23 Mai 2008
O saptamana de acorduri aromate si pasiune portugheza
Timp de sapte zile, restaurantul Avalon al hotelului Howard Johnson gazduieste Festivalul Portughez, o sarbatoare gastronomica si muzicala cu bucatari si muzicieni sositi special pentru acest eveniment din Lisabona.
Fado Live in Bucharest
Meniul cuprinde antreuri (“petiscos”), salate si o selectie de branzeturi, un fel principal a la carte (preparate din peste, din fructe de mare, carne de miel, de porc, iepure) si desert, toate insotite de nelipsitul vinho verde si de un pahar de porto.
Evenimentul se desfasoara in perioada 23 – 30 mai si este organizat de Howard Johnson Grand Plaza in parteneriat cu Ambasada Portugaliei la Bucuresti.
Ce inseamna muzica Fado
Istoric vorbind, Fado s-a nascut in taverne si in piete frecventate de muncitori. Prin versurile lui, muncitorii isi istoriseau viata de zi cu zi, dar vorbeau si despre luptele cu tauri, despre dragoste si gelozie, despre regrete si idealuri, astfel incat socialul, politicul, sentimentalul si-au facut toate drum in versurile Fado.
Suadade, sufletul Fado
Desi foarte greu de definit si, implicit, si mai greu de tradus, saudade isi gaseste in limba romana un echivalent nesperat de apropiat. In articolul sau intitulat “Dor - Saudade romaneasca”, Eliade descopera cu mandrie ca “in nicio alta limba n-ar fi gasit […] un mai perfect echivalent pentru atat de portughezul cuvant saudade decat in cuvantul romanesc dor“.
Gustul Portugaliei
Pestele reprezinta un element important al bucatariei portugheze, in special sardinele si codul uscat cunoscut sub numele de bacalhau. Se mai mananca si somonul (salmao), pastravul (truta) si fructe de mare: scoici (ameijoas), stridii (mexilhoes), crabul (sapateira).