19 Noiembrie 2018

Ce mai citim: carti pe care redactia Wall-Street.ro le recomanda



Daca te numeri printre cei pentru care sezonul rece este pentru stat in casa, relaxat, urmarit filme si citit carti, acest articol este pentru tine. Mai ales daca esti in pana de inspiratie si nu stii ce sa mai citesti. Am intrebat jurnalistii din redactia Wall-Street ce carti ar recomanda cititorilor; au ales carti clasice, memorabile, care le-au ramas in minte si si-au pus amprenta asupra stilului de viata.

Omul care isi confunda sotia cu o palarie - Oliver Sacks

Cartea „Omul care isi confunda sotia cu o palarie”, scrisa de medicul si profesorul de neurorlogie Oliver Sacks, prezinta 24 de povesti traite de autor. Un profesor de muzica isi confunda, la propriu, sotia cu o palarie. Un barbat nu isi recunoaste propriul picior. O femeie nu mai stie ce inseamna stanga. Persoane considerate retardate mintal dovedesc capacitati iesite din comun, abilitati de identificare a numerelor prime sau de recunoastere a fragmentelor muzicale.

Pe masura ce citesti, ramai surprins, poate chiar stupefiat de ceea ce afli si te gandesti ce ar fi daca. Ce ar fi daca ai trai langa o persoana care te confunda cu o palarie? Ce ar fi daca te-ai intoarce de fiecare data la dreapta pentru a ajunge la jumatatea din partea stanga a feliei de tort? Ce ar fi daca copilul de langa tine care nu vorbeste picteaza cum nimeni nu a mai vazut vreodata?

Carte recomandata de Anca Olteanu, redactor Wall-Street.ro.


Open. Autobiografie - Andre Agassi

"Open" este mai mult decat o carte de memorii despre viata profesionistului in tenis Andre Agassi, este povestea captivanta a unei vieti remarcabile. Andre Agassi a reusit performanta de a castiga primul din cepe opt turnee de Grand Slem pe care le-a cucerit de-a lungul vietii la frageda varsta de 22 de ani. Pe langa talentul nativ, performanta sa s-a datorat si exigentei tatalui sau, dominator si irascibil, care l-a impins sa devina campion la tenis. Pe langa succes, putere financiara si recunoaste mondiala, in "Open" aflam istoria unui om adeseori nefericit si confuz, care niciodata nu s-a simtit confortabil cu realizarile sale profesionale. Cu o sinceritate dezarmanta, Andre scrie despre succesul dobandit la o varsta frageda, despre ce inseamna cu adevarat celebritatea, despre casatoria cu Brooke Shields si despre urcusurile si coborasurile unei cariere fabuloase.

Carte recomandata de Ileana Popescu, redactor Wall-Street.ro.


Conjuratia imbecililor - John Jennedy Toole

"Un roman clasic al literaturii comice, Conjuratia imbecililor este povestea lui Ignatius J. Reilly, un medievist in virsta de 30 de ani, un soi de pierde-vara care isi scrie „marea opera” pe foi rupte din blocnotes (pe care apoi le baga sub pat!) si isi terorizeaza mama. Viata i se schimba radical cind, in urma unor intimplari nefericite, aproape aruncat in strada, Ignatius se vede nevoit sa-si caute o slujba. Aventurile abia acum incep si Ignatius e prins intr-un cerc de personaje care de care mai ciudate: o stripteuza, o secretara septuagenara ce incearca in zadar sa se pensioneze, homosexualul Dorian Greene, sinistra domnisoara Lee, proprietara clubului Night of Joy, si Myrna Minkoff, fata pe care o iubeste pina la ura", se arata in recenzia cartii.

"Conjuratia imbecililor" a fost recomandata de Ana-Maria Creanga, redactor Wall-Street.ro.


1984 - George Orwell

Ti-ai imaginat vreodata o viata in care esti urmarit in permanenta? Romanul lui Orwell descrie aceasta realitate, dar si neputinta cetatenilor care se supun rigorilor unei societati distopice. O carte despre un regim care sufoca atat psihic, cat si fizic, individul.

Romanul lui George Orwell a fostecranizatin 1984, avandu-i in distributie pe John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton. Romanul descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomica, locul de nastere al unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita. Executiile fara rost, disparitiile peste noapte au devenit firesti. Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba”, o limba robotizata, care completeaza imaginea de lume ordonata „stiintific” dupa vointa Fratelui cel Mare, care spune ca „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranta este putere”.

"1984" este recomandata de Ivona Stog, redactor Wall-Street.ro.


Homo Sapiens - Yuval Noah Harari

O carte esentiala pentru intelegerea istoriei si a umanitatii, "Sapiens" a lui Harari a devenit in scurt timp un bestseller international, fiind tradusa in peste 40 de limbi. Publicata initial in Israel in 2011, cartea are peste 400 de pagini si trece in revista etapele importante ale istoriei speciei Homo Sapiens, trecand prin marile revolutii care au dus umanitatea in punctul in care este azi. Mai mult, Harari anticipeaza finalul istoriei speciei odata cu dezvoltarea tot mai accentuata a inteligentei arficiale. Acest din urma aspect este reluat si dezvoltat in continuarea cartii, "Homo Deus", scrisa de Harari in 2015.

In Homo Sapiens, Harari arata cum acum 100.000 de ani, pe pamant existau cel putin sase specii de oameni, iar astazi exista una singura: noi, Homo sapiens. Ce s-a intamplat cu celelalte? Si cum am ajuns sa fim stapanii planetei? De la inceputurile speciei noastre si rolul pe care l-a jucat in ecosistemul global pana in modernitate, “Sapiens” imbina istoria si stiinta pentru a pune in discutie tot ce stim despre noi insine, ne arata cum ne-am unit ca sa construim orase, regate si imperii, cum am ajuns sa credem in zei, in legi si in carti, dar si cum am devenit sclavii birocratiei, ai consumerismului si ai cautarii fericirii. De asemenea, ne indeamna sa privim in viitor, caci de cateva decenii am inceput sa incalcam legile selectiei naturale care au guvernat viata in ultimii patru miliarde de ani.

Iti recomandam sa citesti si continuarea cartii, "Homo Deus", iar de curand Yuval Hoah Harari a lansat un nou volum, "21 de lectii pentru secolul XXI”, care vine ca o completare a celorlalte doua volume. "21 de lectii pentru secolul XXI" expune problemele secolului nostru, dar propune totodata solutii, fara sa critice. Cel mai important insa: cartea ofera cititorului libertatea unei proprii perspective. Autorul se remarca si de aceasta data prin stilul direct si necenzurat, cu aceleasi treceri radicale prin istoria timpurilor.

Carti recomandate de Andra Imbrea, redactor Wall-Street.ro.


Bulgarele de zapada - Warren Buffett si viata ca afacere - Alice Schroeder

"Bulgarele de zapada" este biografie exhaustiva a geniului Warren Buffet, in care detaliile despre viata personala se combina cu cele de natura profesionala, intr-un melanj impresionant, dezvaluit cu o fluiditate narativa deosebita. Pentru prima data, Warren Buffett permite accesul unui autor la timpul sau, la prietenii si familia lui, dar si la partenerii de afaceri sau documentele sale personale. Este un act de curaj, fiindca, asemenea tuturor fiintelor umane, si viata lui Buffett a fost un amestec de tarie si fragilitate. Spre deosebire de alte carti, care se rezuma doar la stilul sau de investitii, lucrarea de fata exploreaza filosofia de viata si personalitatea uluitoare a celui supranumit „Oracolul din Omaha“.

Warren Buffett este un complex de paradoxuri, care si-a propus sa demonstreze ca si „baietii buni“ pot iesi pe primul loc. De-a lungul anilor si-a tratat investitorii ca pe niste parteneri, a actionat ca indrumator al acestora, iar principala sa caracteristica in calitate de investitor, CEO, membru al diverselor consilii directoare din companii, eseist si orator a fost onestitatea, care l-a insotit pe tot parcursul vietii si in toate actiunile, ajungand la un moment cel mai bogat om din lume si cel care a facut cea mai mare donatie din istorie, si nu oricui, ci fundatiei conduse de Bill Gates, de care il leaga o stransa prietenie.

Indiferent cat de mare este averea sa, mostenirea pe care o lasa Buffett nu se rezuma doar la bani, ci la principiile de viata si ideile cu care a imbogatit vietile celorlalti. Vom vedea astfel de ce Warren Buffett este cea mai fascinanta istorie de succes a vremurilor noastre.

Carte recomandata de Razvan Enache, redactor-sef adjunct Wall-Street.ro.




Citeste si