6 Iulie 2016

Concurenta a amendat Publicis Groupe pentru ca nu a anuntat preluarea Zenith Media Communications



Consiliul Concurentei a sanctionat grupul de comunicare Publicis Groupe Holdings B.V. cu o amenda de 766.255 lei (aproximativ 169.357 euro) pentru ca nu a notificat preluarea agentiei de media Zenith Media Communications.

„Orice operatiune de concentrare economica (fuziuni, achizitii), in cadrul careia cifra de afaceri cumulata a companiilor implicate depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si cand cel putin doua dintre companii au realizat pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro, trebuie notificata autoritatii de concurenta inainte de a fi pusa in aplicare”, potrivit comunicatului Consiliului Concurentei.

Publicis Groupe Holdings B.V. a achizitionat 80% Zenith Media Communications in 2013, iar operatiunea nu a fost notificata Consiliului Concurentei in termenul legal.

Sanctiunea nu vizeaza operatiunile Publicis Groupe din Romania, ci se refera la "compania mama" Publicis Groupe Holdings B.V. din Olanda, parte a grupului international de comunicare Publicis Groupe, din Franta.

In Romania, sub umbrela Publicis Groupe, exista doua entitati juridice: Lion Communication Services SA (cuprinzand: Publicis Romania, Leo Burnett Group, MSLGROUP The Practice, Saatchi & Saatchi + The Geeks) si Publicis Groupe Media Bucharest SA (Starcom MediaVest Group, Optimedia).

Punerea in aplicare a unei fuziuni sau achizitii este interzisa inainte a fi notificata si de a obtine autorizarea Consiliului Concurentei.

“Astfel cumparatorul nu poate lua decizii privind compania achizitionata, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenta activitatea companiei, incheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea companiei etc, inainte ca autoritatea de concurenta sa analizeze operatiunea din punct de vedere al legislatiei in domeniu”, conform comunicatului.



Citeste si