21 Iunie 2016

Documentarul romanesc "Cinema, Mon Amour", in premiera la Festivalul International de Film de la Edinburgh



”Cinema, Mon Amour”, considerat unul dintre cele mai remarcabile documentare romanesti ale anului trecut, va avea premiera in Regatul Unit, in 22 si 23 iunie, la Festivalul International de Film de la Edinburgh.

Pelicula este o ”induiosatoare scrisoare adresata cinema-ului ca arta si mod de viata”, potrivit Institutului Cultural Roman,care va intermedia intalnirea dintre regizorul Alexandru Blec si cinefili, dupa proiectie, scrie News.ro.

A 70- a editie a Festivalului International de Film de la Edinburgh, cel mai vechi festival de profil European care s-a desfasurat fara intrerupere, are loc in perioada 15 – 26 iunie.

”Cinema, mon amour” a avut premiera in octombrie 2015, la Festivalul DOK Leipzig din Germania, fiind proiectat ulterior in cadrul Festivalului Jaipur IFF din India si DocPoint Helsinki din Finlanda.

Filmul spune povestea lui Victor Purice, manager si cinefil, si a celor doua angajate ale sale, Cornelia si Lorena, care se lupta pentru a pastra deschis cinematograful ”Dacia Panoramic” din Piatra Neamt. Astfel, filmul prezinta povestea intregii retele de cinematografe din Romania, multe dintre ele amenintate cu desfiintarea.

Productia romaneasca a fost distinsa, printre altele, cu Cinema Warior 2016 – Cultural Resistance Award, la Festivalul de Film din Trieste, si cu Premiul Radioteleviziunii croate, in cadrul sectiunii Docu RCB a Festivalului de Film din Sarajevo.



Citeste si