23 Mai 2013

Barack Obama nu vrea ca jurnalistii sa fie urmariti pentru ca "isi fac treaba"



Presedintele Barack Obama nu vrea ca jurnalistii sa fie obiectul anchetelor judiciare in Statele Unite pentru ca si-au facut treaba, a afirmat purtatorul sau de cuvant, dupa un nou caz de presupusa supraveghere a unui reporter, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Daca ma intrebati daca presedintele crede ca jurnalistii ar trebui sa fie anchetati pentru ca isi fac treaba, raspunsul este nu", a afirmat Jay Carney in cadrul conferintei sale de presa zilnice, dupa ce a fost din nou intrebat despre cazul lui James Rosen.

Cu sustinerea documentelor doveditoare, Washington Post a afirmat ca un jurnalist de la Fox News a fost vizat in 2010 de o ancheta privind scurgeri de informatii despre Coreea de Nord si implicand un oficial al Departamentului de Stat. Acesta din urma este urmarit penal.

Cotidianul a afirmat ca Parchetul federal a utilizat informatiile unei cartele magnetice de acces a lui Rosen la Departamentul de Stat, a obtinut lista apelurilor telefonice pentru a izola originea scurgerilor de informatii si chiar a obtinut un mandat pentru a accesa casuta sa privata de e-mail. Un document intern al parchetului il numea participant presupus la o "asociere de raufacatori".

Aceste dezvaluiri au plasat din nou Casa Alba in defensiva, la o saptamana dupa ce agentia de presa Associated Press (AP) a fost indignata de o confiscare a listei sale de apeluri telefonice de catre Parchetul federal.

Ca si anterior, Carney a refuzat sa se exprime asupra unei "anchete in curs", insa a asigurat ca presedintele Obama apara dreptul presei de a efectua jurnalism de investigatie, conform Primului Amendament al Constitutiei care garanteaza libertatea de exprimare.

Insa acesta a mai spus ca este necesara gasirea unui "echilibru" intre aceste libertati si constrangerile securitatii nationale.

Aparent pentru calmarea controversei create de cazul supravegherii AP, Casa Alba a anuntat readucerea in Congres a unei legi privind protectia surselor jurnalistilor, in timp ce aceasta a fost criticata in trecut de catre aparatorii libertatii presei pentru lupta sa impotriva scurgerilor de informatii confidentiale.



Citeste si