26 Septembrie 2008

Televiziunea, domeniul preferat de romanii interesati de un job in mass-media



Televiziunea reprezinta pentru 43,7% dintre romani un potential loc de munca in domeniul mass-media, potrivit unei anchete derulate, in perioada 11-18 septembrie, de compania de recrutare online eJobs.

Potrivit rezultatelor poll-ului eJobs, televiziunea este preferata in special de femei, acestea reprezentand peste 60% dintre intervievatii care au declarat ca le-ar placea sa activeze in televiziune, daca ar fi jurnalisti.

Pe de alta parte, 29,7% din respondenti au optat pentru presa scrisa ca si potential loc de munca in domeniul mass-media, in timp ce radioul este preferat in proportie de 15,6%. In schimb, doar 10,9% dintre cei intervievati ar dori sa activeze ca jurnalist in mediul online.

“Meseria de jurnalist este fara indoiala profesia cu cel mai ridicat grad de influenta asupra societatii. Nu degeaba presa este considerata a patra putere in stat. Pornind de la acest fapt, ni s-a parut foarte util sa realizam aceasta ancheta si sa aflam cum percep romanii meseria de jurnalist, care considera ei ca sunt principalele calitati ale unui bun reprezentant al mass-media sau in ce zona a presei le-ar placea sa activeze, dacă ar fi jurnalisti”, a spus Laura Chilom, HR consultant eJobs.

De asemenea, 20,8% dintre respondentii la poll au declarat ca profilul jurnalistului cu care se identifica este cel al vedetei de televiziune Andreea Esca. Clasamentul este completat de Cristian Tudor Popescu, votat de 20,4% din participantii la studio, in timp ce pe pozitia a treia se situeaza Robert Turcescu (20,1%). Alţi reprezentanti mass-media cu care romanii s-ar identifica sunt Simona Patruleasa, Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu si Liviu Mihaiu.

Obiectivitatea – cea mai importatnta calitate a unui bun jurnalist

Peste 40% dintre participantii la poll-ul eJobs au declarat ca cea mai importanta calitate a unui jurnalist este obiectivitatea. Aceasta trasatura este valorizata in special de catre femei (56%), 43,9% dintre barbati optand pentru respectiva calitate.

Ierarhia calitatilor unui om de presa include capacitatea analitica a acestuia, votata de 26,3% dintre romanii participanti la sondaj, si talentul, nominalizat de 15,3% din respondenti.

La poll-ul online au raspuns aproape 9.500 de persoane, reprezentati ai populatiei active, dintre care 59,7% femei si 40,2%, barbati.



Citeste si