2 Februarie 2015

Oamenii de marketing cresc bugetele pentru "native advertising" in 2015. Ce beneficii aduce publicitatea integrata in continutul editorial



Peste jumatate, respectiv 63% din oamenii de marketing, planuiesc sa creasca bugetele alocate publicitatii native, cunoscuta ca "native advertising", potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Nationala a Advertiserilor (ANA), care a luat in calcul 127 de respondenti.

Publicitatea nativa, concept intrat in urma cu cativa ani in limbajul publicitatii, a redevenit acum la moda printre oamenii din domeniu. Aceasta tactica presupune realizarea unor reclame digitale care sa imite continutul editorial, sub forma fie a unui articol, video, sau colaj foto. Astfel, reclamele sunt integrate in continut in asa fel incat par sa faca parte din acesta, arata Adage.

Practic, bugetele cresc fata de anul trecut, cand 55% dintre respondentii sondajului ANA au alocat mai multi bani pentru acest tip de publicitate. Compania de cercetare in domeniu eMarketer estimeaza ca totalul cheltuielilor pentru native advertising va ajunge la 4,3 miliarde de dolari in 2015, o crestere cu 34% comparativ cu anul precedent.

Sursa foto: Shutterstock.

Cu toate acestea, cheltuielile pentru native ads reprezinta o cota mica din totalul bugetelor de marketing. Potrivit sondajului ANA, 68% dintre oamenii din industria spun ca publicitatea nativa reprezinta cel mult 5% din bugetul lor total. "Principalul beneficiu al publicitatii native este abilitatea de a crea asocieri extrem de relevante intre brand si consumator prin intermediul continutului", arata studiul. "Tinand cont de peisajul media de astazi, cand consumatorii pot evita reclamele, publicitarii cauta noi moduri de a-si face mesajul remarcat si de a genera reactii".

Companiile de media integreaza produsele in continut pentru a oferi un spatiu celor din marketing si pentru a ajuta brandurile sa genereze continut, insa in spatele acestui trend stau, desigur, si motivatiile financiare. Aceasta practica a generat insa si controverse cu privire la felul in care reclamele sunt indicate ca atare, dar si la riscul ca un consumator sa creada ca acea reclama a fost realizata de fapt de redactie.



Citeste si