14 Octombrie 2011

Revista presei de business: Cele mai importante subiecte ale zilei



Vezi mai jos o selectie a celor mai importante articole din presa de business de astazi.

Ce avere imobiliara are Tarom

Evaluarea pretului unei actiuni Tarom, in vederea privatizarii, ar putea costa 392.000 de euro, respectiv cate 9.300 de euro pe zi, timp de 40 de zile, dupa cum reiese din anuntul de licitatie deschisa publicat de Ministerul Transporturilor in sistemul electronic de achizitii publice, informeaza gandul.

"Contractul are ca obiect servicii juridice, contabile, audit, comercial, gestionare si conexe Cod CPV 79400000-8, constand in realizarea operatiunilor de evaluare a SC TAROM SA de catre Evaluator, in vederea determinarii valorii de piata a actiunilor emise de catre aceasta", se precizeaza in caietul de sarcini.


De ce n-a facut Ceausescu autostrazi

Stim ca Ceausescu pusese pe harta Romaniei nu mai puțin de 3.000 de km de autostrada din care nu a facut decat 113 km (din care 96 de kilometri pe A1 intre Bucuresti si Pitesti si 17 km pe A2, de la Fetesti la Cernavoda). Care a fost motivul pentru care nici Ceausescu nu a facut in 20 de ani aproape mai nimic?, noteaza Capital in editia de astazi.

Conform unui raport al Iptana SA, cei care s-au ocupat de realizarea studiilor pentru autostrada, planul lui Ceausescu nu era sa dea banii pe autostrazi pe care sa nu circule nimeni.

Rețeaua de autostrazi "urma sa se execute pe masura necesitaților reiesite din studiile de trafic aduse la zi pe baza recensamintelor ce urmau sa se efectueze la fiecare 5 ani", se arata in raportul Iptana. Mai precis, Ceausescu nu voia sa dea bani pentru autostrazi inutile si avea in permanența de studii care sa arate necesitatea unui tronson sau altul.


Autostrazile la raport

Pe santierul autostrazii Suplacu de Barcau - Bors a fost inregistrat in 14 luni un avans de 2%, de la un procent de finalizare de 39,5% la 41,5%. Procentele nu spun multe, dar practic intr-un an si doua luni s-a trecut de la 25,28 de kilometri de autostrada construiti, la 26,56 de kilometri. Adica s-au facut 1,28 kilometri. Adica 3 metri pe zi. Trei pasi, scrie Ziarul Financiar.


Consumul scade, dar marii comercianti se extind

Marile lanturi de retail au cheltuit in ultimii doi ani peste 1 miliard de euro in extindere, dupa ce in perioada 2000-2008 am asistat la un adevarat boom in domeniu. Cititi in DailyBusiness.ro despre cum a evoluat piata de retail din 2005 pana in prezent si care sunt perspectivele acesteia pentru viitor.




Cum poti specula pe bursa cu un portofoliu ?EUR?Merkel-Sarkozy?EUR?

Vestile bune dar incomplete lasa loc de speculatii foarte ispititoare. Exemplu: solutiile „Merkel- Sarkozy“, de rezolvare a crizei datoriilor europene. Regulile stricte de vanzare a unui portofoliu speculativ la bursa in aceste saptamani trebuie respectate fara ezitari, in caz ca se inregistreaza anumite pierderi, spun administratorii de investitii, citati de Money.ro.

Cum poate Romania sa ajunga la deficit bugetar zero

Eficientizarea companiilor de stat, diminuarea cheltuielilor din judete si noi disponibilizari ale bugetarilor pot reduce consistent sumele care ies din bugetul statului, scrie Evenimentul Zilei.

Suntem in plina criza a datoriilor publice. Gestiunea proasta a cheltuielilor bugetare si veniturile insuficiente au adus mari nume ale economiei mondiale in pragul falimentului, pentru ca nimeni nu mai considera aceste tari demne de a fi creditate.


Gazprom va cauta petrol si gaze in Romania

Gigantul energetic rus Gazprom intentioneaza sa investeasca ,,sute de milioane de euro” in sectorul petrolier romanesc pana in 2015 si sa creeze 500 de locuri de munca, se arata intr-un comunicat al guvernului dupa o intalnire pe care a avut-o premierul Emil Boc cu Kirill Kravchenko, director general pentru Serbia si director general adjunct pentru activele din strainatate al Gazprom Neft, scrie Fin.ro.

Investitiile vor fi facute de subsidiara NIS, companie inregistrata in Serbia. Comunicatul nu mentioneaza unde vor fi directionate cele cateva sute de milioane de euro. Surse bine informate sustin ca investitiile vor fi facute in explorare si productia de hidrocarburi, precum si in constructia de la zero a unor statii de benzinarie.



Citeste si