Titlurile de stat pentru populație, din cadrul programelor Tezaur și Fidelis, pot fi cumpărate din nou începând cu această săptămână (1 septembrie 2022). Dobânzile la titlurile de stat sunt sub rata inflației, însă chiar și așa ele pot deveni un pariu câștigător în timp.

Cele mai mari dobânzi la titlurile de stat scoase la vânzare luna aceasta ajung la 8% (în lei) pe an. În momentul de față, dobânda de 8% nu acoperă rata inflației de aproximativ 15%. De notat însă că scadența acestor titluri este în 2025, iar până atunci este destul de posibil ca rata inflației să scadă sub 8% și titlurile să devină astfel profitabile.

Ce sunt titlurile de stat

Titlurile de stat (denumite uneori și “obligațiuni de stat”) emise în Romania sunt instrumente financiare care atesta datoria publică a entității emitente (Ministerul Finanțelor). Practic, atunci când o persoană cumpără un titlu de stat, de fapt împrumută cu bani statul român.

Când Ministerul Finanțelor vrea să vândă titluri de stat, acesta emite sau lansează o emisiune de titluri de stat, oferta desfășurându-se într-o perioadă limitată de timp (în general câteva săptămâni). Achiziția acestora în timpul ofertei este denumită subscriere.

Titlurile sunt emise în formă dematerializată (dreptul de proprietate se evidențiază într-un cont de titluri deschis în evidențele intermediarului autorizat) și se identifică printr-un cod unic (codul ISIN – Internațional Securities Identification Number).

Orice titlu de stat are o scadență (uneori denumită și maturitate). De exemplu, un titlu de stat emis la data de 1 ianuarie 2020 poate avea o scadență (maturitate) de 5 ani. Acest lucru înseamnă că la 1 ianuarie 2025, statul va restitui întreaga sumă plătită de investitori pentru titlurile de stat pe care le-au cumpărat.

Dobânda (uneori denumită și “cupon”) titlurilor de stat este anunțată la începerea ofertei. Aceasta variază de la o ofertă la alta, însă în general este destul de asemănătoare cu dobânzile practicate de bănci la depozitele tradiționale. O diferență importantă este că orice câștig din dobânda titlurilor de stat nu este impozitată.

Titluri de stat TEZAUR – adresate celor care vor să le cumpere la Poștă, Trezorerie sau online

Dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat Tezaur sunt:

  • 7,75% pentru scadența de 1 an.
  • 7,90% pentru scadența de 2 ani.

Persoanele fizice rezidente pot cumpăra titluri de stat TEZAUR:

  • Între 1 – 27 septembrie 2022 online, numai persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghidul Tezaur online și Tezaur online;
  • Între 1 – 28 septembrie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
  • Între 1 – 27 septembrie 2022 în mediul urban și 1 – 26 septembrie 2022 în mediul rural, prin subunitățile C.N. Poșta Română S.A.

Titluri de stat FIDELIS – listate la Bursa de Valori București

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, între 1 și 16 septembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, pentru titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadența de 3 ani cu dobânda anuală de 8% pe an, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Deținătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare și care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate în luna septembrie.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului TEZAUR pot fi găsite la sediul trezoreriilor locale, la sediul subunităților poștale precum și pe site-ul Ministerului Finanțelor (https://mfinante.gov.ro/ro/web/trezor/titluri-de-stat-tezaur) iar pentru Programul FIDELIS informațiile pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finanțelor și instituțiilor partenere (www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro/mfp; www.alphabank.ro; www.bvb.ro - Programul FIDELIS).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri