4 Noiembrie 2014

Titus Corlatean: Reprezentantii partidelor politice nu s-au prezentat la sectii de vot



Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca procesul de votare in diaspora a fost ingreunat de faptul ca, in unele sectii de vot, precum New York si Londra, reprezentantii partidelor politice nu s-au prezentat in ziua votului, fapt ce a ingreunat procedura de vot.

Titus Corlatean a declarat ca, "in ciuda acuzelor", birourile sectiilor de votare din strainatate "au procesat mult mai multi votanti decat in 2009". Intrebat daca lipsa buletinelor de vot sau a cabinelor au dus la formarea cozilor la sectii, seful diplomatiei a spus ca "totul a fost acolo, toate buletinele de vot, n-a lipsit absolut nimic". "N-au lipsit cabine de vot, n-au lipsit stampile. Atunci cand insa reprezentantii din partea partidelor politice in birourile sectiilor de votare nu s-au prezentat in dimineata votului s-a redus componenta biroului", a declarat ministrul de Externe, adaugand ca o alta cauza a fost reprezentata de completarea declaratiei pe proprie raspundere, "care a asigurat securizarea votului antifrauda, dar care a luat mai mult timp", potrivit Mediafax.

El a afirmat ca MAE va propune, la intalnirea de marti cu BEC, ca aceasta declaratie sa se descarce de pe site-ul Biroului Electoral Central sau de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, astfel incat "cetateanul sa si-l completeze frumos acasa, in liniste, si vine si doar il semneaza in fata Biroului electoral". "Se scurteaza timpul foarte mult. Dar asta tine de o alta institutie, niciodata nu a tinut de MAE", a spus Corlatean, precizand ca BEC decide daca se aplica aceasta propunere sau nu.

Intrebat de ce nu ar fi venit reprezentantii partidelor politice in sectiile de vot, Corlatean a spus: "Nu am de unde sa stiu, pentru ca ne-au lasat, de exemplu, va dau exemplul de la New York. In dimineata votului, oamenii de la MAE, seful sectiei de votare cu inca doi colegi au fost acolo, cei de la partidele politice nu s-au prezentat. Si in consecinta, au ramas trei oameni cu trei stampile. Dar nu este vina Ministerului de Externe faptul ca partidele politice nu si-au trimis oamenii", a declarat ministrul.

Intrebat daca inclusiv reprezentantii PSD nu s-au prezentat, Corlatean a spus ca nu are idee, intrucat nu s-a uitat pe componenta birourilor din sectiile de vot. "Am dat un exemplu, ca si la Londra, unde la o sectie, iarasi, trei partide politice...dar asta a fost o chestiune obiectiva, am analizat-o si ce decide BEC-ul, aia vom face", a explicat Corlatean. Intrebat daca MAE va propune, marti, BEC cresterea numarului de sectii votare, ministrul de Externe a spus: "Aia este altceva. Deci inca o data, ceea ce decide BEC maine, potrivit legii, aia vom pune in practica".

Cum vei vota in al doilea tur la prezidentiale? ##SURVEY_FORM_430##



Citeste si