30 Martie 2011

Top Prima Pagina: Cine sunt paraciosii Romaniei?



Citeste care sunt cele mai importante subiecte abordate de ziarele de astazi.

Adevarul

De pe prima pagina a cotidianului Adevarul aflam cine sunt "paraciosii WikiLeaks: personajele care au parat la Ambasada SUA".

Documentele WikiLeaks contin ocazional si adevarate mostre de etica „caragialesca“. Problema cu alcoolul a presedintelui a scapat de sub control, PSD-istii sunt lacomi si prosti, Crin Antonescu nu poate duce mai mult de doua ore de munca pe zi, iar Geoana se viseaza cu telecomanda Guvernului in mana.

Dincolo de planurile politice, strategiile diplomatice si luptele pentru preluarea puterii interne, documentele WikiLeaks scot la iveala si o alta fata a personajelor care apar in telegramele Ambasadei SUA. Aceste fragmente sunt imbibate de bine cunoscutul spirit balcanic, in care barfa, intrigile ieftine si lauda de sine ocupa un loc fruntasi.


Evenimentul Zilei

Cu toate ca au luat in considerare toate acuzatiile si probele prezentate de procurorii anticoruptie pentru arestarea preventiva a fostului presedinte al CNSLR-Fratia, Marius Petcu, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat ca acesta poate fi cercetat in libertate, scrie Evenimentul Zilei.

Motivele: nu reprezinta un "pericol public actual pentru ordinea publica", este casatorit, are trei copii, nu e cunoscut cu an tecedente penale, are studii superioare si, nu in ultimul rand, e lider de sindicat. La final, magistratii au fost de acord ca Petcu a comis fapta de luare de mita in forma continuata de care este acuzat de anchetatori.

Gandul

Gandul prezinta in editia de astazi continutul unei telegrame confidentiale din 2005, intitulata "Context pentru vizita la Bucuresti din 30 martie a adjunctului secretarului de stat al SUA Zoellics", publicata de WikiLeaks.

Oficialii Ambasadei SUA mentioneaza o discutie anterioara dintre presedintele Basescu si ambasadorul SUA, pe tema cazului Teo Peter. In telegrama, se precizeaza ca "premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere intoarcerea soldatului (n.r. care l-a ucis pe Teo Peter), fiind posibil sa se repete promisiunea facuta mai devreme ambasadorului nostru de catre Basescu". "Promisiunea" lui Basescu era ca soldatul responsabil de moartea lui Teo Peter "va avea parte de un proces echidistant si nu ar urma sa faca nicio zi de inchisoare in Romania".

Romania libera

WikiLeaks deschide prima pagina si in cazul cotidianului Romania libera. De data aceasta, intr-o noua telegrama reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti spuneau ca asteapta de la presedintele Basescu „sa il tina in frau" pe procurorul general Ilie Botos care sa renunte astfel la „comportamentul presupus abuziv" din procesul lui Dinu Patriciu.

Telegrama WikiLeaks care vorbeste despre arestarea lui Dinu Patriciu si compara acest caz cu cel al magnatului rus Mihail Hodorkovski, patronul gigantului petrolier Yukos, a aparut ieri, pe site-ul Kamikazeonline.ro, si e datata 6 iunie 2005. In nota diplomatica se vorbeste despre faptul ca reprezentanti ai Ambasadei SUA la Bucuresti au purtat discutii cu oficiali din Guvernul Romaniei despre arestarea patronului Rompetrol. „Totusi, nu este nevoie de o asemanare cu un proces-spectacol de genul celui al Yukos in Moscova, aspect pe care l-am subliniat cu tarie Guvernului roman", se arata in telegrama.

Curierul National

Ratingul Romaniei ar putea fi ridicat anul viitor daca reformele fiscale continua, anticipeaza analistii Erste, subliniind ca, pentru unele tari din Europa Centrala si de Est, calificativele nu sunt aliniate cu situatia economica si progresele in privinta situatiei financiare, titreaza Curierul National.

Analistii Erste dau exemplul Croatiei (BBB-), Ungariei (BBB-) si Romaniei (BB+), tari care, desi au ratinguri cu pana la patru trepte sub cel al Portugaliei (BBB), se imprumuta cu costuri mai mici.

Financiarul

A doua achizitie pentru Romtelecom, in mai putin de o luna: compania controlata de OTE a cum­parat de la Digital Cable Systems acti­ve­le si contractele incheiate cu beneficiarii ser­vi­ciu­lui de televiziune AKTA Satelit, scrie Financiarul.

Valoarea tran­zactiei urmeaza sa fie stabilita in functie de numarul de clienti efectiv preluati. AKTA are in prezent aproximativ 80.000 de abonati la servi­ciul de televiziune digitala prin satelit.



Citeste si