28 Martie 2008
Un restaurant pe saptamana cu George Butunoiu: Dantes
Bietul restaurant din Piata Dorobantilor se pare ca nu prea a avut noroc in viata, desi a trecut prin mai multe maini pana acum si s-au facut diverse experimente pe “spinarea” lui...
Dantes - restaurantul cu chelneri insetati de stiinta
Apoi au venit vremuri tulburi si, dupa o perioada in care nu-si mai dadea seama nimeni daca acolo mai este un restaurant sau nu, am vazut ca se faceau iarasi lucrari de reamenajare si am fost convins ca va redeveni ceea ce fusese nu cu mult timp inainte.
Dantes - restaurantul cu chelneri insetati de stiinta
De curand mi-a spus cineva ca s-a schimbat iarasi decorul la Dantes, probabil ca si proprietarii, si m-am dus din nou. Scara paraginita, de casa parasita, m-a pregatit deja pentru ce ma astepta inauntru, asa ca socul nu a mai fost la fel de mare ca data trecuta. Sunt convins ca au folosit acelasi arhitect (decorator?), pentru ca nu pot sa-mi inchipui ca mai poate exista si un al doilea in orasul acesta capabil de o asemenea “performanta”. Aici sunt cele mai bizare aranjamente si decoruri pe care le-am vazut vreodata intr-un restaurant: pereti vopsiti cu bronz auriu, cu instalatii cu tot, fete de masa mov pe mese rosii, scaune de plastic transparente amestecate cu altele negre, lustre de toate formele si culorile, de plastic, de fier forjat, de nichel, bucati de oglinzi lipite direct pe pereti etc.
Dantes - restaurantul cu chelneri insetati de stiinta
Spre surprinderea mea, mancarea a fost oarecum in contrast cu atmosfera, adica ceva mai buna decat ma asteptam. Am revenit si in ziua urmatoare, mai mult de curiozitate, si a fost la fel, rezonabila. Am luat o foccacia facuta acolo, se pare, pentru ca era calda si buna, o salata la fel de buna si bine prezentata, cu bucati mari de branza si carne, si cate o portie de paste (eram doua persoane, evident), din care una buna (cea cu branza si cu somon) si una mai putin buna (cu fructe de mare si cu sos de rosii). Pieptul de pui cu sos de branza si cu cartofi la cuptor a fost si el destul de bun. M-am straduit sa nu las painea sau tacamurile sa atinga fata de masa sau altceva in jur si, cu putin antrenament si cu experienta anterioara, in ziua urmatoare aproape mi-a reusit.
Dantes - restaurantul cu chelneri insetati de stiinta
De unde stateam eu nu se vedea, asa ca, nemairezistand curiozitatii, m-am ridicat de la masa si m-am dus sa ma uit si eu: era emisiunea Brainiacs, de pe Discovery! Cel mai emotionant mi s-a parut ca urmareau emisiunea numai in grup, stateau tot timpul impreuna, unul langa altul. Au ajuns la performanta – probabil dupa indelungi exersari – ca sa se strecoare printre mese, sa puna si sa stranga farfuriile fara sa se mai uite pe unde merg sau ce fac, ci numai in televizor! Cand am plecat eu nu mai era nimeni in restaurant, imi inchipui ca au rasuflat usurati si ca s-au apucat sa dezbata tema emisiunii si, de ce nu, chiar sa refaca si ei experientele la care tocmai asistasera.
Dantes - restaurantul cu chelneri insetati de stiinta
Adresa restaurant Dantes: Str. Radu Beller, nr. 11
***
George Butunoiu este proprietarul firmei de consultanta in resurse umane George Butunoiu Ltd.