3 Octombrie 2014

Victor Ponta: Romania trebuie sa fie un exemplu de succes in regiune de integrare in UE



Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat, in deschiderea celei de-a treia editii a Bucharest Forum, ca in urmatorii 4-5 ani, tara noastra trebuie sa reprezinte un "exemplu de succes" pentru vecinii sai din regiune, in ceea ce priveste integrarea in Uniunea Europeana si transatlantica si va trebui sa fie un sustinator al acestui parcurs. In acelsi timp, trebuie sa joace rolul de "poarta a Europei", in dezvoltarea economica si sociala a "noului drum al matasii".

"Ceea ce in urma cu cativa ani putea sa sune destul de utopic - o noua «cale a matasii» in secolul XXI, care sa lege Asia de Europa si America intr-o comunitate. Astazi nu mai este o utopie, e un proiect vizionar la care foarte multe minti luminate lucreaza. Cred ca pozitia naturala Romaniei de poarta a Europei dinspre Orient, de frontiera estica a Uniunii Europene si a NATO, este o oportunitate uriasa pe care o putem valorifica sau sa o ratam.", a spus Victor Ponta.

Cu toate acestea, premierul Romaniei sustine ca "este un poiect insa dificil", in contextul in care, "in urma cu un an ne gandeam doar cum sa lucram cat mai mult la infrastructura care sa lege China cu toate tarile care sunt pe parcurs pana in Romania si mai departe spre restul Europei, iar anul acesta trebuie sa discutam despre securitea si stabilitatea regiunii. Au existat si exista provocari noi pe care nu le-am anticipat, legate de inviolabilitatea teritoriala a unor tari din regiune. Exista noi provocari legate de relatia dintre unele tari din regiune, NATO si Rusia."

Dezvoltarea economica si sociala reprezinta solutii pe termen lung pentru solutionarea crizelor.

In opinia sa, pentru Guvernul Romaniei parteneriatul cu Institutul Aspen reprezinta o oportunitate "pentru ca intr-o societate democratica asa cum este azi Romania, in nici un caz toate ideile si proiectele nu vin exclusiv de la Guvern, oricat de performant este acesta. Cu atat mai mult cred ca obligatia de a gasi solutii pentru un proiect strategic, in special economic, este esentiala la crizele pe care le avem in regiune. Dupa aceea, putem sa cautam si solutii politice."

Victor Ponta a spus ca Romania isi doreste sa fie un exportator de stabilitate si in acelasi timp un actor regional, participant la proiectele asa cum este cel al "noii cai a matasii". "Proiecte mari, care "asigura dezvoltare economica si pace sociala, de-a lungul celor doua continente, pot sa impulsioneze solutionarea crizelor si sa rezolve cauzele profunde pe care acum incercam sa le rezolvam numai prin masuri politice."

El a adugat ca Romania are o perioada de timp in care trebuie sa atinga aceste obiective strategice. "In 2018, statul modern roman va implini 100 de ani de la formarea sa, iar in 2019 Romania a detine pentru prima data presdintia Uniunii Europene."

In incheiere, Victor Ponta a argumentat ca "dezvoltarea economica si sociala reprezinta solutii pe termen lung pentru solutionarea crizelor. Toate celelalte solutii din pacate sunt pe termen scurt si sunt mai putin sustenabile. Cred ca rolul pe care il joaca Romania este de a avea privirile atat spre partenerii traditionali dinspre vestul Europei, dar si spre potentialii parteneri din Orient."

Bucharest Forum 2014 se desfasoara la Palatul Parlamentului, in perioada 2-4 octombrie, cu tema "Deblocarea potentialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Matasii" si urmareste sa gaseasca raspunsuri la intrebarea: cum reusim sa transformam Romania intr-o Poarta a Europei pe ruta de comert si investitii intre Europa si Asia.



Citeste si