26 Februarie 2018

Regizoarea romanca Adina Pintilie a fost dublu premiata la cea de-a 68-a editie a Berlinalei



Regizoarea romanca Adina Pintilie a fost dublu premiata la cea de-a 68-a editie a Berlinalei, unul dintre cele mai prestigioase si mai vechi festivaluri de film din lume, castigand atat "Ursul de Aur", cel mai ravnit premiu al festivalului, cat si premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut, cu pelicula experimentala "Nu ma atinge-ma"/ "Touch me not", potrivit Agerpres.

Vadit emotionata, cineasta a marturisit ca nu se astepta sa primeasca "Ursul de Aur" pentru acest lungmetraj in care mai multe personaje cauta intimitatea, dar in acelasi timp se tem de ea, si ca vede filmul ca pe o invitatie la dialog.

"Este atat de important ca acest lucru se intampla pentru ca ne-ar placea ca dialogul pe care il propune 'Touch me not' sa ajunga peste tot in lume. Va invitam, deci, pe voi, spectatorii, la dialog", a declarat regizoarea in varsta de 38 de ani - cunoscuta pentru scurtmetrajul "Balastiera #186" si mediumetrajele "Nu te supara, dar..." si "Oxigen" - la primirea premiului. Regizoarea a marturisit totodata publicului prezent la gala de decernare a premiilor Berlinalei ca se afla intr-o "stare febrila" in urma unei gripe contractate - o stare perfect adecvata, dupa cum a precizat ea, pentru acceptarea acestei prestigioase distinctii

"Touch me not", care a concurat alaturi de alte 18 pelicule pentru "Ursul de Aur", a impartit publicul celei de-a 68-a editii a Festivalului de Film de la Berlin - o editie marcata de filme despre migratie si portrete de artisti, dar lipsita de o tema dominanta, nota Reuters. Filmul a fost o alegere surpriza pentru cel mai ravnit premiu de la Berlinala - care prezinta anual cineasti consacrati, dar si noi nume din industria cinematografica - socand o parte a audientei cu scenele sale explicite, dupa cum notau Reuters si DPA.

Juriul - condus de regizorul german Tom Tykwer, din care au mai facut parte Cecile de France, Adele Romanski, Stephanie Zacharek, Ryuichi Sakamoto si Chema Prado - a surprins acordand "Ursul de Aur" coproductiei regizate de Pintilie, o explorare la jumatatea distantei dintre fictiune si documentar despre intimitate si sexualitate, dupa o editie marcata de dezbateri despre locul femeilor in cea de-a saptea arta, nota la randul sau AFP.

"Nu este despre ce poate face cinema-ul, ci despre unde poate duce", a motivat Tykwer decizia juriului, citat de DPA.

La granita dintre fictiune, documentar si arta vizuala, experimentand curajos atat la nivel de continut cat si de limbaj cinematografic, "Nu ma atinge-ma" - filmat pe o perioada de 10 saptamani, intre anii 2015 si 2017, cu o distributie mixta de actori profesionisti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) si persoane reale - este o investigare personala a ideii de intimitate, a nevoii umane de contact autentic. O femeie si doi barbati se afla in cautarea intimitatii. Pierdute in imensitatea rece a orasului, singuratatile lor se intalnesc - intamplator sau din voia destinului - intr-o stranie incercare de contact, potrivit sinopsisului acestui lungmetraj publicat de cinemagia.ro.

Acordarea "Ursului de Aur" - cel mai important premiu al festivalului de la Berlin, decernat de un juriu international incepand cu anul 1956 - cineastei Adina Pintilie vine in contextul in care Romania s-a impus ca o forta importanta pe scena cinematografiei mondiale in ultimii 10 ani, dupa ce filmul lui Cristi Puiu, "Moartea Domnului Lazarescu" a contribuit la aparitia asa-numitului Nou val al cinematografiei romanesti, noteaza DPA. Acesta a fost urmat de regizorul Cristian Mungiu, care a castigat Palm d'Or la Cannes, in 2007, cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" si de Calin Peter Netzer, care in urma cu cinci ani a devenit primul regizor roman premiat cu "Ursul de Aur" la Berlin, cu "Pozitia Copilului", o poveste despre coruptie in Romania post-comunista.



Citeste si