30 Decembrie 2010

Piata de media in 2010: 7 momente importante



Stenogramele lui Sorin Ovidiu Vantu, impozitarea drepturilor de autor si plecarea lui Razvan Corneteanu de la Adevarul Holding se numara printre evenimentele care au conturat piata de media anul acesta. Cititi o retrospectiva a celor mai importante sapte momente pentru piata de media, in 2010.

O mana de titluri noi in presa scrisa

Presa scrisa a avut si in 2010 un an greu, volumele de publicitate investite in acest mediu scazand cu 27% fata de 2009, pana la 27 de milioane de euro, potrivit anuarului Media Fact Book. La inceputul anului s-au inchis ultimele mari victime ale crizei in print, ziarele Ziua si Gardianul.

Insa pe parcursul lui 2010 s-au lansat cateva titluri noi – semne timide ale unei asteptate reveniri a presei scrise. Astfel, in aprilie s-a lansat ziarul Puterea, in cadrul unui eveniment la care a fost invitat Mihail Gorbaciov. Ziarul a fost creat in jurul jurnalistilor Alecu Racoviceanu, Val Valcu si Lidia Popeanga-Mitchevici, cu Cristian Sutu sef al departamentului Politic. Publisherul ziarului Puterea este News&Media Investment Limited, cu sediul in Anglia, Adrian Thiess fiind reprezentantul companiei in Romania.

In martie, Adevarul Holding a lansat varianta romaneasca a revistei de celebritati OK!. Iar publisherul de reviste Sanoma Hearst a lansat titlurile pentru femei Miresici si Sensa.

Per total, piata de media a scazut cu circa 9% anul acesta, pana la 308 milioane euro – adica minus 43% fata de anul de varf 2008.

Crestere record a publicitatii online

Una dintre putinele vesti bune de anul acesta pentru piata de media a venit prin intermediului studiului ROADS (Romanian Online Advertising Study), realizat de IAB Romania: Piata de publicitate online a revenit pe crestere, inregistrand o cifra record in primul semestru.

In prima jumatate a anului 2010, piata de publicitate online a crescut cu 65% fata de acelasi semestru al anului 2009 si cu 6% fata de a doua jumatate a anului 2009, potrivit studiului ROADS.

In primul semestru din 2010 volumul pietei de publicitate online a atins cifra record de 42.053.916 lei (aproximativ 10 milioane de euro), cea mai mare cifra inregistrata pana acum pentru un semestru, incepand cu anul 2007, primul an in care IAB Romania si PwC Romania au demarat studiul ROADS. Cifra este apropiata de valoarea inregistrata pentru intregul an in 2007.

“Varful negativ al crizei in publicitatea online din Romania a fost primul semestru din 2009, singurul de pana acum care a inregistrat scaderi. De atunci, urmatoarele doua semestre au avut cresteri. Acest prim semestru al lui 2010 ne-ar putea arata ca publicitatea online a depasit momentul crizei”, a declarat Cristian Petriceanu, presedinte al IAB Romania.

Patru canale noi de televiziune pe sfarsit de an

In ciuda unui an inca dificil pentru piata de media, spre sfarsitul anului a avut loc o efervescenta in zona televiziunii. Astfel, la 1 decembrie s-a lansat postul de televiziune de stiri Romania Ta, controlat de Honorius Prigoana. Postul poate fi receptionat, pentru inceput, de catre circa 600.000 de abonati ai platformei digitale AKTA si ai unor operatori de cablu mici din tara.

Pe 10 decembrie, RCS&RDS a lansat postul generalist de televiziune 10TV, al carui project manager este Radu Moraru, producatorul emisiunii “Nasul”. Investitia in 10TV se ridica la peste 10 milioane de euro, iar obiectivul este ca in aproximativ un an si jumatate aceasta sa ajunga intre primele trei, patru cele mai urmarite posturi din Romania.

RCS&RDS si-a intarit astfel pozitia in randul operatorilor de cablu care detin posturi proprii de televiziune, dupa ce Romtelecom a lansat in septembrie televiziunea sportiva Dolce Sport, anuntand in acel moment ca in urmatoarele luni vor urma inca 3-4 canale proprii, de muzica, filme ori sport.

In luna octombrie a primit licenta si proiectul de televiziune al lui Dinu Patriciu, Adevarul TV. Postul, care deocamdata emite doar online, va beneficia de investitii de 37,5 milioane de euro si va include un studio central si 40 de statii locale, potrivit paginademedia.ro.

Un alt canal de televiziune ce va fi inaugurat anul viitor este Zeus TV, al lui Luis Lazarus. Fostul moderator al Kanal D a preluat licenta Canal Teleshop, pe care va emite un post de televiziune generalist.

Vanzarea EVZ si Capital

Tranzactia anului in mass-media a fost vanzarea, in luna februarie, a Evenimentul zilei si Capital de la trustul de presa Ringier Romania catre Bobby Paunescu, proprietarul B1.

“Principalul motiv pentru care am facut asta a fost ca noi consideram ca piata de publicitate din Romania e mult sub nivelul la care ar trebui sa fie si odata ce vom iesi din criza, investitiile in publicitate vor creste. Cred ca e un bun moment sa investesti in media”, spunea Bobby Paunescu, in februarie.

Vanzarea EVZ si Capital a fost considerata una din cele mai bune decizii ale managerului Ringier Romania de la acea vreme, Marius Hagger. Insa motivul era cu totul diferit: “In afara de toate masurile de reducere a costurilor, cred ca una dintre cele mai bune decizii a fost sa nu inchidem EVZ si Capital, ci sa vindem cele doua titluri”, spunea Hagger, intr-un interviu acordat Wall-Street in luna octombrie. “Grupul Ringier nu mai era dispus sa suporte toate pierderile. Conditia pentru a ramane in Romania era sa taiem din pierderi pana la un nivel financiar care sa fie suportabil. Din fericire, am gasit in Bobby Paunescu un investitor – pe cineva dispus sa preia cele doua titluri, fiind constient ca nu poti castiga bani cu ele in aceste vremuri. Pierzi bani”.

Marius Hagger si-a incheiat anul acesta mandatul la conducerea Ringier Romania. Functia sa a fost preluata de Mihnea Vasiliu, anterior manager in cadrul grupului Realitatea-Catavencu.

Majorarea TVA si impozitarea drepturilor de autor

Doua masuri luate de Guvern in 2010 au lovit puternic in piata de media: pe de o parte, majorarea TVA de la 19 la 24% a dus la o noua scadere a consumului, si deci a bugetelor de marketing. Combinata cu scaderea veniturilor in sectorul bugetar, majorarea TVA ar fi dus la o scadere a pietei de media cu 10-20% anul acesta, potrivit estimarilor din industrie.

Daca majorarea TVA si taierea salariilor bugetarilor au avut efecte mai degraba indirecte asupra pietei de media, impozitarea drepturilor de autor incepand din luna august a avut repercusiuni rapide si directe. Au avut loc concedieri si taieri de salarii in majoritatea companiilor media.

Intentia Guvernului de a dubla impozitarea drepturilor de autor este o dovada ca statul a descoperit in aceste venituri "o gasca de jumulit", a declarat la acea vreme presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Indira Crasnea.

"Autoritatile incearca sa potoleasca foamea bugetara apeland la cea mai primitiva metoda: jumuleala. Statul ne jumuleste zicandu-ne ca ne protejeaza. Si cel mai usor este sa le smulgi penele jurnalistilor si artistilor", a spus Crasnea.

Corneteanu pleaca de la Adevarul Holding. Imre ii ia locul

La 1 aprilie 2010, Razvan Corneteanu, director general Adevarul Holding, le-a trimis angajatilor o scrisoare in care isi anunta demisia, in urma unor “evenimente socante” petrecute cu o seara in urma. “Exact ca in filmele cu gangsteri si cartile lui Mario Puzo ne-am trezit asaltati de o serie de indivizi dubiosi care reclamau relatia cu patronul”, povestea Corneteanu. “Dupa tot ce am facut in aceasta companie, dupa toate vorbele rotunde si simandicoase pe care le-am auzit cu totii de la proprietar, dupa ce am fost urmarit, ascultat, amenintat, furat masini, pus in pericol familia si prietenii de mafioti carora acesta le datoreaza bani, pur si simplu mi s-a interzis sa stau de vorba si sa-mi iau un decent «la revedere» de la oamenii cu care am muncit la tot ce am construit aici.”

Dupa plecarea lui Corneteanu, conducerea Adevarul Holding a fost preluata de Peter Imre, anterior director corporate affairs la Philip Morris Romania. Andrei Stefan, fostul manager al casei de brokeraj Fairwind Securities, a devenit director general adjunct.

Scopul declarat al lui Peter Imre la venirea in trust a fost intrarea pe profit a Adevarul Holding. “Am trecut de faza de investitie, de pompare a fondurilor, de achizitie si castigare de cota de piata. Acum trebuie sa trecem pe profit”, spunea Imre, dupa o luna in trustul lui Patriciu.

In 2010, Adevarul Holding s-a extins in Republica Moldova, unde a lansat cotidianul Adevarul Moldova. Totodata, grupul de presa a obtinut licenta pentru postul de televiziune Adevarul TV, care deocamdata emite doar online. Seful diviziei de televiziune este Alexandru Sassu, fostul preseinte-director general al TVR.

Stenogramele lui Vantu. Asesoft preia managementul Realitatea TV

2010 pare sa fi fost anul stenogramelor, atat pe plan international cat si in tara. Inainte ca Wikileaks sa publice documentele diplomatice americane care au pus lumea pe jar, romanii s-au infuriat sau s-au delectat citind stenogramele discutiilor omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu cu diversi manageri ai grupului Realitatea-Catavencu.

“Am nevoie de o organizatie sa raspunda comenzilor mele, ca la Audiul pe care il am. Am dat de cheie, a pornit, am intors cheia pe stanga, s-a oprit”, spunea Vantu intr-o discutie telefonica cu Sergiu Toader, project manager al grupului Realitatea-Catavencu si reprezentantul omului de afaceri in conducerea trustului de presa.

“Eu cred ca am fost isterici in lupta asta (n.r. lupta impotriva lui Basescu), de-aia ne uraste lumea, ca am fost isterici”, spune Sergiu Toader, intr-o alta discutie cu SOV. “Ei, am fost pe dracul! Stai linistit, tocmai, ca am lasat supape majore, Publika , Radio Realitatea, Catavencu, o gramada de organizatii, Guerrila, le-am lasat libere bai, baiatule!”, ii raspunde Vantu.

Astfel de discutii, pe care Vantu le-a purtat cu manageri si jurnalisti precum Stelian Tanase, Corina Dragotescu, Catalin Popa sau Doru Buscu, au tras un semnal de alarma cu privire la influenta patronatului si independenta editoriala in trustul Realitatea-Catavencu.

La numai cateva zile dupa publicarea stenogramelor, patronul Asesoft, Sebastian Ghita, a semnat un contract pentru preluarea managementului Realitatea TV, pentru o perioada de 5 ani. In acest timp, Asesoft se angajeaza sa investeasca 75 milioane euro in Realitatea TV.

Si postul de televiziune The Money Channel trece printr-o perioada de reorganizare, pe parcursul careia primeste consultanta din partea grupului de comunicare Ogilvy.

La scurt timp dup ace Sebastian Ghita a preluat managementul Realitatea TV, angajatii postului de televiziune si-au primit salariile restante, unele si de trei-patru luni.



Citeste si