18 Noiembrie 2014

"Romanii sunt insetati dupa democratie": cam asa vede presa straina alegerile din Romania



Agentia France Presse a comentat faptul ca romanii si-au exprimat dorinta pentru democratie in scrutinul prezidential de duminica, in care Klaus Iohannis a iesit castigator.

Romanii au exprimat "setea pentru democratie" in scrutinul prezidential desfasurat duminica, castigat de Klaus Iohannis, dar noul presedinte, care promite combaterea coruptiei in acest stat fost comunist, va avea o sarcina enorma, comenteaza agentia France Presse, potrivit Mediafax.

"Klaus Iohannis, in varsta de 55 de ani, primar al orasului Sibiu si membru al comunitatii germane, a primit 54% la suta din voturi, oferindu-i o infrangere usturatoare premierului social-democrat Victor Ponta, care era favorit potrivit sondajelor. Scrutinul prezidential era considerat crucial pentru Romania - a doua tara cea mai saraca din UE dupa Bulgaria -, dar si pentru intreaga Europa Centrala, unde s-a inregistrat un regres al democratiei in ultima vreme, in special in Ungaria, unde exista tensiuni din cauza crizei ucrainene", explica Agentia France Presse.

"Iohannis este o personalitate atipica pe scena politica: de etnie germana, de confesiune protestanta, intr-un stat in care aproape 90% din populatie este ortodoxa, alergic la polemici si derutat in fata camerelor de luat vederi", noteaza AFP. "Imediat dupa scrutin, acest om descris de apropiati ca fiind riguros si determinat, a demonstrat ca nu este dispus sa faca vreun pas inapoi de la promisiunile facute in campania electorala", adauga AFP, precizand ca Iohannis probabil va trebui sa coabiteze cu premierul Victor Ponta, care a exclus posibilitatea demisiei.

"Majoritatea parlamentara din Romania blocheaza de cateva luni anchetele DNA privind marile cazuri de coruptie, inclusiv cele vizand contracte oneroase acordate grupurilor EADS si Microsoft, refuzand anularea imunitatii parlamentarilor social-democrati. Oficialii de la Bruxelles, care monitorizeaza reforma justitiei in Romania, au criticat de mai multe ori Parlamentul de la Bucuresti pentru actiunile de blocare a activitatilor procurorilor", aminteste AFP.



Citeste si