13 Martie 2009
Tequila inlocuieste Vodka in gusturile consumatorilor
Tequila a fost considerata o lunga perioada de timp bautura petrecaretilor din Cancun sau Myrtle Beach, fiind de multe ori ignorata de catre barmanii profesionisti sau de amatori. In ultima perioada insa, dupa lansarea a tot mai multe brand-uri de tequila silver, bautura isi castiga popularitatea la nivel mondial, iar vanzarile cresc odata cu admiratia pentru spiritul national mexican.
Tequila, noua vodka
Vanzarile au crescut anul trecut cu 29 la suta si tot mai multi producatori din industria bauturilor alcoolice incep cultivarea agavelor pe zone intinse din Mexic, pentru a produce tequila pura, preparata in totalitate din sucul acestor fructe.
Tequila, istorie de cinci secole
Exista trei feluri principale de tequila: alb, auriu si auriu inchis. Cea alba, cunoscuta si sub denumirile de “blanco” sau “silver”, nu este tinuta deloc in butoaie de stejar, iar una dintre cele mai apreciate marci de acest fel este Jose Cuervo's Especial Silver. Cu toate acestea, in fiecare saptamana apar noi feluri premium sau ultra-premium pe rafturile magazinelor din aceasta bautura preparata suta la suta din agave albastre.
Tequila aurie isi dobandeste aceasta culoare daca este tinuta o perioada in butoaie de stejar sau daca se foloseste caramel in prepararea ei. Conform vanzarilor inregistrate, tequila aurie este cea mai apreciata de catre consumatori, aceasta reprezentand 44.5 la suta din vanzarile totale de tequila la nivel mondial. Cu toate acestea, vanzarile silver tequila au crescut cu 29 la suta in ultimul an, reprezentand 23,6 la suta din volumul total.
Criterii de clasificare
Plantele de agave au nevoie de 10-12 ani pentru a ajunge la maturitate, in timp ce trestia poate fi folosita in fiecare an, ceea ce justifica diferentele de pret. Asadar, prestigiul unui tip de tequila depinde in principal de calitatea fructelor folosite si de conditiile de clima in care acestea cresc, spre deosebire de whiskey, de exemplu, care isi castiga reputatia datorita vechimii si felului in care este pastrat in butoaie speciale.
Statele unite, cel mai mare consumator
De asemenea, specialistii sunt de parere ca cel mai potrivit pahar pentru a bea cocktail-urile preparate cu tequila, precum marguerita, este unul mare, fara picior, si nu cele folosite de obicei in baruri pentru a servi aceasta bautura.