții Muzeelor din luna mai.

Ideea acestui proiect este de a dinamiza și de a valorifica colecțiile muzeelor din mediul rural și de a le face cunoscute mult mai bine publicului larg. De asemenea, urmărim crearea unor obișnuințe culturale care să contribuie la creșterea gradului de atractivitate turistică a mediului urban.



Citeste si