19 Decembrie 2014

TOP 9 situatii in care politicienii au fost acuzati ca au incalcat Constitutia in 2014



De la momentul "poze cu Elena Udrea la mare", cand a fost acuzat ca se implica in campania electorala pentru europarlamentare, la declaratiile privind dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, presedintele Traian Basescu a fost acuzat de nenumarate ori de incalcarea Constitutiei. Insa nici premierul Victor Ponta nu a fost ocolit de acuze cu privire la incalcarea legii fundamentale. WALL-STREET.RO va prezinta cele mai importante cazuri din 2014 in care politicienii au fost acuzati de nerespectarea unor articole din Constitutie.

Victor Ponta: controversata ordonanta a primarilor traseisti

Guvernul a adoptat, pe 28 august, Ordonanta de Urgenta (OUG 55/ 2014) care permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile, fata de termenul de 10 zile care era prevazut in proiectul initial al OUG. Premierul Victor Ponta declara atunci ca isi asuma ordonanta.

Traian Basescu a atacat atunci ordonanta si a cerut Avocatului Poporului sa o atace la Curtea Constitutionala in cazul in care va fi aprobata. Premierul a fost acuzat de incalcarea legii fundamentale.

Mai multi, deputatii PNL au trimis o sesizare Curtii Constitutionale, precizand ca legea a facut reglementari cu privire la institutiile fundamentale ale statului, respectiv administratia locala si partidele politice, fapt interzis de Constitutie.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca legea prin care Guvernul a aprobat OUG 55/2014 este neconstitutionala, urmand ca Parlamentul sa ia o decizie cu privire la mandatele alesilor locali care si-au schimbat partidul.


Titus Corlatean: incalcarea dreptului la vot al romanilor din diaspora

Fostul ministru de Externe Titus Corlatean a fost acuzat de incalcarea Constitutiei dupa organizarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale in diaspora.

Acuzatiile impotriva lui Corlatean au venit dupa protestele din capitalele europene in care au votat romanii, acestia reclamand faptul ca erau prea putine sectii de vot pentru a permite tuturor sa isi exercite acest drept.

Unul dintre cei care l-a acuzat pe Titus Corlatean de incalcarea legii supreme a fost prim-vicepresedintele ACL Catalin Predoiu: "Stim sigur ca ceea ce s-a intamplat in diaspora a incalcat Constitutia". Catalin Predoiu facea referire la art. 36 din Constitutia Romaniei, privind dreptul la vot, care spune ca au acest drept toti cetatenii cu varsta de 18 ani.

Organizarea alegerile din strainatate s-a facut in baza unui ordin de ministru la baza caruia au stat mai multe hotarari de guvern, insa in primul rand legea nr. 370/ 2004.

Ce prevede legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei:

(1) Pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care se afla in strainatate la data alegerilor.
(2) In afara sectiilor de votare prevazute la alin. (1), pot fi organizate, cu acordul guvernului din tara respectiva, sectii de votare si in alte localitati decat cele in care isi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
(3) Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin. In termenul prevazut la art. 11 alin. (4), ministrul afacerilor externe aduce la cunostinta publica numerotarea fiecarei sectii de votare din strainatate, precum si locurile de desfasurare a votarii.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Victor Ponta: intervenirea in politica editoriala a televiziunilor de stiri

Fosta membra a CNA Narcisa Iorga i-a acuzat pe Victor Ponta si pe Gabriela Vranceanu Firea de incalcarea legii audiovizualului si a Constitutiei Romaniei prin interventia asupra politicii editoriale a televiziunilor de stiri.

Astfel, atat premierul, cat si Gabrieal Vranceanu Firea, ar fi "dictat" televiziunilor, printr-o scrisoare, formatul si temele care ar fi trebuit abordate in cadrul unor dezbateri la care ar fi trebuit sa participe si Klaus Iohannis.

Narcisa Iorga face referire la articolul 30 din Constitutie, referitor la libertatea de exprimare.

Ce spune Constitutia:

Art. 30 (1): Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinþelor ºi libertatea creaþiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.


Victor Ponta: contestarea candidaturii dupa acuzatia ca a fost ofiter acoperit

Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile prezidentiale, a sesizat Curtea Constitutionala, in data de 17 octombrie, privind legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la alegeri, dupa ce Traian Basescu a afirmat ca actualul premier a fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997-2001, in timp ce era procuror. Conform vechii Constitutii, acesta ar fi comis "o ilegalitate constitutionala".

Gheorghe Funar nu a fost insa singurul care l-a acuzat pe Victor Ponta de incalcarea Constitutiei. Monica Macovei i-a cerut, in 14 octombrie, demisia premierului, precum si retragerea din cursa pentru prezidentiale. "Ponta trebuie sa explice oamenilor de ce a incalcat Constitutia si a mintit atatia ani", a declarat atunci Macovei.

Sesizarea lui Funar a fost insa respinsa de Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, hotararea fiind comunicata si Biroului Electoral Central (BEC).

Ce spune Constitutia:

Art. 40, alin. (3): Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica.

Premierul Victor Ponta a negat acuzatiile lui Traian Basescu potrivit carora ar fi fost ofiter acoperit in timp ce era si procuror, calificandu-le ca "minciuni".


Traian Basescu: declaratii despre dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis

Traian Basescu a declarat, pe 26 octombrie, cu privire la dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) nu a luat o decizie corecta prin amanarea verdictului in dosarul fostului lider PNL pana dupa alegerile prezidentiale.

Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Basescu de incalcarea Constitutiei, precizand ca presedintele a incalcat legea fundamentala prin faptul ca a dat indicatii judecatorilor.

Instanta Suprema a decis, pe 27 octombrie, ca dosarul de incompatibilitate se va judeca dupa ce de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, iar Traian Basescu a sugerat ca judecatorii trebuiau sa judece dosarul inainte de alegeri. Urmatorul termen in procesul lui Iohannis va avea loc in 14 ianuarie 2015, in contextul in care Curtea Constitutionala a decis ca articolul din Legea 161/2003, potrivit caruia mai multi alesi locali au fost declarati incompatibili, este constitutional.


Traian Basescu: masa la restaurant cu Udrea in campanie

Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Basescu ca a incalcat Constitutia in timpul campaniei electorale, cand presedintele a iesit, alaturi de Elena Udrea, la un restaurant cu specific romanesc din Capitala.

Elena Udrea a candidat la prezidentiale din partea PMP, iar Traian Basescu si-a afirmat in repetate randuri sustinerea pentru aceasta. Cu toate acestea, presedintele a spus ca nu crede ca Udrea va castiga alegerile.

Sursa foto: Facebook.


Victor Ponta: discutii in Guvern despre situatia din Ucraina

Victor Ponta a fost acuzat, in luna mai a acestui an, ca a incalcat Constitutia cand a vorbit in Guvern despre un act despre situatia din Ucraina care vizeaza apararea Romaniei. Presedintele Traian Basescu a precizat atunci ca premierul ar fi trebuit sa il informeze si sa il cheme la sedinta de Guvern.

Presedintele a invocat atunci articolul 87 din Constitutie, care se refera la participarea presedintelui la sedintele de Guvern.

(1) Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.
(2) Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca nu a discutat, in sedinta respectiva de guvern, despre vreun proiect privind siguranta nationala.


Traian Basescu: sustinerea Partidului Miscarea Populara la europarlamentare

Presedintele nu are dreptul sa se implice in campania electorala. Pe baza acestei afirmatii si-a fundamentat Victor Ponta decizia de a sesiza, pe data de 6 mai, Curtea Constitutionala (CCR), cu privire la sustinerea unui anumit partid de catre Traian Basescu la alegerile europarlamentare.

Mai exact, presedintele a purtat un tricou cu insemnele electorale ale Partidului Miscarea Populara (PMP), respectiv initialele de la numele partidului salaturi de sigla, si a facut poze alaturi de Elena Udrea si Cristian Preda, candidat la alegerile europarlamentare.

Premierul a invocat atunci articolul 34, aliniat 1 din Legea 47/1992, care se refera la solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice.

Ce a spus CCR: Judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarea premierului, printr-o decizie definitiva, constatand ca "nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei si Guvernul Romaniei, generat de conduita si declaratiile publice ale Presedintelui Romaniei".

Sursa foto: Facebook.




Citeste si