26 August 2013

TOP: 10 lucruri ilegale pe care le faci pe Internet, fara sa-ti dai seama



A nu cunoaste legile nu este o scuza si nu te absolva de vina. De aceea, cand te gandesti sa creezi un GIF dupa un serial preferat, sa blochezi reclamele sau sa downloadezi fisiere rezultate dintr-o simpla cautare pe Google, gandeste-te de doua ori. Mai jos, zece lucruri pe care unii le fac pe Internet, deseori fara sa realizeze ca ar putea fi ilegal.

Sa creezi GIF-uri sau meme-uri

Crezi sau nu, este ilegal sa folosesti material aflat sub copyright, fara permisiune. Desi este legal sa parodiezi materiale aflate sub drept de autor, a “ridica” acest material direct de la sursa este ilegal. Cu toate acestea este practic imposibil sa dai in judecata un creator de GIF-uri deoarece distributia extrem de larga face foarte greu de gasit sursa originara.


Aplicatie de blocare a reclamelor

Desi pot fi iritante, acele bannere, pop-up-uri sau reclame din cadrul clipurilor sunt (surpriza!) cele care platesc pentru ca tu sa poti vedea acel continut, gratuit. Evitand acele reclema este aproape ca si cum nu ai plati un abonament pentru a vedea un film si, in unele cazuri, blocarea reclamelor poate fi ilegala. http://news.cnet.com/2100-1030_3-6207936.html Pentru unele site-uri, evitarea reclamelor prin aplicatii ce le blocheaza poate insemna pierderi de miliarde de dolari pe an.


Download-ul de fisiere si folosirea lor fara permisiune

Un lucru destul de evident dar deseori ignorat – este ilegal sa copiezi orice fisier JPG, PNG, PDF sau alt fel, fie si vechi, gasit la o simpla cautare pe Google. Este legal sa le vezi dar in momentul in care le downloadezi, fara permisiunea owner-ului, devine ilegal. Distributia acelui fisier aflat sub copright este, de asemenea, ilegala. Exceptie fac fisierele care ofera, in mod explicit, permisiunea de download si distributie.


Sa te conectezi la retele Wi-Fi nesecurizate

Uite-te peste umar data viitoare cand te conectezi la Wi-Fi-ul Starbucks-ului, fara sa fii client al restaurantului! Desi reteaua este acolo, este deseori ilegal sa te folosesti de ea, daca nu te incadrezi in termenii si conditiile furnizorului. Este de asemenea ilegal sa te folosesti de alte retele “la liber”, fara a cere in prealabil voie proprietarului.


Crearea de retele private virtuale pentru a "te da" din America

Esti in Romania si esti frustrat(a) ca nu poti “prinde” Netflix, Hulu sau Amazon? A te folosi de retele private virtuale (VPN) pentru a iti masca IP-ul sa para ca esti din America este, tehnic, ilegal.


Crearea de conturi ce parodiaza

Nu ti se permite sa faci conturi care parodiaza pe Twitter, fara sa scrii, clar, ca este un cont “fals”. In termenii si conditiile companiei americane scrie ca nu ai voie sa “te dai” altcineva.


Conturi de Facebook sub varsta reala

Daca ai citi(t) termenii si conditiile Facebook, scrie clar ca reteaua sociala nu permite nimanui sub varsta de 13 ani sa isi faca cont sau sa opereze un cont. Nu ca acest lucru ar opri multi preadolescenti sa isi faca conturi.


Inregistrarea unui domeniu al unui brand

Gandeste-te de doua ori inainte sa cumperi un domeniu ce ar putea fi deja inregistrat de o companie. Citeste aici mai multe despre acest subiect.


Incarcarea pe YouTube de continut aflat sub proprietate intelectuala

Incarcarea de continut aflat sub copyright pe YouTube este, ai ghicit, ilegal. Oricat de multe filtre ar pune insa compania americana, tot se pare ca “se strecoara” clipuri din concerte, episoade din The Simpsons – cel putin pana cand sunt descoperite si “date jos”.


Evitarea Paywall-urilor

Desi este relativ simplu sa faci acest lucru, trecerea de paywall-uri este o alta forma de a accesa continut pentru care ar trebui sa platesti. Este complet ilegal.




Citeste si