13 Iunie 2014

Tariceanu: Guvernul a avut curaj; FMI are o mentalitate de mic contabil



Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat, joi, ca Guvernul a avut curajul sa se opuna FMI in privinta reducerii CAS, mentionand ca institutia financiara internationala are o "mentalitate de mic contabil".

"PNL nu a avut niciun singur proiect de politici publice, prezenta noastra (la guvernare, n.r.) a fost nula as spune. Intr-un final, cand cu chiu cu vai am reusit noi liberalii sa promovam doua idei valoroase, legate de politicile fiscale, reducerea CAS si neimpozitarea profitului reinvestit, atunci PNL a luat decizia de a iesi de la guvernare", a spus Tariceanu, intr-un discurs sustinut la lansarea Grupului de indentitate liberala, potrivit Mediafax.

De asemenea, el a afirmat ca actualul prim-ministru si-a asumat sa sutina masurile liberalilor in fata FMI. "Un Guvern condus de un premier social-democrat isi asuma aceste masuri si chiar azi am observat, are curajul, sa se opuna modului in care FMI, cu mentalitatea de mic contabil, gandeste si analizeaza perspectivele economice ale Romaniei si refuza Guvernului aceasta optiune majora, care dupa parerea mea a dat un impuls important revigorarii economice", a declarat Tariceanu.

Reducerea CAS trebuie sa fie sustenabila pe termen lung

Guvernul isi poate permite reducerea CAS in 2014, dar masura trebuie sa fie sustenabila pe termen lung, in 2015 si 2016, ani pentru care nu au fost identificate resursele, a declarat joi premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat Bloomberg.

"Pentru 2014 este evident ca ne putem permite sa avem o reducere a CAS, datorita veniturilor bugetare mai bune, dar aceaste masuri trebuie sa fie sustenabile pe termen lung, in 2015, 2016. In acest caz nu au fost identificate inca masurile care sa faca sustenabila reducerea CAS", a aratat Ponta.

Premierul a spus in cadrul interviului ca Fondul Monetar International a amanat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu Romania. Institutia internationala nu va incheia procesul de evaluare a acordului preventiv cu Romania pana la intocmirea proiectului de buget pentru anul 2015, a spus Ponta, precizand ca acordul stand-by ramane in grafic.

Ponta a aratat ca acesta va fi rolul vizitei din noiembrie cu reprezentantii FMI, de asigurare a sustenabilitatii reducerii CAS pentru anii urmatori, prin identificarea unor masuri concrete. Premierul a mai spus ca Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care ajunge la final anul viitor.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea acord, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.



Citeste si