8 Ianuarie 2015

#JeSuisCharlie: Ei au fost caricaturistii Charlie Hebdo, ucisi in masacrul din Paris



Caricaturistii Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicatiei satirice Charlie Hebdo, Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous), Georges Wolinski (Wolinski) au fost ucisi in atacul soldat in total cu 12 morti.

Directorul Charlie Hebdo, ,,vanat" de Al-Qaida

Stéphane Charbonnier (Charb), una dintre cele peste 12 victime ale atacului terorist de la Paris, a fost un renumit caricaturist si jurnalist francez, avea 47 de ani si se afla pe lista celor mai "vanate" persoane de catre reteaua terorista Al-Qaida, anunta Mediafax. Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, se afla pe lista din 2013 a celor mai vanate persoane (moarte sau in viata) "pentru crime impotriva islamului", potrivit unui articol publicat de Inspire, revista de propaganda terorista a Al-Qaida.

Charb a fost una dintre cele peste 12 victime ale atacului terorist produs miercuri la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo. Indivizii care au atacat redactia publicatiei Charlie Hebdo au afirmat ca sunt simpatizanti ai retelei teroriste Al-Qaida, spun martori citati de presa franceza. Stéphane Charbonnier a primit amenintari cu moartea si se afla sub protectia politiei franceze, potrivit lui Richard Malka, avocatul publicatiei Charlie Hebdo, citat de telegraph.co.uk.

Sursa fotografii: MediafaxFoto


Bernard Verlhac "Tignous", un caricaturist apreciat pentru sensibilitatea sa

Caricaturistul Bernard Verlhac, cunoscut sub pseudonimul "Tignous", una dintre victimele atentatului de la redactia saptamanalului francez Charlie Hebdo, era apreciat pentru sensibilitatea si justetea desenelor sale, relateaza postul Europe1 in pagina electronica.

Tignous, caricaturist francez de presa, era unul dintre colaboratorii saptamanalului satiric Charlie Hebdo. El lucra de asemenea si pentru revistele Marianne si Fluide glacial. El a fost autorul unor desene critice si umoristice publicate in revista Marianne, cum sunt cele compilate in lucrarea "5 ani sub Sarkozy" in 2011. Acest caricaturist este descris de unul dintre colaboratorii sai, aflat in stare de soc, ca un desenator "plin de pertinenta si de impertinenta totodata". Linia creionului sau, "foarte simpla si abila", il faceau un "desenator fara pereche", continua sursa citata.


Georges Wolinski afirma ca desenul i-a salvat viata

Celebrul desenator francez de presa Georges Wolinski, care se afla printre cele 12 victime ale atacului comis miercuri contra saptamanalului satiric Charlie Hebdo, alaturi de trei confrati - Charb, Cabu si Tignous - era un iubitor al provocarii, scrie postul Europe1 in pagina electronica.

Cu un demers un pic ezitant, obraji scobiti, purtand un sacou si niste pantaloni cam scurti - care-i lasa la vedere sosetele, desenatorul de presa de la Charlie Hebdo, L’Huma sau JDD degaja o anumita eleganta, scrie postul, republicand o intalnire de anul trecut cu artistul.

Georges Wolinski s-a nascut pe 28 iunie 1934 in Tunisia, dintr-un tata polonez si o mama italiana, naturalizati francezi prin casatorie. Pe cand avea doi ani, a fost marcat de prima drama - povestea desenatorul pentru postul de radio. Tatal sau care a infiintat o "uzina de fier forjat", era asasinat de unul dintre muncitori, pe care tocmai-l concediase. "Mi-a marcat viata", marturisea Wolinski. "Unchiul Victor" va deveni tataul sau "surogat".


Cabu, un caricaturist "incorect politic"

Jean Cabut, una dintre victimele atacului sangeros comis miercuri contra saptamanalului Charlie Hebdo, cunoscut sub numele de Cabu, era un caricaturist si autor de benzi desenate descris intr-un documentar care i-a fost dedicat recent drept "incorect politic".

Creator al personajului Grand Duduche, Cabu a lucrat la ziare satirice ca Hara-Kiri, Charlie Hebdo si Le Canard Enchainé, dar a colaborat si la realizarea mai multor emisiuni de televiziune, de tip dezbatere, precum "Récré A2" .

Jean Cabut, nascut pe 13 ianuarie 1938, la Chalons-en-Champagne, a urmat studii in domeniul artei la Paris, la École Estienne, si a publicat primele sale ilustratii in 1954, in cotidianul regional L'Union de Reims. Cariera sa a fost ingreunata de razboiul din Algeria, potrivit enciclopediei online Wikipedia, fiind mobilizat timp de mai bine de doi ani (27 de luni), in timpul carora a contribuit la realizarea ziarului armatei, Le Bled, unde mai semneaza si Philippe Labro si Francis Veber.




Citeste si