18 Septembrie 2014

Ponta isi exprima doleantele: Imi doresc ca justitia sa fie mai eficienta si responsabila atunci cand greseste



Victor Ponta, premierul Romaniei, si-a exprimat doleantele in materie de justitie, spunand ca isi doreste ca aceasta sa fie mai eficienta si mai responsabila atunci cand greseste.

Premierul Victor Ponta a declarat ca isi doreste, ca cetatean, ca justitia sa fie mai eficienta, deoarece reprezinta un serviciu public, si sa fie responsabila atunci cand greseste, aratand ca, deocamdata, aceasta este singura putere care nu raspunde niciodata cand greseste, potrivit Mediafax.

"Ceea ce imi doresc ca cetatean, nu ca persoana publica, este ca justitia din Romania - si este un lucru pe care mi-l doream cand eram magistrat - sa fie mai eficienta, pentru ca este un serviciu public, ca si sanatatea, armata, educatia, si sa fie responsabila atunci cand greseste. Deocamdata, este singura putere care nu raspunde niciodata cand greseste. Noi, toti ceilalti, cand gresim raspundem in fata justitiei. Justitia, daca cumva vreodata greseste - vorbesc absolut ipotetic, sigur ca da - nu raspunde", a spus Ponta, prezent la Biblioteca Nationala pentru lansarea unei carti denumite "STATUL SUNT EU! Un raport asupra politizarii justitiei romanesti", scrisa de profesorul universitar Alexandru Radu si lectorul universitar Daniel Buti.

Premierul si-a continuat afirmatia aratand ca prin hotarari judecatoresti a fost retrocedata in ultimii ani o suprafata egala cu cea a Romaniei, Bulgariei, Ungariei si a unei jumatati din Ucraina, iar statul are de platit in urmatorii 20 ani mai mult decat poate produce. El a punctat totodata ca, tot printr-o decizie a justitiei, singura opera a lui Constantin Brancusi din Romania a fost retrocedata desi la dosar erau toate documentele care indicau ca a fost cumparata de statul roman. Ponta a apreciat ca, "usor-usor", justitia ramane singura putere din Romania, celelalte subordonandu-se, deoarece orice decizie a Parlamentului si Guvernului este imediat cenzurabila de catre justitie, ceea ce poate fi o evolutie buna.
El a evitat insa sa comenteze analizele despre justitie din cartea lansata, explicand ca nu are "voie" sa discute nimic, poate nici sa gandeasca, despre justitia din Romania, deoarece in caz contrar s-ar interpreta ca vrea sa influenteze sau sa atace actul de justitie.

"N-am voie sa discut nimic - nu stiu daca am voie sa gandesc - despre justitia din Romania. Poate aveti dumneavoastra voie si va invidiez pentru asta! Eu orice fel de lucru as spune se considera ca vreau sa influentez justitia sau e un atac la adresa justitiei. Chiar si cand ii laud este, de fapt, un scenariu prin care vreau sa subminez. Am foarte multe opinii, pareri, proiecte, ca om care a lucrat intai in justitie si dupa aceea a ajuns in politica, dar nu am voie sa vorbesc despre ele, trebuie sa vorbeasca altii si eu in mod tacit sa le sustin sau nu", a spus Ponta.



Citeste si